GazeteVAN Ekibinin Kandil Mesa...
MEBİT

GazeteVAN'ın kandil mesajı!

GazeteVAN Ekibinin Kandil Mesajı - Kadir gecesi nedir ve kadir gecesinin önemi ! kadir gecesinde nasıl ibadet yapılır

Abone Ol

2014-07-23 12:01:00 | Son Güncelleme : 2022-04-02 19:03:40

GazeteVAN'ın kandil mesajı!

GazeteVAN ekibi olarak tüm islam aleminin kadir gecesini kutlar hayırlara vesile olmasını dileriz. Bu gece hürmetine Yüce rabbimiz ülkemize barış, huzur, refah getirmesi savaşlardan uzak huzurlu bir ömür geçirmeyi nasip etsin.

 

 

Yüce Rabbimiz Şeytanın ve nefsimizin vesvesesinden. Savaş, bela ve zulme ugrayan tüm islam alemini korusun. Yüce rabbimiz bu gece hakkımızda hayırlı olan duaları kabul etmesi dilegiyle. Kadir Geceniz Mübarek olsun 

 

 

 

KADİR GECESİ NEDİR?



Kadir Gecesi, İslam dinine göre, Kur’an’ın vahiy yoluyla İslam peygamberi Muhammed’e gönderilmeye başlandığı gecedirkadir gecesi

2013 yılında kadir gecesi 3 Ağustos Cumartesi gecesini 4 Ağustos Pazar gününe  bağlayan geceye denk gelmektedir. Kadir Gecesi Nedir? (لیلة القدر), Kadir Gecesi Önemi ve Anlamı nedir? İşte Kadir Gecesi Önemi, Kadir Gecesi Anlamı ve Kadir Gecesi hakkında bilgi...

 



Kadir kelime olarak; değer, kıymet ve itibar anlamlarına gelir. Ramazan ayı içinde bulunan en kıymetli gecedir. Bazı âlimlere göre Mevlid gecesinden sonra en kıymetli gecedir. Kadir Gecesi, Peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhisselamın ümmetine mahsus bir gecedir.

Peygamber efendimiz (s.a.v) daha önceki ümmetlerden bin sene cihad eden insanları düşünüp, benim ümmetimin ömrü kısadır, az ibadet ederler diye üzülünce, Allahü teâlâ, (Kadir gecesi senin ve ümmetinindir) buyurup Habibinin kalbini ferahlandırdı. Kadir gecesi, her Ramazan ayında gelir.

Kadir Gecesinin değeri ise Kur’an-ı Kerim’in ilk o gece indirilmeye başlanmasındandır.

Kadir Gecesi, üç ayların sonuncusu olan ramazan ayının yirmi yedinci gecesine rastlamaktadır. Kur’an-ı Kerim’de Kadir Gecesinin Önemi şu şekilde dile getirilmiştir.
’’ Biz Onu (Kur’an-ı Kerim’i) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilirmisin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.O gecede,Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail a.s) her iş için iner dururlar. O gece esenlik,gün ağarıncaya kada sürer.’’ (Kadir Süresi 1-5 Ayetler)
 

Dinimizce kabul edilen gün ve geceler, dini hayatın canlanmasını ve inananların yeni bir güç kazanmalarını sağlar. Çünkü bu gün ve gecelerde Müslümanlar daha fazla ibadet ederler. Mübarek günlerin gündüzlerini oruç tutarak, gecelerini ise namaz kılarak, Ku’an okuyarak ve dua ederek geçirirler.
 

Baliğ olarak 50 yıl yaşayan kimse, 50 tane Kadir gecesi geçirir. Bir gece, 80 yıl değerinde olunca, 50x80=4000 yıl eder. 4 bin yıl ibadet etmiş gibi sevaba kavuşur. Kadir gecesi hakkındaki hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü teâlâ, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar, Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri.) [Deylemi]
 

(Sevabını Allah"tan umarak, Kadir gecesini ihya edenin geçmiş günahları affolur.) [Buhari, Müslim]
 

(Kadir gecesinde, bir kere Kadir suresini okumak, başka zamanda Kur"an-ı kerimi hatim etmekten daha sevabdır. Kadir gecesinde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir. Bu gece koyun sağımı müddeti kadar [az bir zaman] namaz kılmak, ibadet etmek, bir ay bütün geceleri sabaha kadar ibadet etmekten daha kıymetlidir.) [Tefsir-i Mugni]

 


 

(Kadir gecesi üç defa “La ilahe illallah” söyleyen müslümanın, birincisinde bütün günahları bağışlanır. İkincisinde Cehennemden kurtulur, üçüncüsünde Cennete girer.) [Tefsir-i Mugni]

 

 



Kur’an-i Kerim’in inmeye basladigi Ramazan ayinin yirmi yedinci gecesi Islam’da en kutsal ve faziletli gecedir. Kadir gecesi, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayirlidir. Kur’an-i Kerim de bu gecenin faziletini belirten müstakil bir sure vardir. Bu surede yüce Rabbimiz söyle buyurmaktadir:

 

 



“Dogrusu biz Kur’an’i Kadir gecesinde indirmisizdir. Kadir gecesinin ne oldugunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayirlidir. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü is için inerler. O gece, tanyerinin agarmasina kadar bir esenliktir” (Kadir,15).

 


 

En Güzel Kadir Gecesi Mesajları 2013

 



*|* Sofranız afiyetli, paranız bereketli, kararlarınız isabetli, yuvanız muhabbetli, kalbiniz merhametli, bedeniniz sıhhatli, yüzünüz mutlu, kandiliniz kutlu olsun

 

 


*|*  Rüzgarın kemanını çaldığı ve yağmur damlalarının percerene vurduğu bir gecede yatağına uzanıp, keşke dediğin tüm güzelliklerin sizin olsun.

 

 

*|*  Mübarek Kadir Gecenizi kutlar, her şeyin gönlünüzden geçtiği gibi olmasını  temenni ederim. Kandiliniz mübarek olsun.

 

 

 

*|*  Semanın kapılarının açılıp rahmetin sağanak, sağanak yağdığı bu günde duşen damlaların sizi ailece sırıl sıklam etmesi dileğiyle.Kandiliniz Kutlu olsun.


 

 

*|*  Geçmişin bugünle, ışığın gölgeyle umudun gerçekle, ışığın gölgeyle, üzüntünün neşeyle, öfkenin sevgiyle barıştığı nice kandillere.


 

 

*|*  Allah’ın aşkıyla yan bu gece, Mevlana gibi dön bu gece, secdeye varıp huzura erince, şu fakiride an bu gece. kandiliniz kutlu olsun.

 

 

 

*|*  En ışıltılı bakışların gözlerinde, en tatlı sözlerin kulaklarında, tüm mutlulukarın avuçlarında ve en sonsuz sevgilerin gönlünce yaşayacağı nice mutlu kandillere.

 

 

 

*|*  Kardeşliğin daimi olduğu, sevgilerin birleştiği dostlukların hiç bitmediği, belki durgun, belki yorgun, yine de mutlu, yine de sevgi dolu nice kandillere.

 

 

 

*|*  İlahi Esintilerin kalpleri okşadığı, bir anın bir asra bedel olduğu bu gece dualarda birleşmek dileğiyle, Kandilinizi Kutlarım.

 

 

 

*|*  Gül sevginin tacıdır, her bahar bir gül taçlanır. O gül ki Muhammet’i hatırlatır. Onu hatırlayana gül koklatır. Gül kokulu sevgi dolu nice kandillere…

 

 

 

*|*  Tövbe güvercini kalbe konsun af dalgalar saadet kervana gelip kapında dursun. Bütün Melekler sizinle,Dualarınız Kabul Kadir Geceniz Mübarek Olsun…

 

 

 

*|*  Gün vardır, bin yıldan uzun gelir bize, bir yıl vardır bir günden kısa gelir bize. Bire bin yazilan bu gecede dua edelim Rabbimiz’e! Hayırlı kandiller.


 

 

*|*  Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi”nde, kainatın yaratıcısı ve alemlerin Rabbi bağışlayıcı ve acıyıcı yüce Allah tüm dualarınızı kabul etsin.

 

 

 

*|*  Bu gece kulun yalvarış ve yakarışlarını Yüce Mevla”ya sunacağı ve O”nun sonsuz affından, merhametinden, iyiliğinden bol bol yararlanacağı umut, huzur ve müjde gecesidir Kadir gecesiniz hayırlı olsun !

 

 

 

*|*  Borçlarımızdan, ceza ve günahlarımızdan kurtulmak için bu gece dua edelim Allah affeden ve bağışlayandır, unutmayalım Eller semaya kalkıp, yürekler bir atınca bu gece, gözler sevinç yaşlarıyla dolacak Kadir Geceniz mübarek, dualarınız kabul olsun.

 

 

 

*|*  Kadir geceniz mübarek olsun! Allah sana sevdiklerinle beraber mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamayı nasip etsin. Hayırlı Kandiller..!

 

 

 

*|*  Allah’ın nimet, rahmet ve mağfiretinin müminlere bol bol ihsan edildiği gece manasına gelen Kadir Gecesi”nde, yüreklerimiz ibadetle
çarpsın, gönüllerimiz bir olsun Kadir gecesiniz mübarek olsun!

 

 

 

*|*  Kim erdemine inanarak ve sevabını umarak Kadir Gecesini ihya ederse Allah onun bütün geçmiş günahlarını bağışlar? HADİS”İ ŞERİF?

 

              Kandiliniz Mübarek Olsun

 



 

Kur’ân-ıKerîm’de medhedilen en kıymetli gecesidir. Kadir gecesinin fazîleti,üstünlüğü (bin aydan daha fazîletli, kıymetli, hayırlı olduğu), bizzâtAllahü teâlâ tarafından, Kadir sûresinde açıkça bildirilmiştir.Kur’an-ıKerim’de Cenab-ı Hak, bu mübarek gecenin kıymet ve faziletini şöylebeyanbuyurmaktadır: 

"Biz onu (Kur’an’ı)Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilirmisin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.. O gecede, Rablerinin izniylemeleklerve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar.  O gece, esenlikdoludur.Tâ fecrin doğuşuna kadar."
(Kadir Suresi  ) 

 

Resul-iEkrem (s.a.v)Efendimiz buyuruyor:

"KimKadir Gecesi’ndeinanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahlarıbağışlanır."

"KadirGecesi yatsınamazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır."

Müminlerinannesi Hz.Aişe(r.a.) şöyle diyor :

-Dedim ki: YaResullullah,Kadir Gecesi’ni bilirsem onda ne şekilde dua edeyim? Şöyle buyurdu:

- Allahümme innekeafüvvün kerîmün tuhibbül afve fa’fü anni. (Allah’ım senaffedicisin,affı seversin, beni affeyle.)

Peygamberimiz(sav) buyuruyor:

"Kadirgecesinde birdefa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kur’ân-ı kerîmihatmetmekten daha sevâptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namazkılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten dahakıymetlidir."

Bumübarekgecede duasünnettir. O icabet vakitlerinden birisidir. Süfyan-ı Sevrîdemiştirki, o gece dua etmek, namaz kılmaktandahasevaptır. Kur’ân okuyup da dua ederse güzel olur.

İbnüHacer HeytemîTuhfetü’l-Muhtâc’da der ki:

"Kadirgecesini görene,saklaması sünnettir. Onunkemâliyle faziletine ancak AllahTeâlâ’nınbildirdiğikimseler nail olur."

Kadir Gecesi Geçmişmidir Yoksa Tekrar Etmekte midir?


Kadirgecesi, meşhurolduğu üzere, Kur’ân’ın nazil olduğu veya sabahında Bedir zaferininvukubulduğu gece olduğuna göre o bir defa olmuş geçmiştir. Her seneRamazan’daolacak olan onun şeref ve hatırasıdır, demek olur. Nitekim bazılarıonunbir defa olup kalktığını kabul etmişlerdir. Fakat Kadir gecesi onlardandolayı değil, onlar Kadir gecesine rastlamış olduğuna göre de Kadirgecesibütün sene içinde gizli olup, en çok Ramazan’da ve en çok son onunda veen çok yirmi yedinci veya sonuncu gece olması ihtimali en galip bulunanmübarekbir takdir gecesi olarak tekrar eder ki, bilinen, çoğunluğun görüşü debudur.

Kadir Gecesi Her Sene Ramazanın Aynı Gününe mi Geliyor?

Hayır. Allahüteâlâ, Kadir gecesini gizlemiş, yani Ramazan ayının çeşitli günlerine koymaktadır. Bu sene Ramazanın birine koyarsa öteki sene Ramazanınyedisine koyabilir, Kadir gecesi o gece olur. Diğer geceler gibifalanca ayın belli bir günü yapmamış, bu geceyi gizlemiştir. Bu geceninaylarla ilgisi yok, gece ile ilgisi var. Kadir gecesi Ramazanın 27.gecesinde Kur’an-ı kerim inmiş ise, bu sene de Kadir gecesi Ramazanınüçüne alınmış olabilir. Demek ki bu mübarek gece Ramazanın üçüne geldi.Ay mefhumundan sıyrılmak gerekir. Diğer geceler ayla ilgili, Kadirgecesi ayla ilgili değil, gece ile ilgilidir. Allahü teâlâ dileseydiher aya bir tane koyardı ve her ayda Kadir gecesi olabilirdi. Kur’an-ıkerimin indiği bu geceyi de her ay kutlardık.

İlkdefa Kur’an-ıkerimin nazil olduğu gecenin hususiyetini, faziletini ve bereketiniAllahü teâlâ her sene başka bir geceye veriyor. Yani her sene değişikbir gecenin o kıymet ve fazileti taşımasını irade buyuruyor. Kur’an-ıkerimin nazil olduğu o mübarek gecenin her sene-i devriyesinde aynıgecenin o fazileti taşıması icap etmiyor. Başka bir gece o faziletitaşıyabiliyor. (4) 

Kadir Gecesi Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Denizlerin suyu birantatlılaşır.

Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak,ne desoğuk olur. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgaryoktur.
Ertesisabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar.Yükselinceye kadar sankibüyük bir tabak gibidir.

Kadir Gecesinde köpeksesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur.

Kadir Gecesi Kaçıncı Gecedir?

Kadirgecesinin, Ramazanışerifin 20.sinden sonraki tek gecelerinde aranmasına dair müteaddithadisşerifler varid olmuştur. Birinden itibaren tek gecelerde aranmasınıtavsiyeeden büyüklerimiz de vardır.
 
 
İmamıŞa’raniHazretleri,Kadir gecesinin kaçıncı gece olduğunu, Ramazanı şerifin giriş günlerinegöre şöyle tesbit etmiştir. İmamıŞarani Hazretleri30 sene Kadir gecesiyle bu tarife göre müşeref olmuşlardır. Bir çokAllahdostuda bu usulle Kadir gecesini bulmuşlardır.
  • Pazargünü girerse 29.gece, 
  • Pazartesi girerse 21.gece, 
  • Salı girerse 27.gece, 
  • Çarşambagirerse 19.gece,
  • Perşembegirerse 25.gece,
  • Cumagirerse 17. gece, 
  • Cumartesigirerse 23.gece. 

Kadir Gecesinin 27.Gecedir  Diyenlerin Delilleri

Ulemanın ekserisi"Leyle-i kadir ramazan ayının yirmi yedinci gecesidir." demişlerdir. Bugörüşün sahibi bulunan ilim adamları delil olarak şu hadis-i şerifigöstermektedirler: "Leyle-i Kadir,yirmi yedinci gecedir."


Bu nakli delile ilaveten akli bir delil ile mevzûu  daha belirgin halegetirmek istiyorum. Süre-i celilede (Kadir Suresi) "Leylet’ül Kadri"lafzı üç yerde geçmektedir. Bu lafzın harfleri dokuz tanedir. Bu sayıyıüçle çarptığımız zaman çıkan yekün de yirmi yediyi göstermektedir. (3)

Hergeceyi kadir, her gördüğünü Hızır bilmek

Dinadamlarının bazısı, leyle-i kadrin seneningünleri içinde gizlenmiş olduğunu söylemişlerdir. İhmalkarlıkyapmasınlar ve diğer geceleri de ihya etsinler diye bu geceningizlendiğini ifade etmişlerdir.

Hızıraleyhisselam da gizlenmiştir. İlim adamlarına ve zahid kimseleregösterilen alaka, fukara ve gurebaya da gösterilmelidir. bu ihitimaldendolayı:

"Hergeceyi kadir bil, hergördüğünü Hızır bil" denilmiştir. (3)

Cenab-ı Hakbu geceyihakkıyla ihya eden kullar arasına bizleri de ilhak eylesin ve bizizatına kul ve Habine ümmet olma şerefinde daim eylesin.

Kadir Gecesininasıl ihya edeceğiz?

  • Yatsı namazındazammı sure olarak Kadir suresini okumalı.
  • Bir iki sayfaKur’an-ı kerim okumalı.
  • Az da olsa sadakavermeli.

 

  • Bugece 4 rekat KadirGecesi Namazı kılınır.
1.rekatta : 1 Fatiha   3 İnnaenzelnâhü  
2.rekatta : 1 Fatiha   3 İhlasıŞerif   
3.rekatta : 1 Fatiha   3 İnnaenzelnâhü  
4.rekatta : 1 Fatiha   3 İhlasıŞerif    

 

Namazdansonra 1 defa:

Allahü ekber Allahüekber La ilahe  illalahü vallahü ekber Alahü ekber ve lillahilhamd

100 defa daResûlullah (s.a.v.) Efendimiz’in Hazret-i Âişe (r.a.) Vâlidemiz’eöğrettiği şu duâ okunup, sonra duâ yapılır:

 

Allahümme innekeafüvvün kerîmün tuhibbül afve fa’fü anni, okunupdua yapılır.

"Ey Allah! gerçekten Sen çok affedicisin, affı seversin, öyleyse beniaffet."

Mümkünse,kandil gecesi olması sebebiyle bir de TESBİHNAMAZI kılınır.


vebir müjde ile noktalıyalım:

"Kadirgecesine rastlamış olan birgeceyi ihyâ eden, Kadir gecesini ihyâ etmiş gibi sevâb kazanır"

hadîs-i şerîfini düşünülerek, sık sık vâki olan 27. gece ihyâ edilirse,ogece Kadir gecesi olmasa bile, büyük sevâba kavuşulur.
  (5

KADİR GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Kadir Gecesi, Kadir Gecesi Namazı, Kadir Gecesi Duası, Kadir Gecesi, Anlamı, Önemi, Bereketi, Duası, KAdir Gecesi, Haber, Haberleri,
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in indirildiği ve "Bin Aydan Daha Hayırlı Gece" olarak nitelendirilen Kadir Gecesi özel duası..

Kadir Gecesi Ramazan ayının 27. gecesi "Kadir Gecesi"dir. İnsanlara dünyada ve ahirette mutlu olmanın yollarını gösteren dinimizin kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim Peygamberimize Ramazan ayı içinde Kadir Gecesi’nde inmeye başlamış, Hz. Muhammed (s.a.s.)’e peygamberlik görevi bu gecede verilmiş ve İslâm güneşi bu gecede doğmuştur. İşte bu önemli olaylar Kadir Gecesi’ne büyük bir şeref vermiş, üstün bir değer kazandırmıştır.Kadir gecesinin bin aydan daha haylırlı olduğu Kur’an-ı Kerim’de açıkça bildirilmiştir.

Sevgili Peygamberimiz de bu gecenin fazileti hakkında şöyle buyurmuştur:

«Kim ki, faziletine inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir Gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.» (63)

Kadir Gecesi biz mü’minlere Allah Teâlanın büyük bir lütfu ve sonsuz rahmetinin eseridir. Bu geceyi Allah rızası için namaz kılarak, Kur’an okuyarak ve dûa ederek en iyi bir şekilde değerlendirmeliyiz.

Hz. Aişe bir gün Peygamberimize:

–«Ya Rasûlellah: Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?» diye sordu.

Peygamberimiz şöyle buyurdu:

–«De ki: Ya Rab; sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni afffet.» (64)

Sevgili Peygamberimizin öğrettiği bu duayı, biz de Kadir Gecesinde tekrar edelim.

Kandil gecelerini; Allah rızası için namaz kılmak, Kur’an okumak, Peygamberimize salât ve selâm okumak, günahlarımızın bağışlanması için Allah’tan af dilemek, dünya ve ahirete ait dileklerimiz için dua etmek ve yapacağımız yardımlarla yoksulları sevindirmek suretiyle değerlendirmeliyiz.

Kadir Gecesi Yapılacak Duâ

"Allahumme inneke afuvvun kerîmun tuhibbul afve fa’fu annî."

Anlamı:

"Allah’ım, şüphesiz sen affedicisin, ikram sahibisin, affetmeyi seversin, beni affet." (Tirmizi, Daavat, 12)

Kadir Gecesi Namazı Nasıl Kılınır?

Resulullah Efendimiz:

Kadir gecesinde, "Allahümme inneke afüvvün kerimun tühıbbül afve fa’fü anni" duasını okumayı bildirmiştir.

"Ya Rabbi, sen affedicisin, kerimsin, affı seversin, beni de affeyle" demektir.

Yatsı namazında zammı sure olarak Kadir suresini okumalı.

Bir iki sayfa Kur’an-ı kerim okumalı.

Az da olsa sadaka vermeli.

Kadir Gecesi namazı 4 rekat olarak kılınır.

1. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir suresi.

2. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas suresi

3. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir suresi

4. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas suresi

iki rekatta bir Tahiyata oturulur.

Selamdan sonra on bir defa

"Allah-u Ekber , Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd" denir.

Bundan sonra 100 defa İşrah suresi 100 defa Kadir suresi okunur.

Kadir Gecesi namazı ikişer olarak kılınır. Bu namaz en azı iki rekattır. İstediğiniz kadar kılabilirsiniz. En çoğu 100 rekattır.

Her rekatta Fatiha, bir Kadir suresi, 3 İhlas suresi okunur. Her iki rekatta bir selam verilir. Hz.Peygambere salat-ü selam getirilir.

Namazdan sonra:

1 defa:

"Allâhü ekber. Allâhü ekber. Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Allâhü ekber. Ve lillâhil-hamd"

100 "Elem neşrah leke sadrak…"

100 "İnnâ enzelnâhü fî leyletil-kadr…"

100 defa da Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz’in Hazret-i Âişe (r.a.) Vâlidemiz’e öğrettiği şu duâ okunup, sonra duâ yapılır:

"Allâhümme inneke afüvvün kerîmün tühibbül-afve fa’fü annî" (Allah’ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)

Mümkünse kandil gecesi bir de Tesbih Namazı kılmalıdır.

Kadir Gecesi Çekilmesi Gereken Tesbihler

Hz Aişe (r.a) buyurdu ki: Ya Resullulah (S.A.V.) Kadir gecesine yetişirsem nasıl dua edeyim? dedim. Oda şöyle buyurdu; "Allahümme inneke afuvvün kerimün tuhibbül afve fağfü anni"

Anlamı: Allahım sen affedicisin, affetmeyi seversin beni affet. (Tirmizi)

Laihahe illahül hakimül kerimü sübhane rabbis semavati sebği ve rabbi arşil azim.

Hz. Peygamber (S.A.V.) buyurdu: "Her kim bu duayı üç defa okursan sanki Kadir Gecesini idrak etmiş gibi sevaba nail olur."

Lailahe illallah

kim sadakatla aşk ile Kadir gecesinde bu mübarek kelimeyi 3 defa söylerse birincisinde Allah Tealanın mağfiretine nail olur. İkincisinde cehennemden kurtulur, üçüncüsünde cenneti kazanmış olur. (Et-tuhfetül marziyye)

Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illahu vallahu ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyil azim.

Allah Teala yapılan bütün ibadetlerimizi kabul etsin mübarek gecenin hürmetine Ümmet-i Muhammedi affetsin, kendine layık kul habibine layık ümmet eylesin, bu gece için verilen müjdelere bizleri de nail eylesin.

Amin..

Kadir Gecesi



Hakk’ın en şa’şaalı nûru tecelli etti.
Doğdu Kur’an güneşi, leyle-i fetret bitti.
Ramazan ayının 27. gecesi "Kadir Gecesi"dir. İnsanlara dünya ve ahirette mutlu olmanın yollarını gösteren, beşeriyyeti karanlıklardan çıkarıp aydınlığa kavuşturan dinimizin kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim Ramazan ayında, Kadir gecesinde inmiştir.
Bu gece, çok şerefli ve müstesna bir gece olduğundan müstakil bir sûre ile şerefi yükseltilmiş, Kur’an-ı Kerimin 97. sûresi buna tahsis edilmiştir.
 

Kuran-ı Kerim - KADR SÛRESİ
Mekke döneminde inmiştir. 5 âyettir. Sûre, Kadir gecesini anlattığı için bu adı almıştır.
Kadr, azamet ve şeref demektir.


Yüce Allah şöyle buyuruyor:

1. "Doğrusu, Biz, onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik.
2. Kadir gecesinin ne olduğunu bilir misin?
3. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
4. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler.
5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."

Bu kutsal gecede;
- Şerefli bir kitap (Kur’an-ı Kerim)
- Şerefli bir melek aracılığıyla, (Cebrail)
- Şerefli bir ümmetin,
- Şerefli peygamberine (Hz. Muhammed A.S.) nazil oldu.

Kadir gecesi;
- Kur’an-ı Kerim’in bu gecede inmesi,
- Bu gecenin bin aydan (83 sene, 4 ay) daha hayırlı olması,
- Allah’ın ezelde takdir ettiği şeylerden bir yıllık olayların ana kitaptan alınarak görevli meleklere bildirildiği gece olması, sebebiyle üstün bir değer taşımaktadır.

Cebrail (a.s.)’in diğer meleklerle bu gece yeryüzüne inerek Allah’a ibadet eden kulları selâmlamaları ve bu gecenin tan yeri ağarana kadar selâm ve esenlik olması da ilâhî rahmetin çok güzel bir tecellisidir.
Bin aydan daha hayırlı olduğu açıkça bildirilen bu gece bizim için Allah’ın büyük bir lütfudur.

Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor:
"Kim ki faziletine inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır." 48
Peygamberimiz, Ramazanın son on gününde, her zamankinden daha fazla ibadet eder, aile fertlerini de ibadet için uyandırırdı. 49
Hiç şüphesiz Kadir gecesine yetişmek mü’minler için büyük bir mutluluk olduğu gibi, en iyi şekilde değerlendirilmesi gereken bir fırsattır.
Bu geceyi, namaz kılmak, Kur’an okumak, dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak suretiyle ihya etmeliyiz. Namaz borcu olanların hiç olmazsa bir gün bir gecelik kaza namazı kılmaları, böyle bir borcu olmayanların ise nafile namaz kılmaları uygun olur.
Peygamberimiz Kur’an okuyanlara bu Yüce Kitab’ın şefaat edeceğini şu sözleri ile bildirmiştir.

"Kur’an okuyunuz, zira O, kıyamet gününde sahibine (okuyana) şefaatçı olarak gelir." 50
Bu sebeple, Kur’an-ı Kerimin yeryüzüne inmeye başladığı bu mübarek gecede, Kur’an okumanın ayrı bir değeri vardır.
Peygamberimizin saygıdeğer eşi Hz. Aişe (R.A.) diyor ki: "Peygamberimize:
- Ey Allah’ın Rasûlü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim" diye sordum. Peygamberimiz:
-"Allahım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet" diye dua et" buyurdu. 51
İbn Fariz diyor ki:
Hak tecelli ederse, bütün geceler Kadir gecesidir. Vuslat ve mulâkat günlerinin hepsi de cuma günüdür. 52
Konu ile ilgili rivayetler arasında; Kadir gecesinin, Ramazanın son on gününde, sayıları tek olan gecelerin içinde ve bu tek sayılı gecelerden de 27. gecede olduğu rivayeti tercih edilmiş ve asırlardan beri mü’minlerce kutlanagelmiştir. Regaib Kandili |Miraç Kandili |Mevlid Kandili |Kadir Gecesi|Ramazan Ayı

Kaynaklar.
(48) Buhârî, Bab’u Fadl-Leyleti’l-Kadr, 3
(49) Buhârî, Bab’u Fadl-Leyleti’l-Kadr, 3
(50) Müslim, Müsâfirin, 252
(51) Tirmizî, Kitabü’d-Deavât, 85
(52) Alûsî, Ruhu’l-Meâni, c.30, s.200.

  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER