2024-10-01 23:58:55 | Son Güncelleme : 2024-10-06 01:18:15
Wilco Group CEO'su Mehmet Avcı, Türkiye'nin en prestijli ekonomi dergilerinden olan 'Ekonomist'e konuştu. Avcı, şirketin mevcut durumunu ve büyüme hedeflerini anlatırken öte yanda şirketin artık Avrupa üzerinden dünyaya açılacağının da müjdesini verdi.
Pandemi ile birlikte tüm kent temizliği ve kişisel hijyenin önemi giderek arttı. Van'da 1991 yılında temelleri atılan Wilco Group da bu alanda kurumsal hizmet veren şirketlerden biri olarak Türkiye'de endüstriyel temizlik sektöründe faaliyet gösteriyor.
Grup ofis temizliği, toplu taşıma, araç temizliği, alış-veriş merkezi temizliği, hastane temizliği ve hijyeni, okul temizliği, katı atıkların toplanması, geri dönüştürülmesinin sağlanması ve açık alanların genel temizliği konusunda hizmet veriyor.
2023 yılında 850 milyon TL olan cirolarını 2024 sonu itibariyle 1,5 milyar TL’ye çıkarmaya hazırladıklarını kaydeden şirket patronu Wilco Group CEO’su Mehmet Avcı, "Yeni dönemde hedefimizde dünyaya açılmak var. Bunun için İngiltere’de bir şirket saatin almak için görüşüyoruz. Bu şirketle öncelikle Körfez ülkelerinde endüstriyel temizlik pazarına gireceğiz" diye konuşuyor.
14 BİN NOKTADA TEMİZLİK
Grup Türkiye'nin 81 ilinde aralarında banka şubeleri, ATM'ler, İstanbul’da metrobüs ve İzmir’de iZBAN gibi toplu taşıma sistemlerinden üniversiteler ve kamu kuruluşlarına uzanan 14 bin noktada hizmet veriyor. 5 binin üzerinde çalışana sahip olduklarını dile getiren Mehmet Avcı, “Bugüne kadar Mecedes Benz, Koç Holding, Ziraat Bankası, Karsan gibi köklü ve güvenilir firmalarla çalıştık. Yapı Kredi’nin tüm şube, ATM ve bölge müdürlüklerinin, Ziraat Bankası’nın 900, Deniz Bank’ın 720 şubesinin temizliğini biz yapıyoruz” diye konuştu.
PAZAR 245 MILYAR DOLAR
Son dönemde günde 1,5 milyon kişinin kullandığı İstanbul metrobüslerinin temizlik ve yakıt ikmalinden de sorumlu olduklarını, İzmir’de ise yılda 90 milyon kişinin kullandığı İZBAN raylı sistemlerinin tüm istasyon ve vagon temizliklerini üstlendiklerini anlatan Avcı, "Yüzde 100 yerli sermaye olarak yeni dönemde hedefimiz elde ettiğimiz tecrübelerle dünyaya açılmak. Bu konudaki ilk hedefimiz de İngiltere ve Körfez ülkeleri olacak" diyor.
Küresel endüstriyel temizlik pazarının 245 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını, Türkiye'nin ise bu pazardan yaklaşık 2,5 milyar dolarlık pay aldığını belirten Mehmet Avcı, "Küresel pazarın 2030'a kadar yüzde 10'a yakın büyümesi bekleniyor. Biz de dünyada iddiamızı ortaya koymaya hazırlanıyoruz" şeklinde konuşuyor.
"Hijyen Teknik Üniversitesi Kurulmalı"
Türkiye'de endüstriyel temizlik alanındaki en önemli sorunun ülkedeki 'hijyen mühendisi' eksikliği olduğunu dile getiren Mehmet Avcı, şunları dille getiriyor:
"Pandemiden sonra çok daha kritik bir sektör haline gelen endüstriyel temizlik alanında maalesef ciddi bir mühendis açığımız var. Bu konuda bilimsel eğitim veren tek bir kuruluşumuz yok. Su anda ne yazık ki Türkiye'de hijyen denetimini gıda mühendisleri üstleniyor. Oysa bir an önce Almanya'daki gibi, 80 milyonluk Türkiye'de de Hijyen Teknik Üniversitesi açılmalı. Hızla sektörümüze mühendis yetiştirmeliyiz. Bu konuda YÖK ile eğitim kurumlarıyla elimizden geldiğince görüşmeye, sektörün ihtiyacını anlatmaya çalışıyoruz."
Bu habere ilk yorum yapan sen ol.