2011-03-28 15:56:00 | Son Güncelleme : 2025-06-21 00:15:34
Fatih Al, Ankara Üniversitesi’nde tiyatro okumuþ. 35 yaþýna kadar çeþitli oyunlarda ve dizilerde yer almýþ. Ama biz onu Muhteþem Yüzyýl’ýn Matrakçý Nasuh’u olarak tanýdýk. Hatta onun sayesinde Matrakçý Nasuh adlý o büyük sanatçýyý, o özel adamý öðrendik…
Fatih Al ile onun iki çekimi arasýnda buluþuyoruz. Ya kostümsüz tanýyamazsam? Rezil olurum vallahi… Tanýdým bile… Ayný bakýþlar, muzip ifade, her an kaçýp gidecekmiþ, giderken de yeni bir keþfe dalacakmýþ gibi bir duruþ… Son zamanlarda sevilen dizi karakterlerinden biri Matrakçý Nasuh. Fatih Al da “cuk” oturmuþ role. Fotoðraf çekimlerinde ayrý bir eðleniyoruz. Fatih Al bir kendi gibi bakýyor bir Matrakçý gibi Çok matrak adam vallahi.
Tiyatro çocukluk rüyasý mýydý?
Gözüm hep tiyatrodaydý, her þey hazýrdý bununiçinde,birben hazýr deðildim. Sümeroloji’yi kazandým bu sýrada. Gideyim bari, “Boþ durmayayým” dedim. Ama ailem hep arkamda oldu. Babam da Yeþilçam’ýn adý üstünde emektarlarýndanmýþ. Dayakyiyen tayfadan…
Aa, tanýr mýyýz görsek? Bilinenlerden deðil. Cüneyt
Arkýn’dan dayak yedikten sonra set tarafýna kayanlardan. Þimdi emniyetten emekli!
Neyse Kara Murat maðdurunun kanýný yerde býrakmadýnýz. Matrakçý oðul sevildi mi?
Rolün güzelliði mi iyi oynamam mý bilmem ama her bölümden sonra “Aferin” diyor telefonda.
MATRAKÇI NASUH KÃMDÃR
Matrakçý Nasuh’un varlýðýný diziyle öðrendi pek çok kiþi. Teklif geldiðinde oynayacaðýnýz karakter hakkýnda ne biliyordunuz?
“Kimmiþ bu?” diye hemen araþtýrmaya baþladým. Osmanlý döneminde bir Rönesans insaný ama ayný zamanda Osmanlý. Matematik
zekâsý inanýlmaz, silah dizayn ediyor, top çiziyor. Kendine has bir haritacýlýk anlayýþý var, bunu minyatürle birleþtiriyor. Bu arada matrak sporu da yapýyor. “Hepsini bir araya getirebilir misin” diye sordular. “Getirmek isterim” dedim. Matrakçýnýn bir joker hali var ya ama Batman’deki Joker deðil, iskambil destesindeki joker. Onu sevdi insanlar.
Gönül iþlerine zaman kalmýþ mý, var mý elinize ulaþan bir bilgi?
Kimse yazmamýþ, kendi yazdýklarýnda da aþktan bahsetmemiþ. Þair tarafý var o pek konuþulmuyor þu an. Merak ettiðini yapmýþ adam. Gönül iþini bilmem ama bu tür adamlarý da bir çarparsa aþk tam çarpar.
Sette nasýl muhabbet?
Halit Bey bir gün sete bir kitap getirdi. Açtý ve yüksek sesle okumaya baþladý. Bunu Okan Yalabýk devam ettirdi. Alýþkanlýk haline getirdik. Geçenlerde o dönemde yapýlan seferle ilgili bir þey yakalamýþ Halit Bey… O okudu, herkes “Aaa” diyerek yorumladý, oradan baþka bir þey geliþti.
Oyunculuðunuza da katkýda bulunur bu durum…
Tabii ki… Halit Bey bir gün önüme bir kitap koydu. “Bu ne?” dedim. “Süleymanname” dedi. Yazýlý olarak bulmak öyle zor ki…
Sizin yazdýðýnýz kitabý size hediye etti yani…
Evet. Yurtdýþýndan getirtmiþ. Ãngilizceydi, yeni basým. Türkiye’de aradýk bulamadýk.
Gelelim matrak geyiklerine…
Sokakta Halit Ergenç’e “Halit Bey” diyorlar, bana “Matrakçý”. Aðza hoþ geliyor tabii. Bir de Halit Ergenç’i herkes tanýyor, benim Fatih Al olduðumu kimse bilmiyor. Hele Ankara’da daha komik yorumlar: “Bu Matrakçý deðil mi la? Yok be Angara’da ne iþi var adamýn…” Dolmuþta yan yana gidiyoruz mesela “Çok matrak adamsýn” diyorlar. “Matrak ne demek?” gibi sorular geliyor. “Kanuni’nin kitabýný yazmýþ” diyorum. Bunu duyan Sülaymanname’yi araþtýrýyor. Dizi kurgu ama devamýný araþtýrma dürtüsü yaratýyor. Sonuçta ben çok eðleniyorum.
Kanuni’nin ayaðýný ben kýrmadým
Matrak oynamayý öðrenmek için özel ders mi aldýnýz?
Üniversitede eskrim eðitimi almýþtým zaten her oyuncu gibi ama matraðýn eskrimle hiç uyuþmayan kurall arý var. Ef-kan Hoca her þeyi adým adým öðretti. “Hadi an ladýn, geçel im” demedi. Özell ikl e Kanuni’yl e çeki l en ikinci bö l üm sahnelerinde kan ter içinde kaldým. Sol eldeki yastýðýn bell i bir seviyede durmasý gerek, o el inmeyecek. Ãndiði anda baþtan… Bu özen, ister istemez bize de geçti. Ãkinci böl üm sizin izlediðinizden çok daha fazl a sürdü bizim için. Saydým, sadece 12 kere yere düþtüm.
Halit Ergenç’in ayaðýný siz kýrmadýnýz deðil mi matrak yaparken?
Yok vallahi kýrmadým. Beklenmedik bir kazaydý.
Çizimler için de ders alýyor musunuz?
Kýsýtlý da olsa bir çizim geçmiþim var. Gerçi karikatür ama üzerinden geçmekte zorlanmýyorum. Dizi için özel çiziliyor onlar, iþin uzmaný bir çizerimiz var.
Siz 35 yaþýndasýnýz, Matrakçý’nýn doðum tarihi belli deðil ama yakýn mý size?
Doðumu muallak. Nereden geldi, babadan mý dededen mi devþirme bilinmiyor. Ama 20′lerinde olsa ben oynamazdým herhalde. Halit Bey de o dönemki Kanuni’den yaþlý ama çok dinç, kendine çok iyi bakan bir kiþi.
Dizide Kanuni’yle sürekli þakalaþýyorsunuz. Tarihte bunun aslý var mý?
Ãliþki ne kadar gerçek bilmiyorum. Osmanlý’da bu kadar ayrýntýnýn kaydý yok ama kurgu karþýlýðý gayet eðlenceli oldu. Esprili Süleyman iyi oluyor bence. Tanýþmalarý da sýra dýþý. Damlarda dolaþýp Ãstanbul çizen bir adam var. Kanuni “Sefere gideceðiz, oranýn resmini kim çizer?” diye soruyor. Biri “Ben damda oturan bir adam biliyorum” diyor.
Þehzadelerle aranýz nasýl?
Çocuk sahneleri ister istemez doðaçlama oluyor. Tabii þehzademiz zeki ve yetenekli olduðu için daha keyifli. “Omzuna vurmasýný sen mi söyledin?” diye sordular. Hayýr, oynuyor çocuk.
HT CUMARTESÃ/ NAZENÃN TOKUÞOÃLU
Bu habere ilk yorum yapan sen ol.