Van Barosu eski Başkanı Murat...
MEBİT

Van Barosu’nun ismi mahkemelik oldu

Van Barosu eski Başkanı Murat Timur, baro binasının isminin daha önce ‘Tahir Elçi Van Barosu Hizmet Binası’ olarak belirlemelerine rağmen yeni yönetimin bu ismi değiştirdiğini belirterek, mahkemeye başvurdu.

Abone Ol

2022-05-20 20:38:52 | Son Güncelleme : 2024-04-26 12:38:10

Van Barosu’nun ismi mahkemelik oldu

Van Barosu Hizmet Binasının açılış törenine davetiye gönderilen eski başkan Murat Timur, davete katılım sağlamayacağını belirterek, Van Barosu ve Türkiye Barolar Birliğine iki sayfadan oluşan ‘Katılmama gerekçesini’ sundu. 

Baro binasının isminin daha önce ‘Tahir Elçi Van Barosu Hizmet Binası’ olarak belirlenmesine rağmen yeni yönetim tarafından ismin değiştirildiğini savunan Timur, “Van Barosu hizmet binasının yapım süreci görev yaptığımız dönemde gerçekleşmiştir. Bu kapsamda 2014 yılında baromuza arsa alımı için TBB nezdindeki girişimlerimiz sonuç vermiş ve söz konusu arsa alınmıştır. Bu arsada bir kısım değişiklikler için Van İpekyolu ve Van Büyükşehir Belediyesi’ne müracaat edilmiş taleplerimiz her iki belediye meclisince kabul edilmiştir. Daha sonra mimari projemiz TBB tarafından tamamlanarak bina yapım ihalesi de yapılmış görevi bıraktığımız dönemde binanın önemli kısmı bitirilmiştir.” dedi.

'Tahir Elçi ismi verildi'
Hizmet binasına katledilen, Av. Tahir Elçi’nin anısını yaşatmak amacı ile isminin verilmesini daha önce kararlaştırdıklarını kaydeden Timur, “Bunun için merhum Tahir Elçi’nin mirasçıları ile binanın resmi maliki TBB ile görüşme yapılması kararlaştırılmıştır” şeklinde konuştu.

Konu ile ilgili olarak, Av.Tahir Elçi’nin eşi Av. Türkan Elçi ve Türkiye Barolar Birliği’nden olumlu bir geriş dönüş aldıklarını da aktaran Timur,  “Bu kapsamda Av. Tahir Elçi Van Barosu Hizmet Binası ve Sosyal Tesisleri” olarak belirlenerek kamuoyu ile paylaşılmıştır. Ayrıca inşaata da, Av. Tahir Elçi Van Barosu Hizmet Binası ve Sosyal Tesisleri” tabelası asılmıştır” diye konuştu.

'Tabela kaldırıldı'
Baro binası tamamlanıp hizmete geçtikten sonra baro binası önündeki geçici tabela kaldırılarak yeni tabela asıldığını da dile getiren Timur yaşanan süreci şöyle anlattı: “Ancak bu tabelada “Av. Tahir Elçi Van Barosu Hizmet Binası ve Sosyal Tesisleri” isminin hizmet binasına verilmediği görülmüştür. Yaşamını insan hakları mücadelesine, barışa adayan ve bu uğurda yaşamını yitiren Av. Tahir Elçi’nin isminin keyfi bir şekilde baro hizmet binasına verilmemesi birçok meslektaşımız tarafından üzüntü ile karşılanmıştır. Bunun üzerine hizmet binasına daha önce alınan karar gereği “Av. Tahir Elçi” ismi verilmesi yönünde talepte bulunulmuştur. Van Barosu Yönetim Kurulu 23.06.2021 tarih ve 2021/97 Sayılı kararında oy çokluğu ile talebimizin reddine karar vermiştir. Yönetim kurulu kararında, baro tabelalarında Kürtçe’nin kullanılması, binanın tesis mahiyetinde olmaması, hali hazırda en çok kullanılan konferans salonuna Av.Tahir Elçi ismi verilmiş olması, Diyarbakır Barosu’nun Av.Tahir Elçi ismini öncelikle kullanım hakkına sahip olduğu şeklinde absürt ve uydurma gerekçeler ileri sürülmüştür.” 

‘Mahkeme süreci sürüyor’
 “Av. Tahir Elçi” ismini keyfi bir biçimde geçici tabeladan kaldırarak yeni tabelaya yazmayan ve bu konudaki talebi de keyfi olarak reddeden Van Barosu Yönetim Kurulu uygulaması, Van Barosu tarihinin yüz karası kararı olarak anılacaktır” değerlendirmesinde bulunan Timur, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Av.Tahir Elçi” isminin keyfi olarak kaldırıldığı hizmet binasının açılış törenine katılmak bu utanç yüklü, iyi niyetten  ve etik değerlerden yoksun tutuma bizleri de ortak edecektir. Tahir Elçi’nin manevi varlığını koruma adına daha önce meslektaşlarımıza ve kamuoyuna açıklandığı biçimi ile Van Barosu hizmet binasına “Av. Tahir Elçi Van Barosu Hizmet Binası ve Sosyal Tesisleri” ismi verilmesi vicdani ve ahlaki bir zorunluluktur. Van Barosu Yönetim Kurulu’nun ahlaki ve vicdani sorumluluğunun gereğini yapması gerektiğini bir kez daha önemle hatırlatır, mevcut koşullarda söz konusu davete katılmayacağımı bildiririm”

KAYNAK: SERHAT NEWS

  • Etiketler : Van Haber VAN BARO VAN BAROSU
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.