Yazarlar

MEBİT

RENGARENK VAN'DA KÜRESİNLİLER

RENGARENK VAN'DA KÜRESİNLİLER

Abone Ol

2014-07-09 15:00:00

Van basınından takip ettiğim kadarıyla Vandaki küresinliler dernek açma aşamasını girmişler ve dernekleşmişler öncelikle derneklerinin hayırlı olmasını diliyerek küresinlilerin Vanda nasıl bir yol izlemeleri gerektiğine dair bazı açıklamalarım olacak vanın bir evladı olarak küresinlileri iyi bilen bir küresinli olarak. Öncelikle küresinlilerin bu derneğinin asıl amacı kültür erezyonuna bulaşmış tozu silkeleyip küresinlileri özlerine asıllarına yaşama gayelerine tekrardan döndürmelidir kısacası derneğin ilk ilkesi ÖNCE AHLAK VE MANEVİYAT OLMALIDIR.





Malumunuz vanda azımsanmayacak kadar küresinli bulunmaktadır 150 bin küresinlinin vanda yaşadığından söz ediliyor. Derneğin bir diğer amacı tabuları yıkmak olmalı. Bu tabular ne olabilir vanda küresinlilere acem denilmekte ve diğer aşiretlere ziyaretlerle bu tabu yıkılmlıdır bu tabunun yıkılmasının en büyük şartı küresinlilerin  ehli sünnet vel cemaat olması ve suni olmaları kuran ve sünnet ışığında bütün çalışmalarını yapmaları lazım. Geçmişi iyi inceleyip Osmanlının devamı olan küresinlilerin yıllarca bütün ırklarla kardeşçe yaşadığını anlatıp tekrardan yaşamalıdırlar hatta türkiyedeki bütün insanlığa örnek teşkil edecek çalışmalara imza atmalıdır vanın diğer kürt aşiretleriyle sürekli bir araya gelinmeli farklı etkinlikler düzenlenmeli bu etkinliklerde kardeşlik duygusu vurgulanmalı herkeze bütün insanlığın hz ademden geldiğini tekrardan anlatmalıdır. Bu etkinlik ne olabilir  diye örnek isteyenlere mesala şu an onbir ayın sultanı ramazanı şerif ayındayız bu bereketli güzel ayda küreesinli derneği vandaki bütün aşiret büyüklerini davet edip bir iftar yemeği verebilir ve ümmetçiliğin küresinliden, burikkiden, hertoşiden vsvs önde geldiğini önemli olanın asıl olanın din kardeşliği olduğu vurgulanmalıdır. Bu derneğin bir ırkçılık akımı değil emri bil maruf nehyi anil münker (iyiliği emretmek kötülükten men etmek) yani kuran sünnet ışığında çalışmalarını yapması lazım amaç yozlaşan küresinlilerin aslına dönmesi ve bütün insanlığa ışık tutmak gibi büyük ve kutsal bir idaalinin olması lazım. Çünkü yazının başında da dediğim gibi Osmanlının devamı olan vandaki küresinlileri tanıyan bir küresinli olarak küresinli derneğine böylesine ufku geniş idealler yakışır.


MADDELER HALİNDE SIRALARSAK


1: Derneğin ilk prensibi önce ahlak ve maneviyat olmalıdır

2: Küresinliler başta olmak üzere bütün insanlığın kazanımı barışı ve kardeşliği esas alınmalıdır.

3:Kültürler ve ırklar arasındaki tabuları yıkıp ırkçılık fitnesine ahir zamanda parlayan bir meşale görevini başlatmalıdır.

4: Her zaman ve her şartta güçten yana değil haklıdan haktan yana çalışmalar yapmalıdır.

5:Bütün çalışmaları tam bir ihlasla ibadet aşkıyla yapılmalı bunun ilk şartı toplantılarının Fatiha suresiyle başlayıp asr suresiyle sonlandırılmasıdır.

6:Bütün çalışmalarını maddiyatçı değil maneviyatçı yapmalıdır.

7: Bu dernekte menfaat olmamalıdır bunu öldürmenin en kolay yoluda herkezin kardeşi için çalışmasıdır buda sadece maneviyatla olur.

 

 Bu maddeleri uzatabiliriz tabiki küresinliler derneğinin  vatana millete ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini cenabı Allahtan niyaz ediyorum

  • Etiketler :
  • Van Haber