2016-03-16 15:00:00
Adelet ve Kalkınma Parti li Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, aynı partinin milletvekilleri Beşir Atalay, Burhan Kayatürk, Aynı partinin Belediye Başkanları Sinan Hakan, Fevzi Özgökçe, aynı partinin Van il Başkanı Zahir Soğanda, aynı partiden oluşan Hükümetin Van a atadığı vali İbrahim Taşyapan ve yine hükümetin Van a atadığı diğer kurum temsilcileri ile Van da bulunan bazı STK temsilcileri Van Güç Birliği toplantısında bir araya geldi.
Ocak ayında ilk toplantısı yapılan bu platform birçok kesim tarafından farklı eleştiriler de almıştı. İlk toplantıya katılamadığım için konuya ilişkin fikirlerimi yazmamıştım; ancak dün ki toplantıyı baştan sona büyük bir dikkat ve sabırla takip ettim. Bütün konuşmaları tek tek dinleyerek not aldım.
Bu platformun amacı ve misyonunun Van da bulunan sivil dinamiklerin bir araya gelerek Van ın bütün sorunlarını tartışmak ve çözüm önerileri getirmek şeklinde olduğunun altı çizildi. Güçbirliği Platformu mütevelli heyetinin başkanlığını bir dönem çözüm sürecinden sorumlu bakanlıkta yapmış olan Sayın Beşir Atalay ın yapması elbetteki önemlidir. Ancak Atalay ın sağında ve solunda hatta göz menzilinde oturanların birçoğunun da AKP den olması ilk etapta kafamda bazı soru işaretleri oluşturdu.
Sonrasında sunumlar başladı. İlk olarak DAKA Genel Sekreteri Sayın Emin Yaşar Demirci bir sunum yaptı. Bölgeye gelen teşviklerden çok az kişinin faydalandığını ve bu yönde çözüm önerilerini anlattı. Onun hemen ardından ise Van TSO Başkanı Necdet Takva toplam kaç iş yerinin Van da olduğunu, bu iş yerlerinin hangi alanlara dağıldığını, Van ın toplam banka ve kredi borçlarının ne kadar olduğunu ve kişi başına düşen milli gelirden Van ın Türkiye nin diğer bölgelerine göre ne kadar faydalandığını iyi hazırlanmış slayt gösterileri ile anlattı.
Sonra Sayın Atalay tarafından tek tek katılımcılara söz verildi. Takva da sunumunda belirtti sonra kalkan birçok katılımcı da, "Efendim biliyorsunuz biz bu sorunları daha önceki birçok görüşmemizde de özel olarak siz ve diğer kabine üyelerine anlattık" dediler. OSB Başkanı Sayın Şemsettin Bozkurt ta yine Organize sanayinin sorunlarını tekrar etti.
Yani orada konuşulan sorunlar ilk defa konuşulan sorunlar değildi. Katılımcıların anlattığı sorunları ben ve yanımda oturan bütün gazeteci arkadaşlar defalarca dinlemiştik. Vergi terkini, TOKİ sorunları, Kredi ve teminat meselesi, sınır kapılarının açılması, tekstil kent ve benzeri sorunlar tekrar tekrar farklı slaytlarla Hükümet üyelerine anlatıldı.
Peki Sayın Cevdet Yılmaz, Sayın Beşir Atalay ve Sayın Burhan Kayatürk bu sorunları bilmiyor muydu? Hepimizin bildiği ve defalarca yöneticilerimizin Ankara yolunda mekik dokuduğu bu sorunların konuşulması için böyle bir platforma ihtiyaç var mıydı? Bu soruların cevapları elbetteki farklı olacaktır. Van daki bütün yöneticilerin konuşmalarına hükümet üyelerine methiyeler dizerek başladıkları konuşmaları cümle aralarında "hiçbir sorunumuz çözülmüyor" mealinde cümlelerle sona eriyordu.
Bu sorunları çok iyi bilen ve tek çözüm iradesi de kendileri olan Hükümet acaba neden çok iyi bildiği bu sorunları tekrar slaytlar eşliğinde dinleme ihtiyacı hissetti acaba? Örneğin Tekstil Kent için herkes teşekkür etti Burhan Kayatürk e ancak benim bildiğim kadarıyla yıllardır üzerinde propanganda yapılan birçok seçim geçiren, defalarca açılıp kapatılan bu esrarengiz kent halla ortalarda yok.
Çok uzunca belki konuşulacak bir konu ancak gördüğüm kadarıyla Van Güç Birliği Platformu sadece herkesin bildiği ekonomik konuların konuşulduğu bir platform olmuş durumda. Ben bölgede yaşanan önemli siyasi konuların da konuşulmasını beklerdim açıkçası. Sadece Van Baro Başkanı sayın Murat Timur bu konuya dikkat çekti.
Sürecin bozulması, bölgede yaşanan çatışmalar, sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar nedeniyle göçlerin olduğunu ve tedirgin bir ortamın oluştuğunu söyledi. Bölge idare mahkemelerinin Erzurum a taşınmasında Van ın yaşayacağı sorunları anlattı. Sayın Bakan da bu sorunun bir yıl sonra çözüleceğini söyledi.
İlk başta sıfatları sayarken sizler de dikkat etmişsinizdir; saydığım isimlerin ve sıfatların çoğu AKP ve Hükümet üyeleri ve onların atadığı kişilerden oluşuyor. Van Güç Platformu ise ismi çok büyük bir eksiklik hemen herkesin gözüne çarpıyor. Bakan Yılmaz da konuşmasının sonunda bu konuya dikkat çekti "keşke yerel yöneticiler de burada olsalardı" dedi.
Kentin iktidarını oluşturan ve 8 milletvekiliden 6 sına sahip olan HDP den tek bir kişi bile yoktu orada. Aynı şekilde 14 belediyeden Büyükşehir Belediyesi dahil olmak üzere 12 belediyeyi elinde bulunduran DBP den ve belediye eş başkanlardan hiçkimse yoktu. Kentin önemli STK larından oluşan İHD, MHD, Mazlum Der, KESK, TMMOB ve diğer emek örgütleri yoktu, tabi Memur Sen vardı! Niye yoktular peki? Güçbirliği platformu yöneticileri "çağırdık gelmediler" diyor.
Van da kurulan sivil platformlar bence çok önemlidir. Her ortamda kentin sorunları konuşulmalı, tartışılmalıdır. Ancak Van da ve bütün şehirlerde Kent konseyi diye bir oluşum vardır. Bu oluşumların içinde Valiler, Belediye Eş Başkanları, kentteki bütün siyasi parti temsilcileri, kurum temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri yer alıyor. Amerika yı yeniden keşfetmeye gerek yok.
Kent Konseyi nde bütün bu sorunlar çok rahat tartışılabilir, Bakanlar olmak üzere herkes de Kent Konseyi ne katılıp fikirlerini söyleyebilir. Birileri niye katıldı, birileri niye katılmadı gibi soruların muhatabı elbetteki taraflarıdır ve kendileri cevaplarını vereceklerdir ancak sivil platformlar oluşturulacaksa kriminalize edilmiş sadece bir ideoloji çerçevesinde toplanmış oluşumlar çok sağlıklı olmaz. Platformda yer alanlar içerisinde sadece bir kadının olması da toplumsal cinsiyet eşitliği açısından önemli bir zaaftı.
Son olarak Güç Birliği Platformu nda dikkatimi çeken olumlu bir noktaya da değinmeden geçemeyeceğim. Pek alışık olmadığımız şekilde platformun bütün görüşme ve tartışmaları basına açık bir şekilde yapıldı. Basının görevini rahat bir şekilde yapması için organizasyon oldukça iyi bir şekilde dizayn edilmişti. Herkesin övdüğü bir noktada eleştirilerimle platforma biraz olsun katkı sağlayabildiysem bir Vanlı olarak ne mutlu bana...