Yrd. Doç. Dr Ömer DEMİRBAÐ'ın...
MEBİT

Vanlı gençler tasavvuf ve Mevlana'yı konuştu

Yrd. Doç. Dr Ömer DEMİRBAÐ'ın konuşmacı olarak katıldığı Mevlana ekseninde tasavvuf ve gençlik konulu etkinlik Aşıklar çayevinde gerçekleştirildi.

Abone Ol

2011-04-06 14:25:00 | Son Güncelleme : 2025-07-28 10:24:41

Vanlı gençler tasavvuf ve Mevlana'yı konuştu

Van'lı Gençler Tasavvuf ve Mevlana'yı Konuştu

Vangölü Gençlik İnisiyatifi Derneği (VAGED) tarafından başlatılan "Göl Sohbetlerinin" ilki Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr Ömer DEMİRBAÐ'ın konuşmacı olarak katıldığı "Mevlana ekseninde tasavvuf ve gençlik" konulu etkinlik Aşıklar çayevinde gerçekleştirildi.

VAGED üyelerinden Gülden ARI'nın girişimiyle gerçekleştirilen etkinlik 2 saati aşkın bir süre aralıksız olarak devam etti. 

Mevlana'nın büyük bir islami şahsiyet ve büyük bir şair olarak ele alındığı sohbet etkinliği gençlerin tasavvuf konusundaki sorularıyla devam etti. 

Sohbette Mevlana ne değildir, Tasavvuf Nedir, Mevlana ve Şems-i Tebrizi dostluğu, Mevlana ve Tasavvuf ilişkisi, Mevlana’nın Ailesi, Tasavvuf’ta kadının yeri, Günümüz Mevlana’sı ve Mevlana’nın aslını nerden öğrenebiliriz gibi konular ele alındı.

Alman edebiyatının en büyük ismi Goethe'nin Mevlana’yı anlatan sözleriyle Mevlanaya batı dünyasının bakışıda gençlerin ilgisini çekti; 

- Mevlana’yı tanıdıkça Hıristiyanlığımdan utandım !
- Evet ! Mevlana Peygamber değildir fakat O’nun da kitabı vardır.

Alman yazar Goethe'nin Mevlana’nın ne derece yüksek bir şahsiyet olduğunu ifade eden sözleri ile Mevlana Celalettini Rumi'nin evrenselliğini teyit etmiştir.

Mevlana’nın en büyük eseri olan Mesnevi’si yine Alman yazar Goethe tarafından Farsça aslından Almancaya çevrilmiştir. Şu an Türkiye’de basılan çoğu Mesnevi, Goethe’nin çevirisinden tekrar Türkçe’ye çevrilmiştir.

Mesnevi’yi en iyi şekilde anlamak için ise Farsça’yı öğrenmenin gerekliliği üzerinde duran Yrd. Doç. Dr. Ömer DEMİRBAÐ günümüzde Mevlana’nın ne kadar çarpıtıldığının da üstünde şiddetle durdu. 

Mesnevi’nin sadece ilk 18 satırının durgun halde yazıldığını ve geri kalan tüm beyitlerin (26.000 beyit) “Sema” halindeyken yani kendinden geçmiş bir halde yazılmış olduğunu belirten DEMİRBAÐ,gençlerin soruları üzerine tasavvuf konusu üzerinde de önemli bilgiler paylaştı.

‘Tasavvuf’u Kitaplardan Öğrenebilir miyiz ?’ sorusunun cevabını yine ünlü Tasavvuf şairlerinin şu sözleriyle yanıtladı;
- İçi bal dolu kavanozu dışından yalamaya çalışmaktır.
- ‘Bilen konuşmaz, konuşan bilmiyordur’
- ‘İman’ı aşka çevirmektir’
- ‘Allah’ın seni sende öldürmesi ve kendisi ile diriltmesidir’.


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER