Özellikle petro kimya alanında...
MEBİT

Kürt Profesör Nadir Nadirov Hayatını Kaybetti

Özellikle petro kimya alanında yaptığı buluşlar ile bilim dünyasında yankı yaratan Kazakistanlı Kürt Profesör Nadir Nadirov vefat etti.

Abone Ol

2021-08-24 22:10:16 | Son Güncelleme : 2024-04-17 19:30:01

Kürt Profesör Nadir Nadirov Hayatını Kaybetti

Kazakistan Kürtlerinden bilim insanı Prof. Dr. Nadir Nadirov bugün sabah saatlerinde vefat etti. Prof. Nadirov bir süredir tedavi görüyordu.

'Gaz ve Petrol Mareşali' diye de anılan Prof. Dr. Nadir Nadirov'un ölüm haberini, gelini olan Kürt iş insanı Narin Nadirov duyurdu. Narin Nadirov, “Maalesef bugün babamı kaybettim. Sözlerin anlamı kalmadı” dedi.

Dünyaca ünlü bilim insanı Nadir Nadirov özellikle petro kimya alanında yaptığı buluşlar ile bilim dünyasına büyük katkılarda bulundu. Nadir Nadirov petrolün su moleküllerinden elektrik enerjisi kullanılarak ayrıştırılması buluşuyla ödüle layık görülmüştü. Uluslararası Bilim İnsanları Akademisi Moskova’da düzenlenen bir tören ile Nadir Nadirov’a ödülünü takdim etmişti.  2004 yılında Fransa Altın Madalyalar Komitesi tarafından 'bilim mareşali' olarak Napolyon ödülüne layık görüldü.

PROF. NADİR NADİROV KİMDİR?
Nadir Nadirov 1932 yılında Azerbaycan’ın Nahçıvan Özerk bölgesinde Kürt bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 5 yaşında ailesi ile birlikte Kazakistan’a sürgün edildi. Zorlu şartlarda öğrenim gören Nadirov, Kazakistan’ın üniversite okumasına izin vermemesi üzerine bir süre öğrenim hayatına ara verdi. Sonrasında zorluklar ile alınan izin ile Gogol Devlet Pedagoji Enstitüsü Kimya ve Biyoloji Bölümü’ne girdi. Mezun olduktan sonra bir süre öğretmenlik yapan Kürt bilim insanı Nadir Nadirov 1956 yılında Moskova’daki Lenin Enstitüsüne girerek mastır yapmıştır. 1967’de Kimya bilim dalında doktora yaparak eğitim öğretimine devam etti. 1970’de profesörlük unvanı aldı.  1983’de akademisyenlik unvanı alarak üstün başarılara imza atmıştır. 750 bilimsel makalesi bilim insanlarına ışık tutar niteliktedir. 28 monografi ve 260 bilimsel buluşa imza atmış bir bilim insanıdır. Prof. Nadir Nadirov, Ruslar ile Kazaklar tarafından “Gaz ve Petrol Mareşali” olarak adlandırılır.

  • Etiketler : PROF. NADİR NADİROV ÖLÜM ÖLÜ KÜRT
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER