OSYM - LYS Tercih Klavuzu (SIF...
MEBİT

OSYM ! 2011 LYS Tercih Kılavuzu (Y İle Başlayan Bölüm) RoBoT İşte Gör! (mY)

OSYM - LYS Tercih Klavuzu (SIFIR) İşte! (2011)

Abone Ol

2011-07-31 14:51:00 | Son Güncelleme : 2025-07-12 11:52:16

OSYM ! 2011 LYS Tercih Kılavuzu (Y İle Başlayan Bölüm) RoBoT İşte Gör! (mY)

OSYM TERCİH KLAVUZU


Lisans Yerleştirme Sınavı(LYS) 2011 sonuçları nihayet açıklandı.2011 LYS Sonuçlarının ardından Üniversite adaylarını şimdi yeni bir heyecan daha sardı.2011 LYS Sonuçlarını öğrenir öğrenmez başlayacak olan 2011 LYS tercih dönemi heyecanı şimdiden başladı.ÖSYM ile aynı anda sitemizde de yayınlanan 2011 LYS tercih kılavuzuna göz atmadan tercihlerinizi gerçekleştirmeyin.

2011 LYS sonuçlarının ardından 25 Temmuz ve 5 Ağustos 2011 tarihleri arasında başlayacak olan 2011 LYS Tercihlerinizi sitemizden 2011 LYS tercih bilgilerini alarakta gerçekleştirebilirsiniz.LYS 2011 Sonuçlarının ardından şimdi de LYS 2011 Tercih sonuçlarını bekleyecek olan adaylardan bazıları bu tercihler sonucunda mutlu sona ulaşırken bazıları ise bir sonraki sene şanslarını deneyecek.
Kazanan adaylar, üniversite tercihlerini 25 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında yapabilecek. Üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına toplam 759 bin 668 öğrenci alınacak.LYSde 180 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek; puanı 180′den aşağı olanlar ise sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları, açık öğretim programları ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunacak.

Tercih listesinde en fazla 30 okul seçilebilecek. Ancak bu işlemi riske atmamak gerekiyor çünkü yapılabilecek en ufak bir hata ya da yanlış sıralama tüm hayalleri alt üst edebilir. Ünivsertide adaylarının 25 Temmuz 5 Ağustos arası yapılacak olan 2011 LYS tercihlerini yaparken çok dikkat edilmelidir. Özellikle lys 2011 sınavına ilk kez giren adayların çok daha dikkatli olması gereklidir.

-Başarı sırasına göre tercih yapın
Tercih yaparken Y ile başlayan bölümdeki (Y-YGS, Y-TM, Y-MF,Y-TS, Y-DİL) puanları ve sıralamaları kullanacaksınız. Bu bölümde ise daha çok kullanacağınız sütun Alanında sütunu. Bu sütunda yer alan ve başında 0(sıfır) olan rakam sizin o puan türündeki sıralamanızı gösterecek. Tercih yaparken bu sıralamayı kullanmaya özen gösterin. Puanlar yanıltıcı olabilir.
-Devlet ve vakıf üniversitesi ayrımına dikkat edin
Devlet üniversiteleri dönemlik harçlar dışında öğrencilerden ücret talep etmez. Vakıf üniversiteleri ise burslu olan bölümler hariç yıllık öğrenciden ücret alırlar. Bazı öğrenciler vakıf üniversitelerinin puanının düşüklüğüne aldanarak dikkat etmeden vakıf üniversitelerini seçiyor. Kayıt için gittiklerinde de ücret miktarını duyunca şok oluyorlar. Bu nedenle tercih ettiğiniz üniversitenin devlet mi, yoksa vakıf mı olduğunu iyi bilmeniz gerekiyor. Dikkatli olmakta fayda var.
-Özel koşulları mutlaka okuyun
Tercih kılavuzunda puan ve sıralamanın yanında özel koşul numaraları bulunuyor. Bu numaralar o bölümle ilgili özel bir durumun olduğunu gösteriyor. Bu koşulları dikkatle okumalısınız. Örneğin bu koşullarda diyebilir ki, Bir yıl İngilizce zorunlu hazırlık var. ya da Bu yılki derslerimiz merkez kampusta değil, farklı bir ilçede görülecek. Bu gibi sürprizlerle larşılaşmamak için özel koşulları incelemenizde fayda var.
-Puana göre değil, isteğinize göre tercih yapın
Bu yıl sınava girenler şanslı. Çünkü, kontenjanlar arttı. Lisans Yerleştirme Sınavına giren neredeyse her 2 kişiden biri üniversiteli olma şansına sahip. Ancak, adayların gönüllerindeki bölüme girebilmesi için iyi bir tercih listesi oluşturması şart. Alınan puan ne kadar yüksek olursa olsun, doğru bir tercih listesi ile hedefe ulaşmak mümkün. Bu nedenle uzmanların doğru tercih tüyolarını dinlemekte yarar var.

TERCİH ROBOTU

ÖSYM 2011 LYS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN!

2011 LYS sonuçları açıklanmasının ardından bugün yani 25 Temmuz’da başlayan 2011 LYS Tercihlerini kolayca yapabilmek için ÖSYM’nin 2011 LYS tercih Rehberi ve 2011 LYS tercih robotunu kolyaca kullanarak 2011 LYS Tercihlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.ÖSYM’nin Üniversite adayları için sunduğu bu hizmet yani 2011 LYS Tercih Rehberlik 2011 LYS Tercih Robotuyla çok rahat bir şekilde 2011 LYS tercihlerinizi yapabileceksiniz.

ÖSYM 2011 LYS TERCİH REHBERİ İÇİN TIKLAYIN!

ÖSYM’nin sunduğu LYS 2011 Tercihleri için Rehberlik sistemini kullanmak çok kolay.Gerekli olan tek şey nasıl tercih yapacağınızı belirlemek.Hangi tablodan tercih yapmak istediğinize göre belirleniyor.ÖSYM’nin Tercih Rehberi için yaptığı açıklamada; 2011 YGS ve LYS sonuçlarını aldıktan sonra, tercihlerinizi belirlemenizde size yardımcı olmak amacıyla hazırlanan bu sayfada 2011 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan yükseköğretim programlarında üniversite adı, program adı, puan türü, programın bulunduğu şehir, vb alanlara göre arama yapabilir ve her bir puan türündeki başarı sıranız ile, girmeyi düşündüğünüz yükseköğretim programlarına geçen yıl yerleşen en küçük puana karşılık gelen başarı sırasını karşılaştırarak girebileceğiniz programları (tercihlerinizi) belirleyebilirsiniz.

2011 ÖSYM Sınav maratonu bitti şimdi 2012 LYS Tercih maratonu başladı.ÖSYM’den elektronik ortamdan yapılacak olan 2011 LYS tercihlerinin son tarihi 5 Ağustos 2011′de sona eriyor.Başarı sıralamasını belirleyen ve 2012 Tercih sıralamasını yapan adaylar ÖSYM’ni web sitesinden ÖSYM’nin adaylara sunduğu Aday İşlemleri Sistemi sayfasından yapabilirsiniz.

ÖSYM 2011 ADAY İŞLEMLERİ SAYFASI İÇİN TIKLAYIN!

ÖSYM’ye tercih gönderme süresi uzatılmayacak. Adayların sınav sonuçlarını öğrendikten sonra tercih edecekleri yükseköğretim programlarını belirleyerek, tercihlerini başvuru merkezi aracılığıyla göndereceklerse verilen süre içinde başvuru merkezlerine gitmeleri; internet üzerinden bireysel olarak göndereceklerse ”Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir” uyarısını ekranda görmeleri ve yazıcıdan tercih listesinin bir örneğini almaları gerekiyor.
Başvurularını internetten yapmak istemeyen adaylar doldurdukları Tercih Formu ve nüfus cüzdanı/pasaportları ile birlikte istedikleri bir başvuru merkezine tercih için başvuracaklardır.
KONTENJAN 759 BİN 638
Sınavda 180 ve üzeri puan alan tüm adaylar kılavuzda Tablo-4′de yer alan lisans programlarını tercih edebilecek. Bu tabloda yer alan açıköğretim programları (İngilizce öğretmenliği programı hariç) ise en az 140 puan alınması koşuluyla tercih edilebilecek.
Tablo-3A’daki merkezi yerleştirme ile öğrenci alan yükseköğretim önlisans programlarına yerleştirme yapılırken önce kendi alanlarında sınavsız geçiş hakkına sahip olan meslek lisesi mezunu adaylar yerleştirilecek. Bu programların kontenjanları sınavsız geçiş ile dolmadı durumlarda ilgili puan türünde en az 140 YGS puanı alan genel lise ve alanları dışında tercih yapan meslek lisesi mezunları yerleştirme işlemine alınacak.
Tablo-3B’deki YGS sonucuna göre merkezi yerleştirme ile öğrenci alan yükseköğretim önlisans programlarını, hem genel lise hem de meslek lisesi mezunlarından 2012-YGS’de ilgili puan türünde 140 ve üzeri YGS puanı almış adaylar tercihte bulunabilecek.
LYS yerleştirme sonuçlarına üniversitelere toplam 759 bin 638 aday yerleştirilecek.
Devlet üniversitelerinin ön lisans programlarına 276 bin 167, lisans programlarına 363 bin 952; vakıf üniversitelerinin ön lisans programlarına 25 bin 932, lisans programlarına 51 bin 66; KKTC üniversitelerinin ön lisans programlarına 1699, lisans programlarına 14 bin 696; yurtdışındaki üniversitelerin ön lisans programlarına 150, lisans programlarına 2 bin 54 öğrenci kayıt yaptırabilecek.
Üniversitelerin kontenjanlarına göre tüm alanlarda 759 bin 638 öğrenci, üniversite eğitimi görecek. Bunlardan 657 bin 347′si devlet üniversitelerine, 81 bin 345′i vakıf üniversitelerine, 18 bin 672′si KKTC üniversitelerine ve 2 bin 304′ü de yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilecek.
  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER