Van’da 23 Ekim 2011 yılında, 7...
MEBİT

Depremin yıl dönümünde o kritik soru: Acaba binamız sağlam mı?

Van’da 23 Ekim 2011 yılında, 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde 644 hayatını kaybederken, 4 binden fazla kişi yaralandı, 252 kişi de enkaz altından sağ olarak kurtarıldı. Van’da yaklaşık 700 bin vatandaş depremden doğrudan etkilendi. Hasar tespit çalışmaları 120 gün içindede sonuçlandı ve hasarlı 110 bin konutun 28 bini ağır, 11 bini orta hasarlı olduğu ortaya çıktı.

Abone Ol

2021-10-24 22:12:36 | Son Güncelleme : 2024-04-17 01:17:47

Depremin yıl dönümünde o kritik soru: Acaba binamız sağlam mı?

Van’da 23 Ekim 2011 yılında, 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde 644 hayatını kaybederken, 4 binden fazla kişi yaralandı, 252 kişi de enkaz altından sağ olarak kurtarıldı. Van’da yaklaşık 700 bin vatandaş depremden doğrudan etkilendi. Hasar tespit çalışmaları 120 gün içindede sonuçlandı ve hasarlı 110 bin konutun 28 bini ağır, 11 bini orta hasarlı olduğu ortaya çıktı. Şehir merkezinde bulunan ve acil yıkılması gereken konutlar yıkılırken, on binlerce ağır ve orta hasarlı binaya ise ya deprem güçlendirmesi yapıldı ya da yıkılmadı. Konuyla ilgili Wan Haber’e değerlendirmelerde bulunan İnşaat Mühendisi Faruk Görünüş, yanlış güçlendirmenin sağlam konutlara zarar verebileceğini söyledi.

‘Güçlendiremezsiniz’
Konutlarda güçlendirme yapılabilmesi için taşıyıcı elemanların belli yeterlilikte olması gerektiğini dile getiren Görünüş, “Bir binanın güçlendirilebilmesi için mevcut binanın taşıyıcı elemanlarının belli bir yeterlilikte olması gerekiyor. Bu taşıyıcı elemanların içerisinde bulunan demirin çürümemiş olması gerekir çünkü içinde demir olmayan bir binayı güçlendiremezsiniz. Güçlendirme yaparken kolonlara montalama olabilir, ilave perde dediğimiz güçlendirme olabilir. Bütün bu güçlendirmelerde en önemli etken ankrajdır” diye konuştu.

‘Düşük sınıflı beton’
Görünüş, depremde yıkılan binalarda düşük sınıflı betonlar kullanıldığını ifade ederek, “Depremde yıkılan birçok bina 40-50 yıllık binalardı. Birçok binada beton sınıfı 8-9 megapaksaldı. Yönetmeliklerin son 10 yıldır yoğun bir şekilde kullanmaya başladığı C30 sınıfı yani 30 megapaksaldır. Ama yönetmelik diyor ki; yeni yapılan binalarda minimum 25 megapaksal kullanmanız gerekiyor. 8 megapaksal değerindeki betonlar ankraj elemanını tutmaz. Biz bu düşük sınıflı betonları gördük. Halen böyle binalar var. Van Depremi’nde birçok bina yıkıldı. Bunun temel sebebi ise beton kalitesi, projesiz ve denetimsiz binalar olmalarıydı” dedi.

‘Yeterli değil’
Van’da yapılan güçlendirmelerin yeterli olmadığını vurgulayan Görünüş sözlerine şöyle devam etti: “Kaçak olan binalar deprem zamanı güçlendirilemiyordu çünkü bu imara aykırıydı. Tabii insanlar da barınmak istedikleri için çoğu da güçlendirmesini kaçak yapmak zorunda kaldı. Kontrolsüz, kaçak yapılan güçlendirmeler oldu, bu güçlendirmeler denetlenemedi. Dolayısıyla ben Van’da yapılan bütün güçlendirmelerin yeterli olduğunu sanmıyorum.”

‘Yanlış güçlendirme’
Görünüş, yanlış güçlendirmenin zararını da açıklayarak, “Güçlendirmenin binaya faydası var ama doğru güçlendirme yapılırsa bina risk taşımaz. O nedenle güçlendirme çok ince bir çizgidir. Hayati bir konudur. Doğru güçlendirme binayı kurtarır ama yanlış güçlendirme sağlam binayı yıkar” ifadelerini kullandı.

  • Etiketler : DEPREM SON DEPREMLER FARUK GÖRÜNÜŞ HASAR BİNA ÖLÜM ANALİZ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER