Son yıllardaki en kalabalık Ne...
MEBİT

Van'da yüz binler kar altında Newroz'u kutladı

Son yıllardaki en kalabalık Newroz’lara tanıklık eden Van Kalesi, yoğun kar yağışına rağmen bir kez daha yüz binleri kucakladı. Yurttaşlar soğuk havaya rağmen halaylarla 2022 Newroz'unu kutladı.

Abone Ol

2022-03-20 21:42:25 | Son Güncelleme : 2024-05-18 05:09:24

Van'da  yüz binler kar altında Newroz'u kutladı

Tarihi ve görkemli Newroz’lara tanıklık yapan Van Kalesi, tarihi bir newroz'a daha imza attı. “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla bu yıl düzenlenen Newroz kutlamalarının en görkemlilerinden biri, Van Kalesi ve Vangölü’nün buluştuğu Newroz Parkı’nda gerçekleştirildi. Günlerdir hazırlıkları yapılan Van Newrozu’na dün gece başlayan ve sabah saatlerinde de yoğun şekilde devam eden kar yağışına rağmen adeta insan akını yaşandı. Sabahın erken saatlerinde kentin birçok ilçesi ve mahallelerinden kent merkezine gelen yurttaşlar, ardından Newroz alanına yöneldi.

Kadınlar ve gençler alana aktı

Halkın bir bölümü kendi özel araçlarıyla, bazıları şehir içi taşıma araçlarıyla birçok yurttaş da kent merkezinden kar altında Newroz alanına kadar yürüyerek ulaştı. Newroz alanına gelen binlerce kişi, kurulan dört arama noktasından içeriye alındı. Polis noktasından alana sloganlarla giren yurttaşlar, çalınan müziklerle halaylar çekti. Kadınların kiras-fîstan, erkeklerin de şal û şapikle akın ettiği Newroz alanı, kısa sürede doldu. Newroz alanında yiyecek ve içecek stantları kurulurken, alanın tamamı sarı-kırmızı-yeşil renklerle süslendi. “Şimdi kazanma zamanı” “Dem dema azadiya jinan e” ve “Dem dema serkeftinê ye” yazılı pankartların asıldığı alanda, kadın ve gençlerin yoğunluğu ise dikkat çekti.

Alan doldu
Van’da yüzbinlerin katıldığı Newroz kutlaması büyük bir coşkuyla devam etti. Sloganların susmadığı alanda, yüzbinler yakılan ateşin etrafından çember oldu. Newroz alanındaki kitle, attığı sloganlarla Öcalan’a özgürlük istedi. Tertip Komitesi Başkanı Ahmet Güven, halka teşekkür etti. HDP İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun “Newroz, direniş ve mücadeledir” diye halkı selamlarken, diğer İl Eşbaşkanı Fikret Doğan da “Binlerce bedel verilerek bu günlere gelindi. Bu bedele sahip çıktınız. Hepimize teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Barış Annesi’nden barış mesajı
Sahneye çıkan Barış Annesi Xecê Akdoğan, “Tecridi kabul etmiyoruz. Bu tecrit mutlaka kalkmalı. Biz, kimsenin ölmesini istemiyoruz. Herkes barış içerisinde yaşasın” dedi. Konuşmanın ardından gelen konuklar sahneye davet edildi. Ardından Newroz ateşi yakıldı. Ateşin etrafından çember oluşturan halk halay çekti.

‘50 milyon küt statüsüz yaşayamaz’
Daha sonra konuşan İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç, “Kürdistani ittifakı olarak Newrozunuzu kutluyoruz. Binlerce yıllardır bu bölgede büyük bir baskı var. Kürtler, ‘Biz de milletiz’ diyor. Bu Newroz özgürlük ve barış Newrozudur. Kirli politikalara, soykırıma ve yok etmeye karşı buradan sesleniyoruz; sizin politikanız bitmiştir. Artık bunu sürdüremezsiniz. 21’inci yüzyıl Kürtlerin yüzyılıdır. Kürtler başaracaktır. Tüm dünyaya sesleniyoruz; 50 milyon Kürt artık statüsüz yaşayamaz” diye konuştu.

‘Öcalan’a özgürlük günü’
Daha sonra söz alan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, “Van Newrozu’ndan sesleniyoruz; kulakları duymayanlar ve gözlerini kapatanlar bilsin ki Kürtler Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için büyük bir mücadele yürütüyor. Gün, Öcalan’ın özgürlük günüdür. Ne yaparsınız yapın Kürtlerin bu talebinin önünde duramayacaksanız. Gün, özgürlük, gün sayın Öcalan’ın özgürlüğüdür” şeklinde konuştu. Konuşmanın ardından Koma Pel sahne aldı ve kitlenin coşkusu doruğa ulaştı.

Chomsky’den mesaj: Kürtlerin mücadelesi ilham verici
Dilbilimci, filozof ve tarihçi Noam Chomsky Van Newroz’una görüntülü mesaj gönderdi. Kürt halkının özgürlük ve adalet için yiğitçe mücadele ettiğini söyleyen Chomsky, Kürtler verdiği mücadelenin ilham verici olduğunu belirtti.

Chomsky’nin mesajı şöyle:
Kürt halkı özgürlük ve adalet için yiğitçe mücadele etti. Korkunç bir baskı ve şiddetle karşı karşıya kaldılar ve üstesinden geldiler. Mücadeleleri gibi bu aşırı zorluklar karşısındaki başarıları da ilham verici. Bu mücadelede, bu olağanüstü çabaya azıcık bile katkım olması benim için bir ayrıcalıktı. Yakın zamanda Rojava Üniversitesi’nde bir açılış konuşması yaptım. Daha bir kaç sene önce, bu hayal dahi edilemeyecek bir şeydi. Bu bize insan ruhunun sadece hayal etmekle kalmayıp, başarabileceğini de öğretmeli. Bu, Kürt direnişinin ve başarısının bilincimize işlediği bir derstir. Elbette, devamı gelecek ve bundan daha az ilham verici olmayacak. Gelecekteki tarihe şekil vermekten daha azını yapmayacaklar. Newroz Piroz Be! Chomsky, “Sayın Öcalan üzerinde korkunç bir tecrit söz konusu. Tecrit, Kürt halkına da yansıyor. Bu tecridin kırılması gerekiyor” dedi.

‘Erdoğan’ın inkarıyla masa yıkıldı’
Koma Pel’in coşkulu şarkılarının ardından Newroz, konuşmalarla devam etti. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel ve HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Sezai Temelli birer konuşma yaptı.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, 1992’de kutlanan Newroz’ları hatırlatan Temel, “bu ateş asla sönmedi” dedi. Kürt halkının büyük bedellerle özgürlük mücadelesini yürüttüğünü söyleyen Temel, “Türkiye’ye demokrasi istedik. İşte bu yüzden bize saldırıyorlar. Utanmazca bizim çözüm sürecini bozduğumuzu söylüyorlar. Öcalan, devlet heyetiyle yaptığı görüşmede milyonlara açıkladığı deklarasyonda ‘eğer devlet aklı çözümünden yanaysa ben demokratik siyaset dönemini başlatıyorum’ demişti. Ne oldu peki? Ama bu süreç Erdoğan’ın inkarıyla başladı. Sonra Sayın Öcalan eşi benzeri görülmeyen bir tecride tabi tutuldu, binlerce insan öldü, belediyelerimize el koydular” ifadelerini kullandı.

İktidarın sonunun geldiğini ve artık 2023 yılını göremeyeceğini belirten Temel, “Sorun sadece iktidar değil. Alternatif güçler de devletin inkarcı politikasını devam ettiriyorlar. Helalleşecekler ama Kürtleri dışında tutuyorlar. Kürtleri kandırmak istiyorlar ama Kürtler size kanmaz. Bu halk hiçbir kirli siyasete izin vermez.” diye belirtti.

‘Bu düzen yıkılacak’
Ardından konuşan HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Newroz karanlığa karşı başkaldırıdır. Bu topraklarda Kürtlere uygulanan zulme karşı direnmeye devam ediyoruz. Biz direndikçe bu karanlığı ve faşizmi yıkacağız. Faşizmi yıkacağız ve özgürlüğü kazanacağız. Bu düzeni sürdürmek için bize zulmü, şiddeti dayatıyorlar. Bu böyle gitmez ve bu düzen yıkılacak” şeklinde konuştu.

Temelli, “Burada bir muhataba ihtiyaç var ve muhatap Öcalan’dır. Ama bunu kabul etmiyorlar ve tecridi sürdürmeye devam ediyorlar. Biz faşizmi yıkacağız ve o müzakere masasını mutlaka kuracağız” şeklinde konuştu.

Kente doğru yürüyüş
Yüzbinlerin katıldığı Van Newrozu, Koma Lawje’nin konserinin ardından sona erdi. 

KAYNAK: GAZETEVAN, GAZETE KARINCA, MA

  • Etiketler : VAN NEWROZ 2022 VAN NEWROZ 2022 NEVRUZ KUTLAMA
  • Bu Haberle İlişkili Foto Galeriler
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER