Hakkari'deki temaslarının ardı...
MEBİT

HDP-DBP Eş Genel Başkanları, Van Büyükşehir Belediyesini ziyaret etti

Hakkari'deki temaslarının ardından Van'a gelen, aralarında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ile HDP milletvekillerinin yer aldığı HDP-DBP heyeti Van Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Yüksekdağ, şuan yaşanan durumu, 'Halkı HDP'ye oy vermeye pişman etme' k

Abone Ol

2015-09-02 00:53:00 | Son Güncelleme : 2024-02-01 03:53:40

HDP-DBP Eş Genel Başkanları, Van Büyükşehir Belediyesini ziyaret etti

Hakkari'deki temaslarının ardından Van'a gelen, aralarında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ile HDP milletvekillerinin yer aldığı HDP-DBP heyeti Van Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Heyeti Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya kapıda karşıladı. Heyette, HDP Milletvekilleri Saruhan Oluç, Yurdusev Özsökmenler, Garo Paylan, Ali Kenanoğlu, Remzi Özgökçe, Adem Geveri, PM üyesi Cüneyt Caniş, DBP PM üyesi Herdem Kızılkaya, HDP İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, DBP İl Eş Başkanı Münir Aras yer aldı. 


Yüksekdağ: 'Halkı HDP'ye oy vermeye pişman etme' konsepti devrede

Görüşmede ilk açıklamayı yapan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, yaşanan bu zorlu süreci aşacaklarını belirterek, bunun için mücadele ettiklerini söyledi. Edremit Belediye Eş Başkanı başta olmak üzere birçok belediye eş başkanının tutuklandığını, çoğu belediye eş başkanı hakkında da tutuklama kararının çıktığını hatırlatan Yüksekdağ,bu durumu ise 'halkı HDP'ye oy vermeye pişman etme' konsepti olarak yorumladı. Tüm Türkiye'nin bu yaşanların farkında olduğunu aktaran Yüksekdağ, "Bugün bölge halkına dayatılan bu savaş, yıkım ve acımasız uygulamalar yaşamamız gereken bir durum değildi. Bu yaşananlar bizim için kaçınılmaz bir durum değildi" dedi.

 

Sarayın iktidarına karşı halkın iktidarını daha fazla savunmak gerektiğinin altını çizen Yüksekdağ, "1 Eylül Dünya Barış Günü'nde bile çok yoğun bir savaş ortamında yine barış diliyoruz. Barış isteyenler, bu topraklarda siyasi iktidarın yapmadığı şeyi yapacaklar. Bu ülkede savaşı egemenler, barışı ise halklar yapar. Bu barışı da halklar yapacak. Bizler bu halkın siyasetçileri olarak savaşı yapan egemenlere karşı, halkın iktidarını yücelteceğiz" dedi. 


'Özerkliği ve öz yönetimi herkese anlatacağız'

Ortaya çıkan öz yönetim taleplerine batının da sahiplenmesi gerektiğini ifade eden Yüksekdağ, "Bunu anlatmak için HDP olarak ciddi bir politika ortaya koyacağız. 1 Kasım'da yeni bir mücadele süreci başlıyor. Bu süreçte öz yönetim hakkını, tüm Türkiye'nin sahiplendiği bir eşiğe getireceğiz. Türkiye halkları, demokratik öz yönetim istemlerimizi kavrayacak ve sahiplenecek bir düzeydedir. Halk, 1 Kasım'da demokratik yaşam mı, diktatörlük mü? bunun seçimini yapacak. Geleceğimiz büyük bir başarıya gebedir" dedi. 


Yüksek: Özerklik ve yerel demokrasi, silah ve şiddetle anılan bir hale getirilmek isteniyor

Daha sonra konuşan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, artık seçilmiş insanların kentleri yönetmesi gerektiğini söyleyerek, merkezden ve tek bir yerden bu ülkeyi yönetmenin artık mümkün olmadığını ifade etti. Yerelin ve yerelde yaşayan insanların farklı ihtiyaçlarının olduğunu aktaran Yüksek,"Yerellerin farklı imkanlara kavuşması gerekiyor. Bu kentte yaşayan insanların farklı beşeri ihtiyaçları var. Bunun karşılanmasının yolu yerel özerkliktedir. Ama bunun kavgasız olması gerekiyor. 21'inci yüzyılda yaşayan insanlar olarak bunu konuşarak çözebilme olanaklarımız vardır. Ancak, hükümet bu taleplere çok sert yöneliyor. Bunun böyle olmaması gerekiyor. Yerel demokrasi bu ülkede tartışabilmelidir. Bu ülkenin sınırları içerisinde yaşayan insanlar, birlikte nasıl yaşacaklarına karar vermelidirler. Türkiye'de yaşayan tüm topluluklar kendi yaşamlarını belirleyecek kararlar alabilmelidir. Hükümet sürekli halkı bir çatışma ortamına çekiyor. Özerklik ve yerel demokrasi, silah ve şiddetle anılan bir hale getirilmek isteniyor. Topluma böyle sunularak, uzak durulması gereken bir şey olduğu söyleniyor. Bir belediye başkanı özerklik istedi diye tutuklanamaz. Böyle bir şey olamaz. Bunlar kabul edilemez şeyler. Ama tüm halklar beraber bunu aşacağız" diye konuştu.  

 

 

 

 

 

 

 


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER