Her canlının vücudunun hücrele...
MEBİT

Amino Asit Faydaları ve Vücudumuz İçin Önemi

Her canlının vücudunun hücrelerden meydana geldiğini söyleyebiliriz. İşte bu hücrelerin temel taşı ise proteinlerdir.

Abone Ol

2017-07-13 15:19:00 | Son Güncelleme : 2024-04-25 15:29:11

Amino Asit Faydaları ve Vücudumuz İçin Önemi

Her canlının vücudunun hücrelerden meydana geldiğini söyleyebiliriz. İşte bu hücrelerin temel taşı ise proteinlerdir. Protein sözcüğünün kelime anlamına bakıldığında en önemli denildiğini görebiliriz. Bu tanımlamadan anlaşılacağı gibi proteinler insan için çok önemlidir. Protein bir insanın büyümesi, gelişmesi ve yaraların iyileşmesi konusunda gereklidir. Bunun yanı sıra vücudumuzda bulunan kasların oluşmasını da sağlar. Proteinler gıdaların sindirimlerinde bizim hastalıklara karşı korunmamızda ve de zekanızın gelişmesi için hayati önem taşımaktadır. Proteinler aynı zamanda vücudumuzda azot dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Evet, proteinlerin önemine bu kadar değinmişken bir de proteinin yapı taşları olan amino asitlerden bahsetmemek olmayacaktır. Vücudumuza almış olduğumuz proteinler parçalanarak amino asitlere dönüştürülür ve bu sayede çok kolay bir şekilde kana karışırlar.  


Bir insanın vücudunun %20'sini amino asitler oluşturmaktadır. Buna bir örnek verecek olursak 50 kg’lık bir insanın 10 kilosu amino asitlerden oluşur. Özellikle de kasların dokusunun oluşup gelişmesi konusunda oldukça büyük bir öneme sahiptir. Günümüzde ise amino asitler özellikle sporcular için ek bir destek olarak vazgeçilmesidir.  Amino asit desteği olarak ilk kez Fransa’da yapılan bir araştırma neticesinde kuşkonmaz isimli bitkide amino asitlere rastlanmıştır. Bu amino asitler ise asparajin’dir. Asparan ise dünya üzerinde bulunan 23 amino asitten ilk keşfedilendir. İlerleyen yıllarda ise yapılmış olan araştırmalar neticesinde farklı amino asitler bulunmuştur. En son olarak amino asit is 1938 yılında thronin keşfedildi. Amino asitler keşfedildikten sonra bilim dünyası insan anatomisiyle ilgili yepyeni bir bakış açısı kazanmıştır.

 

Amino Asit Nedir?

 

Amino asitler proteinlerin yapı taşlarıdır ve vücudun ihtiyacı olan proteinlerin üretilmesi çok önemli bir konudur. Amino asitler proteinleri üretirler ve bu sayede kaslarımız, derilerimiz, saçlarımız,tırnaklarımıza kadar tüm hormonlarımız ve de enzimlerimiz oluşmaya başlayacaktır. Aynı zamanda amino asitler hücrelerimizin yenilenmesini de sağlayarak insanlığın yaşantısının devam etmesine katkı sağlayacaktır. Amino asitler bir anlamda ruh sağlığımız içinde önemlidir. dünya üzerinde bugüne kadar keşfedilmiş olan 23 doğal amino asit vardır. Bu amino asitlerin bir kısmını vücudumuz kendi kendisine üretirken kalanları ise dışarıdan doğal yollardan alınmaktadır. Bilim dünyasına bakarsanız amino asitler iki grupta sınıflandırılırlar.

 

 

 

·         Eksojen (Esansiyel) Amino Asitler

 

·         Endojen (Esansiyel olmayan) Amino Asitler

 

 

Bu amino asitleri daha fazla açıklayacak olursak şu şekilde belirtilebilmektedir.

 

Eksojen (Esansiyel) Amino Asitler : Arginin ve histidin bazı durumlarda takviye şeklinde alınmaları gerektiği için “yarı esansiyel amino asitler” olarak adlandırılır. Bu sınıflandırmanın amacı tamamen vücudumuzla alakalı olan bir konudur. Vücudumuzun bir takım amino asitleri sentezleyemediği için bunların dışarıdan takviye şeklinde alınması gerekecektir. Sınıflandırma yapılmasının da ana nedeni budur.

 

Amino Asitleri Hangi Besinlerden Alırız?

 

Amino asitler protein içeren her türlü besinlerden alınabilmektedir. Özellikle hayvansal gıdalar ve de çeşitli sebzeler içermiş olduğu proteinlerle vücudumuzun amino asit ihtiyacını karşılamada bizlere yardımcı olur.

 

Amino asit içeren hayvansal gıdalar

 

Amino asitler proteinli besinlerde var dedik ve bu proteinler hayvansal gıdalarda olduğundan dolayı şu şekilde gıdaları sıralayabiliriz. Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, süt, peynir yoğurt gibi hayvansal gıdalardır. Hayvansal ürünlerin tamamından bu amino asitleri karşılayabiliriz. Hayvansal gıdalar için B12’de ciddi anlamda bir güven deposudur. Fakat hayvansal gıdalar lif içermediği içinde doymuş yağ ve de kolestrol bakımından da bir hayli zengindir. Bu durum ise hayvansal gıdalar tüketilirken dikkatli bir şekilde hareket edilmesini gerektirmektedir. Eğer ki bir insan çok fazla bir şekilde hayvansal gıda tüketirse bu kez kalp, tansiyon, bağırsak, kolestrol gibi hastalıklarla da uğraşmak durumunda kalabilecektir. Bu nedenle de her zaman olduğu gibi dengeli beslenme önemli bir konudur.

 

Amino asit içeren bitkisel gıdalar

 

Amino asitli bitkiler hayvansal gıdalara nazaran daha zayıftır. Ancak protein desteği olan bir takım bitkiler vardır. Bunların başında nohut, mercimek, soya fasulyesi, kuru fasülye, kabuklu kuruyemişler, tahıllar ve de tohumlar gelmektedir. Bitkilerde olan bu proteinler tamamlanmamış protein olarak gösterilmektedir.

 

Bazı insanlar vejetaryen beslenme yaptıkları içinde bu konuda dikkat etmesi gerekir. Eğer ki hayvan eti tüketilmez ise ya da hayvansal gıdaların tüketimi sağlanmazsa o zaman amino asitler konusunda yetersiz olarak besleneceğinden vücudunda eksiklikler olabilecektir. Aynı zamanda B12 düzeyi düşük olan kişilerde ciddi sıkıntılarda gösterilebilmektedir. Eğer vejetaryen beslenme yapıyorsanız o zaman düzenli aralıklarla da B12 düzeyinizi ölçtürmeniz ve buna göre hareket etmeniz doğru olacaktır. Eksikliğinde takviye kullanmanız için bu önemli bir konudur.

 


 

Amino Asit Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

 

Bir insanın vücudunda amino asit eksikliği söz konusu ise çeşitli hastalıklara da davetiye çıkarmış demek olacaktır. Bu yüzden de hem fiziksel hem de ruhsal açıdan hastalıkların temelinin atılması normal bir durumdur. Yapılan araştırmalar bize göstermiştir ki ruhsal ve fiziksel hastalıkların kökeninde amino asitlerin eksikliği yatmaktadır.

 

Amino Asit Eksikliğinin Belirtileri

 

Amino asitler en çok kasları etkileyen durumdur. Eğer ki bir insanda amino asit eksikliği varsa o zaman direk olarak ilk önce kas kayıpları yaşanacaktır. Bu kas kayıplarının yaşanması durumunda ise hızlı bir şekilde kilo kaybı görülür. Bu kas kayıpları ise kendisini yorgunluk ve halsizlik olarak gösterecektir.  Amino asit eksik olan bir kişi günlük olan temel işlevlerini de yerine getirmekte zorlanacaktır. Örneğin merdiven çıkmak ve inmek, yürümek gibi durumlarda aşırı derecede yorgun olurlar.  Bir diğer örnek ise tırnaklarımızdır. Tırnaklarımızda amino asit eksikliğine bağlı olarak kırılmalar görülecektir. Daha fazla belirtilerine bakacak olursak şu şekilde belirtebiliriz.

 

 

 

                  Ciddi Saç Problemleri Oluşur

                  Deride Kuruluk, Kızarıklık Ve Dökülmeler

                  İyileşme Sürecine Uzama

                  Uyku Sorunları

                  Baş Ağrısı

                  Ruhsal Durumda Bozukluk

                  Depresyon

 

Amino Asit Eksikliği Neden Olur?

 

Vücudumuzda amino asitlerin eksilmesinin bir takım nedenleri vardır bu yüzden de amino asit eksikliği durumunda kendimizi korumamız gereklidir. peki bu eksikliğin nedenleri nelerdir derseniz onu da şu şekilde belirtebiliriz.

 

En önemli konuların başında dengesiz olan beslenme gelmektedir. Eğer ki vejetaryen beslenme yapıyorsanız bu durum bir neden olabilecektir.  Bunun yanı sıra bilinçsiz bir şekilde yapılmış olan diyetler de insanın ister istemez amino asit yönünden beslenmesine neden olacaktır. Bu yüzden uzmanlar her defasında diyet yapan kişilerin bir uzman tavsiyesinde diyetlerine yön vermesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunmaktadır.  Özellikle de şok diyetler insan sağlığı için ciddi anlamda önemli ve de risklidir.  

 

Amino Asitin Faydaları ve Kullanıldığı Alanlar Nelerdir?

 

Amino asit için vücudumuzun temel yapı taşı dedik bu nedenle de yaşamımızı bunla borçluyuz. Amino asitler hücrelerimizin yenilenmesini sağlayacaktır.  Organların çalışması için amino asitler şarttır.

 

Bir insanın ihtiyacı olan tüm enerji amino asitlerden üretilmektedir. Spor yapan insanların amino asit yüklemelerini nedeni de budur. Spor anında kaslar yıpranır ve amino asit takviyesiyle birlikte bu kaslarda yeniden onarıma geçecektir.  Daha önceden belirttiğimiz gibi amino asitler ruh sağlığımız içinde ciddi bir öneme sahiptir.  Kısacası insanın sağlıklı bir şekilde yoluna devam edebilmesi için amino asit gereklidir.

 


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER