İlhami Çakırtaş Emlak A.Ş. Yön...
MEBİT

İlhami Çakırtaş: Sabırlı Olmamız Lazım

İlhami Çakırtaş Emlak A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Çakırtaş, Van’ın pandemi sürecindeki ekonomik durumu hakkında değerlendirmelerde bulunarak, bu süreçte neler yapılabileceğine dair öneriler sundu.

Abone Ol

2021-04-07 10:59:05 | Son Güncelleme : 2024-04-18 13:54:58

İlhami Çakırtaş: Sabırlı Olmamız Lazım

İlhami Çakırtaş Emlak A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Çakırtaş, Van’ın ekonomik durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

İlhami Çakırtaş, pandemi sürecinin kritik noktalarına değinerek şu ifadelerde bulundu:“Pandemiden sonra sadece Van değil tüm dünya büyük bir problem yaşadı. Türkiye’ye kriz geldiğinde henüz Van’da bir şey yoktu. Ama zamanla pandemi süreci Van’ı da çok etkiledi. Şu an Sınır Kapısının kapalı olması ekonomik krizi daha da arttırdı. Bunun dışında Kafe ve restoranların kapalı olması da esnafı çok etkiliyor. Sosyal hayat birbirine bağlantılı olduğu için vatandaş Kafe ve restoranlara gitmediği sürece esnaf kazanç sağlayamaz ve zincirleme bir kazanç olamaz.”

“Kredi Olmadan Maalesef Ev Alma Gücü Yok”

“Cumhurbaşkanımız geçen yıl vatandaşlarımıza yönelik kamu bankalarında 0.64 oranında kredi kampanyası başlattı. Bu da başladıktan sonra gayrimenkule yoğun bir talep olunca bu defa insanlar, satıcı camiası fiyatları %50 veya %80 civarında arttırarak en az 100 bin lira gibi bir artış oldu. Böylelikle kamu bankaları kısa süreliğine kredi oranlarının düşürdü ve sonrasında kredilerin oranları yükselince bu defa alım gücü düştü.

Pandemiden dolayı şu an inşaat maliyetleri maalesef; demir, çimento ve diğer malzemelerde artış var. Maliyetinde ve satışında artış olduğu için vatandaşlarımızda kredi olmadan ev alma gücü maalesef yok.”

“Küresel Olan Bu Salgınla Mücadele Etmemiz Lazım”

“İyi bir ev alabilmek için önce iyi bir danışmana gitmek lazım. Kurumsal çalışan, ticaret bakanlığında yetki belgesi olan ve yeterlilik belgesi olan bir yere danışana gitmeleri gerekiyor. Biliyorsunuz ticaret bakanlığının yetki ve yeterlilik belgesi ile ilgili aşamalı şartlar çıkarıldı. Buna yönelik yetki belgesi Türkiye Ticaret Odası ve Ticaret Odası İl Müdürlüğü aracılığıyla sınav yapılıyor. Bununla ilgili yeterlilik belgesi alınıyor. Yetki belgesi Ticaret İl Müdürlüğü tarafından 30 metrekareyi aşacak bir ofis bularak böylelikle şartları tamamsa yetki belgesini veriyor.

EV SAHİBİ OLMUŞ OLURLAR

Vatandaşlar öncelikle yetki ve yeterlilik belgesi alan kuruluşlara başvurup danışmanlık hizmetinde onların öncülüğünde iyi bir ev, sağlam bir iş yaparak, hem işlerini garantiye almış olurlar hem de güzel bir ev sahibi olmuş olurlar.

Van halkı ile ilgili benim tavsiyem bizim bireysel olarak, il bazında, ülke bazında imtihanımız şu an küresel olan bu salgınla mücadele etmemiz lazım. Sabırlı olmamız lazım, sosyal hayatı bir şekilde idare etmemiz lazım. Artık hayat dijitalleşti bundan dolayı hiç olmazsa göremediğimiz dostlarımızı dijital ortamda hal hatırını sormak lazım çünkü mekân insan ile güzeldir. Mekânlarımızı bu insanlarla güzelleştirebiliriz”dedi.

KİRALAR YÜKSEK, YENİ KONUTLAR YAPILMALI

"Sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez, Van AK Parti il başkanı Kayhan Türkmenoğlu, Van Milletvekillerimiz ve yetkili kurum amirlerimiz... Van'da kiraların yüksek olması, ev taleplerinin fazla ve yetersiz olmasıdır. Bu sebeple Van için yeni prjeler dahilinde ev bulma ve satın alma oranlarının artması, uygun hale gelmesi için TOKİ konutlarının yapılması ve kira alanların oluşması gerekmektedir. Van büyüyen ve gelişen bir ildir. Bu sebeple Van için yeni konut yapılması vatandaşları rahatlatacaktır."

VAN'DA KENTSEL ÇÖNÜŞÜM İVEDİ OLARAK YAPILMALI

"Van ili İpekyolu ilçesinde kentsel dönüşümün yapılası vatandaşları ve memleketi daha cazibeli hale getirecektir. Hacıbekir Mahallesi, Yalımerez Mahallesi, Yeni Mahalle,Seyit Fehim Mahllesi, Bahçıvan Mahallesi, Şerefiye Mahallesi ve birçok mahallede imar sorunun olmasının yanı sıra; kentsel dönüşümünde ivedi bir şekilde yapılması gerektiğini belirtmek istiyorum."


Van Gazetesi - Özel haber

  • Etiketler : VAN HABER İLHAMİ ÇAKIRTAŞ EKONOMİ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER