Yazarlar

MEBİT

Play-off kapısı aralandı mı?

Erdal Orman, Sakaryaspor - Vanspor maçının ardından yazdı.

Abone Ol

2022-02-11 00:43:01

Yaşadıkları yıkıcı depremlerle kader ve keder birliği yaşamış iki kentin güzide takımlarının karşı karşıya geldiği bu önemli maçta puanlar paylaşıldı. Play-off yolunda tamam mı devam mı niteliğindeki bir maça çıkan Vanspor, genç kalecisi Onur’un muhteşem performansıyla Sakarya’dan puan alırken umutlarını önümüzdeki haftalara taşıdı...

 

Soğuk havaya rağmen futbolseverler bu maça büyük ilgi gösterdiler. Genç, yaşlı ve hatta ailecek stada akın eden Sakaryasporlularla beraber bende ihtişamlı Atatürk Stadının yolunu tuttum. Fakat gıpta ettiğim güzellikte bir stada sahip olan Sakarya’da, işgüzar görevliler yüzünden maç başladıktan on dakika sonra içeri girebilmiştik. Hes kodu, aşı sorgulama derken bir çileye dönüşen stada giriş, sadece iki ayrı kapıdan organize edilince, dışarıda sıra bekleyen tüm taraftarlar haklı olarak yönetimi protesto ettiler.

 

İçeriye girdiğimizde ise statta bambaşka bir hava karşıladı bizi. Tribünlerde derbi havasında konsantre olmuş kalabalık bir seyirci, sahada ise 20. haftaya kadar namağlup ligi götürmüş, ama yaralı aslan misali son iki haftayı mağlubiyetle kapatmış, kötü gidişi durdurmanın peşinde olan bir Sakaryaspor vardı. Karşısında ise ligin ikinci yarısında birçok transferi bünyesine katan ancak ilk maçta Adıyaman mağlubiyetiyle işi zora sokan Vanspor, yeni teknik ekiple mutlak üç puan için sahadaydı.

 

Oyunu kendi sahasında kabul edip, haddini bilerek oynamaya çalışan Vanspor bu taktikle ilk 20 dakikada Sakaryaspor’un sağlı sollu birçok bunaltıcı ataklarına maruz kaldı. Bu ataklarda 12. ve 18. dakikalarda kaleci Onur’un harika kurtarışları olmasa Mehmet Özdıraz’ın golüne kadar net 2 -0 geriye düşmemiz işten bile değildi.

 

Direnen Vanspor karşısında seyircisinin desteğiyle Sakaryaspor saldırdıkça ve sonuç alamadıkça agresifleşiyor ceza alanındaki her pozisyona, penaltı itirazlarıyla hakemleri etki altına almaya çalışıyordu. Özellikle ileri oyuncuları Çağlayan, oldukça sinirli ve sportmenliğe aykırı davranışlarla sürekli olarak maçta ortamı geren, taraftarını provake eden tavırlar sergiledi. Yine de geçmiş yıllarda iki takım arasında yaşanan olumsuzluklar yüzünden gerilimi yüksek bir maç olmasına rağmen, maç boyunca tecrübeli hakem triosu gayet başarılı bir irade gösterdi diyebilirim.

 

Maç bu hızla devam ederken, dakikalar 30’u gösterdiğinde Furkan Polat orta sahadan kaptığı topla, kendi yarattığı pozisyonda kazandığı serbest vuruşu, akıl dolu bir kavisle Sakarya yarı alanına gönderdi. Sakarya defansından dönen topu şık bir şekilde göğsüyle önüne alan yeni transferimiz Mehmet Özdıraz’ın kaleye yolladığı şutunda İsmet Kavuştu kale önünde iyi bir refleksle topun üzerinden son anda atlayınca top ağlarla buluştu.

 

O dakikaya kadar adeta tek kale oynayan Sakarya bu şok golle sarsılmıştı. Fakat çabuk toparlanan Sakarya’yı durdurmak zordu. 37. Dakikada yine mutlak bir golü çıkaran Onur bu kez 45+2 de Ömer’in vuruşunda ilk anda topu kesmesine rağmen gole engel olamayınca devre 1-1’le bitiyordu.

 

Maç boyunca Sakaryalıların kimyasını bozan kaleci Onur özellikle ikinci yarı kale arkası taraftarlar tarafından bolca sözlü tacizlere maruz kaldı. Buna rağmen başarıyla kalesini koruyan Onur, 87 ve 90. dakikalarda yine mutlak golleri önleyince benimde yer aldığım kale arkası taraftarlar ‘bükemediğin eli öpeceksin’ dercesine bu kez Onur’u alkışlıyordu. Tam da bu dakikalarda yeni transferimiz Uğurcan’la yakaladığımız üst üste iki pozisyon var ki özellikle kalecinin üzerinden aşırdığı 90+2 deki top, ağlarla buluşacakken bu kez onların kalecisi Furkan sahne aldı. Uğurcan’ın vuruşunda topu son anda çelip defansın uzaklaştırmasıyla mutlak golü önleyen Furkan, maçın 1-1 bitmesinde büyük rol oynadı.

 

Bu zorlu deplasmandan bir puan çıkaran takımda yeni transferlerin uyumu dikkat çekti. Özellikle Barış Sağır’ın gayretiyle orta alanda biraz daha derli toplu bir görüntü vermesine rağmen hala sol defans hattında büyük sıkıntılar göze çarpıyor. Sezonun başından beri bir istatistik tutsak herhalde gollerin %95 i bu kanattan geldiği ortaya çıkardı. Yan toplarda uzun boylu stoper eksiğimiz, her kornerde yüreğimizi ağzımıza getirmeye devam ediyor. Genç kaleci Onur bu maçta gösterdiği performansla alınan bir puanda büyük katkı ve ilerisi için güven verdi.

 

Maçın ilk yarısında gol dışında ofansif anlamda hiçbir pozisyonumuz yoktu. Birazda taktik gereği olarak açıklanabilecek olan bu durum yine de 1 puan alınması açısından affedilebilir olsa da play-off düşünen bir takım bence risk almayı da düşünmeli. Ligin ilk yarısında yakaladığımız ilk sekiz haftalık namağlup periyodun içindeyiz. Erteleme maçında Afyon, sonrasında Turgutlu ve akabindeki K.Maraş maçları bizim ligdeki durumumuzu ortaya koyacaktır. Bu maçlardan 9 puan çıkaramazsak play-off ümidimiz bana göre hayal olacak…