Universal Hastaneler Grubu çal...
MEBİT

TÜRKİYE'DE BÖBREK NAKLİ VE ORGAN BAÐIŞI - VAN HABERLERİ

Universal Hastaneler Grubu çalışanları, böbrek nakli konusunda vatandaşları bilgilendirmek için Van'da basın toplantısı düzenledi.

Abone Ol

2011-09-16 08:57:00 | Son Güncelleme : 2025-02-26 15:14:01

TÜRKİYE'DE BÖBREK NAKLİ VE ORGAN BAÐIŞI - VAN HABERLERİ

TÜRKİYE'DE BÖBREK NAKLİ VE ORGAN BAÐIŞI

UNIVERSAL HASTANELER GRUBU BÖBREK NAKİL MERKEZİ BAŞKANI PROF. DR. ALP GÜRKAN:

"DEVLET DİYALİZ HASTALARI İÇİN YURT DIŞINA MAKİNE, İLAÇ VE DİYALİZ SOLÜSYONU İÇİN YILDA 2 MİLYAR DOLAR ÖDÜYOR"

"2020 YILINDA DİYALİZ HASTASI SAYISININ 100 BİN, GİDERİNİN İSE 10 MİLYON DOLAR OLMASI ÖNGÖRÜLÜYOR"




Universal Hastaneler Grubu'na bağlı olarak faaliyet yürüten Çamlıca Alman Hastanesi Böbrek Nakil Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alp Gürkan, Türkiye'nin diyaliz hastaları için sağlık personeli ücretleri dışında sadece yurt dışına makine, ilaç ve diyaliz solüsyonu için yılda 2 milyar dolar civarında para harcadığını belirtti.

Prof. Dr. Gürkan, "2020 yılında Türkiye'deki diyaliz hastası sayısı 100 bin, giderlerinin ise 10 milyar dolar olacağı öngörülüyor" dedi.


Universal Hastaneler Grubu çalışanları, böbrek nakli konusunda vatandaşları bilgilendirmek için Van'da basın toplantısı düzenledi.

Bir lokantada verilen öğle yemeğinde basın mensupları ve organ naklini gerçekleştirdikleri hastalarla bir araya gelen Çamlıca Alman Hastanesi Böbrek Nakil Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alp Gürkan, Türkiye'de organ bağışının istenilen seviyede olmadığını ifade etti.

Türkiye'de 60 bin diyaliz hastası olduğunu kaydeden Prof. Dr. Gürkan, hastaların diyalizin bir kader olmadığını, böbrek nakli ile düzenli ve uzun bir hayat yaşanabileceklerini bilinmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Gürkan, "Bu hastalar, haftada 3 kez diyaliz makinesine bağlanmak zorunda kalıyorlar.

Su ve yemek yemede ciddi kısıtlamaları oluyor. Böbrek nakli sonrası, çalışma, sosyal yaşam, evlilik ve cinsel yaşamına devam edebilirler, seyahat etme özgürlüğü kazanabilirler. Çocuk sahibi olabilirler. Bunların dışında böbrek nakli, diyalize göre 2,5 kat daha uzun ömür sağlar" dedi.


Türkiye'de çapraz böbrek naklini gerçekleştiren en büyük kurum olduklarını ve ayda ortalama 25 nakil yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Gürkan, "Türkiye diyaliz hastaları için sağlık personeli ücretleri dışında, sadece yurt dışına makine, ilaç ve diyaliz solüsyonu olarak yılda 2 milyar dolar civarında para harcanıyor.

Diyaliz hasta sayısı her yıl 5 ila 8 bir arasında artıyor. Böyle devam etmesi durumunda 2020 yılında Türkiye'deki diyaliz hasta sayısı 100 bin ve harcanan paranın ise 10 milyar dolar olarak öngörülüyor" şeklinde konuştu.


Hastanenin doktorlarından Op. Dr. Can Varılsüha ise Çamlıca Alman Hastanesi çalışanları olarak hem son aylarda organ naklini gerçekleştirdikleri hastalarını ziyaret etmek hem de organ nakli ve bağışının önemini anlatmak için Van'a geldiklerini belirtti.

Diyalizin böbrek yetmezliğinde tek başına bir çare olmadığını da dile getiren Op. Dr. Varılsüha, "Böbrek nakli için akrabalarından bir vericisi olan hastalar mutlaka organ nakil merkezlerinden birine başvursunlar" dedi.


Düzenlenen basın toplantısına eşi Azize Borazan'a bir böbreğini veren Yaşar Borazan çifti ile eşi Nahide Günce'nin verdiği böbrek ile hayata tutunmaya çalışan Fahrettin Günce de hazır bulundu.


Düzenlenen basın toplantısının ardından Prof. Gürkan ile Op. Dr. Varılsüha, Yüksek İhtisas Hastanesi ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nin diyaliz ünitelerini ziyaret edecekleri, hasta ve ünite sorumlularıyla görüşecekleri kaydedildi.


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER