İPEKYOLU

Van, patent başvurularında Doğu Anadolu’da 4’üncü sırada

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 2026 yılı Ocak-Temmuz dönemi verilerine göre Türkiye genelinde 5 bin 719 patent başvurusu yapılırken, Van’da 19 başvuru gerçekleştirildi. Van, Doğu Anadolu Bölgesi illeri arasında Elazığ, Erzurum ve Malatya’nın ardından 4’üncü sırada yer aldı.

Abone Ol

2026-08-27 00:06:48 | Son Güncelleme : 2026-08-27 07:12:07

Van, patent başvurularında Doğu Anadolu’da 4’üncü sırada

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumu, 2026 yılının Ocak-Temmuz dönemine ilişkin patent başvurusu verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye genelinde yılın ilk 7 ayında toplam 5 bin 719 patent başvurusu yapıldı.

Türkiye genelindeki başvuruların aylara göre dağılımında ocakta 573, şubatta 668, martta 767, nisanda 817, mayısta 749, haziranda 1.073 ve temmuzda bin 72 başvuru kaydedildi.

Van’da 19 patent başvurusu
Van’da ise yılın ilk 7 ayında toplam 19 patent başvurusu gerçekleştirildi. Kentte ocak ayında 4, şubat ayında 6, mart ayında 2, nisan ayında 3, mayıs ayında 1, haziran ayında 1 ve temmuz ayında 2 başvuru yapıldı.

İller bazında İstanbul, bin 967 patent başvurusu ile Türkiye genelinde ilk sırada yer aldı. Bartın’da ise aynı dönemde herhangi bir patent başvurusu yapılmadı.

Doğu Anadolu’da 235 başvuru
Doğu Anadolu Bölgesi illerinde 2026 yılının ilk 7 ayında toplam 235 patent başvurusu gerçekleştirildi. Bölge illeri arasında Elazığ 122 başvuruyla ilk sırada yer alırken, Erzurum 42 başvuruyla ikinci, Malatya 25 başvuruyla üçüncü oldu. Van ise 19 başvuruyla bölge genelinde 4’üncü sıraya yerleşti. Bölgedeki diğer illerde ise Erzincan, Hakkari ve Tunceli’de 4’er, Bitlis’te 3, Ağrı, Bingöl ve Ardahan’da 2’şer, Kars’ta ise 1 patent başvurusu yapıldı. Muş’ta gerçekleştirilen başvuru sayısı ise 5 oldu.

  • Etiketler : TÜRK PATENT
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER