Van'da, Uçan Süpürge Kadın İle...
MEBİT

Van'da Çocuk Gelinlere Hayır Resim Sergisi

Van'da, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği tarafından Çocuk Gelinlere Hayır konulu resim sergisi açıldı.

Abone Ol

2014-02-22 00:30:00 | Son Güncelleme : 2024-03-15 01:09:22

Van'da Çocuk Gelinlere Hayır Resim Sergisi

Dernek tarafından yürütülen çalışmaların bir çıktısı niteliğinde olan fotoğraflar, afişler, kolaj çalışmaları ve videoların yer aldığı "Çocuk Gelinlere Hayır" sergisi, Van Devlet Tiyatrosu Sanat Çadırı’nda açıldı.


 

 


 

Serginin açılışında konuşan Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği Başkanı Halime Güner, Türkiye’de kadın örgütlenmesinin içinde en cesur, en aktif, en somut talepleri dile getiren ilin Van olduğunu belirtti. Güner, “Bu gücü her zaman için çok hissettik. Buna tabi ki depreminde yol açmasıyla sabırlı kadın olması, metanetli, inatla bu işin üstesinden gelen kadınlar olmasının ayrı bir şansı olan bir il olduğunu düşünüyorum. Bu sergimizin şöyle bir özelliği de var. Biz uzun yıllar Türkiye’nin her yerinde çalışmalarımızı anlatan bir kadın örgütüyüz. Bu çalışmaları anlatırken, özellikle gençlere, ileride ne olmak istersiniz? Biz 50 yaş kuşağındaki kadınlara da nasıl bir meslek sahibi olmak istersiniz? Sorusunu hep sorduk. Ama bu kadınlardan hep şunu duyduk, ‘ah o kadar çocuk yaşta evlendim ki, bana gerekli olan, gelişimim için gerekli olan, etim, kemiğim, kanım karnımdaki çocuğa gittiği için ömür boyu artık sağlıksızım’ dediler. Biz bu çalışmalarımız içerisinde özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ve il müftülükleri ile ilgili özel olarak çalışma yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.



Van İl Müftülüğü Aile İrşad ve Rehberlik Koordinatörü Fatma Özkan ise, İslam dini ve Kur’an-ı Kerim’in insanı en değerli varlık olarak gördüğünü hatırlatarak, “İnsan, en güzel şekilde yaratılmış varlık olarak görülür. Bu sebeple haklarının korunması noktasında da bütün imkânları sunar” dedi. 



Özkan, evlenme çağının kesinlikle İslam âlimlerinin rüşt olarak belirlediğini ve rüştün ise bugün Türkiye’de 18 yaş olarak uygulandığını kaydetti. 



Sergiyi gezen vatandaşlar ise, kızların erken yaşta evlenmelerini onaylamadıklarını, hatta erken yaşta evlendirilen çocuklara tecavüz edilmiş sayıldığını dile getirdiler. 



Sergiye katılanlara Uçan Süpürge’nin çocuk yaşta evliliklerle ilgili çektiği kısa film ve belgesellerin gösterimi de yapıldı. 

  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER