Koronavirüs yani COVİD-19, kol...
MEBİT

Covid-19 Testi Çeşitleri Nelerdir?

Koronavirüs yani COVİD-19, kolaylıkla bulaşabilen bir hastalıktır. 2019 yılının son günlerinde ortaya çıkan ve hızla yayılmaya başlayan virüs, 2020 yılında da etkisini kaybetmeden yayılmaya devam ediyor.

Abone Ol

2020-12-08 11:36:00 | Son Güncelleme : 2024-04-23 18:42:30

Covid-19 Testi Çeşitleri Nelerdir?

Koronavirüs yani COVİD-19, kolaylıkla bulaşabilen bir hastalıktır. 2019 yılının son günlerinde ortaya çıkan ve hızla yayılmaya başlayan virüs, 2020 yılında da etkisini kaybetmeden yayılmaya devam ediyor. Virüs, çeşitli yollarla insanlara bulaşabiliyor. Ağız, burun ve göz ile temastan bulaşan virüs hava ve temas yoluyla yayılıyor.

Virüsün yayılma hızının düşürülmesi, kontrol altına alınması için insanlara test yapmak gerekiyor. Virüs sağlıklı bir bireye bulaştığı zaman 14 gün kuluçka süresinin ardından etkisini gösteriyor. Virüs taşıyan bireyler ise 14 gün boyunca sağlıklı bireylerle temas ettiği zaman virüsün o bireylere de bulaşmasını sağlıyor. Yayılmayı durdurmak veya yavaşlatmak için test yapmak, virüs taşıyan insanları tespit etmek ve gerekli önlemleri almak en doğru çalışma oluyor.

Test Çeşitleri

Koronavirüs testinin yapılması sağlık açısından oldukça önemli. İnsanların virüsten korunması için çeşitli önlemler alması gerekiyor. Alınan önlemler bazı durumlarda yeterli olmuyor. Virüs taşıyan fakat kendinden emin olduğunu düşünen insanlar virüsün yayılma hızını etkiliyor. Bu nedenle test yaptırmak her zaman ciddi önem taşıyor. Test yaptırmak için bireyin COVİD-19 belirtilerini göstermesi gerekiyor. Aynı zamanda kendinden şüphe eden bireyler de test yaptırabiliyor. COVİD-19 belirtileri:

·         Baş ağrısı 

·         Ateş 

·         Kuru öksürük 

·         Boğaz ağrısı 

·         Nefes almada zorluk 

·         Göğüs ağrısı 

·         Kas ve kemik ağrıları 

·         İshal 

·         Hareket etmede ve konuşmada zorluk 

Yukarıda yer alan belirtilerin bir kısmı griple benzer olduğu için insanlar normal grip atlattıklarını düşünebiliyor.

Bu nedenle belirtileri gösteren hastaların sağlık ekipleriyle iletişime geçmesi gerekiyor. Belirtileri gösteren hastalara COVİD-19 testi yapılıyor.

Peki, COVİD-19 testi nedir? COVİD-19 testi PCR testi olarak bilinmektedir. Koronavirüs için hızlı tanı testi, antikor testi ve PCR testi uygulanmaktadır. Hızlı tanı testinde bireyden alınan örnekler incelenir ve kısa sürede sonuç verir.

Antikor testi ile virüs atlatmış bireyler tespit edilmektedir. PCR testi ise bireyin vücudundaki bakteri ve virüsler kolaylıkla tespit edilir. Eğer bireyin vücudunda COVİD-19 virüsü varsa gerekli önlemler alınır, bireye teşhis konulur ve tedavi süreci başlar. COVİD-19 test çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;

·         PCR testi

·         COVİD-19 antikor testi

·         Hızlı tanı testi 

Hisar Hospital, COVİD-19 için test yapmaktadır. 

Nasıl Yapılır?

COVİD-19 testinin yapımı sanıldığı gibi ağrılı değildir. COVİD-19 testi olarak en çok PCR testi uygulanmaktadır.

PCR testi en doğru sonuçları veren test olarak tercih edilir. PCR testinin sonuçları 1 ile 3 saat arasında çıkmaktadır. Eğer laboratuvarda yoğunluk varsa test sonuçlarının çıkması 24 saati bulabilir. PCR testi için özel çubuklar kullanılmaktadır.

Uzun ve ince çubukların ucunda pamuk bulunur. Bu çubukla ağız içinden ve burun içinden örnek alınır. Alınan örnekler laboratuvar ortamında incelenir. COVİD-19 antikor testi ise kan ile yapılan bir testtir. Hastalardan alınan kan incelenir.

Antikor testi aslında COVİD-19 teşhis etmek için kullanılan bir test değildir. Çünkü antikor testi COVİD-19 atlatan ve bağışıklık kazanan bireyleri ifade eder.

Hızlı tanı testinde de hastalardan alınan örnekler incelenir. Hızlı tanı testinin sonucu 15 dakika içerisinde çıkabilir. Hisar Hospital, COVİD-19 teşhisi ve tedavisi için hizmet vermektedir. Ağrısız, sızısız COVİD-19 testi ile sağlık kontrol altına alınabilir.


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER