Geçen yıl kaybolan ve cesedi V...
MEBİT

Rojin Kabaiş soruşturmasında gelişme: Göğsünde ve vajinasında iki erkek DNA'sı görüldü

Geçen yıl kaybolan ve cesedi Van Gölü kıyısında bulunan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş’in ailesinin avukatı Zeynep Demir, genç kızın göğsünde ve vajinasında iki erkeğe ait DNA örneği tespit edildiğini, olayın cinsel saldırı olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Abone Ol

2025-10-12 00:57:47 | Son Güncelleme : 2025-10-13 17:23:38

Rojin Kabaiş soruşturmasında gelişme: Göğsünde ve vajinasında iki erkek DNA'sı görüldü

Kabaiş, 27 Eylül’de arkadaşlarına çakıl taşı toplamak için Van Gölü kıyısına gideceğini söyleyip yurttan çıkmıştı. Genç kızın cesedi 15 Ekim’de Van Gölü kıyısında bulunmuştu.

Diyarbakır ve Van Barosu bugün Rojin Kabaiş soruşturmasına ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

Kabaiş ailesinin avukatlarından Demir, Adli Tıp’ın 10 Ekim’de kendileriyle yeni bir rapor paylaştığını ve olayın cinsel saldırı olma ihtimalinin güçlendiğini söyledi:

“Gelinen aşamada Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, 10 Ekim tarihi itibarıyla tarafımıza gönderdiği raporla Rojin’in dosyasında şu ana kadar bulaş olma ihtimali üzerinde durulan ancak bulaş olma ihtimali bertaraf edilen iki erkek DNA’sının Rojin’in hangi bölgesinde bulunduğunu tarafımıza açıklamıştır. İlk DNA örneği Rojin’in sternal bölgesinde yani göğüs bölgesi dediğimiz bölgede tespit edilmiştir. İkinci DNA örneğiyse intra vajinal yani vajinanın iç bölgesinde olduğu tespit edilmiştir. Bugün itibarıyla dosyada artık bir cinsel saldırı olma ihtimali de mevcut. Bunun Adli Tıp Kurumu raporuyla açığa çıktığını, dosyanın bu boyutuyla da yeniden ele alınması gerektiğini belirtmek istiyoruz.”

Adli Tıp raporu hakkında
Van ve Diyarbakır Barolarının talebi üzerine Adli Tıp Kurumu Başkanlığı otopsi raporundaki DNA örneklerinin Kabaiş’in vücudunun hangi bölgelerinde olduğunu tespit etti.

Adli Tıp Kurumu’nca hazırlanıp Van başsavcılığına gönderilen raporda şu ifadeler yer aldı:

“Maktulün DNA’sı ile bir arada erkek cinsiyetli farklı DNA tiplemelerinin maktulün vücudunun hangi kısımlarından alındığı sorulmaktadır. Yapılan incelemelerde bahsi geçen iki eküvyon örneklerinin sternal (göğüs kemiği) ve intra vajinal bölgelerde olduğu okunmuştur.”

MA'nın haberine göre; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 1'inci sınıf öğrencisi Rojin Kabaiş'in şüpheli ölümüne dair önemli bir gelişme yaşandı. Van ve Amed baroları, soruşturma dosyasına dair Amed Barosu'nda açıklama yaptı. Kabaiş ailesinin avukatlarının yanı sıra ailesi de açıklamaya katıldı. 

''SORUŞTURMA ETKİN YÜRÜTÜLMEDİ''
Van Baro Başkanı Sinan Özaraz, "Rojin Kabaiş kaybolduğu günden bu yana adalet mücadelesi veriyoruz. Kaybolduğu günden bugüne soruşturma etkin değil. Tamamen intihar olarak yansıtıldı. Otopsi sürecine dahil olunmasına izin verilmedi. Kısıtlılık nedeni ile soruşturmanın ne kadar etkin olduğunu öğrenemedik. Hem babanın mücadelesi, hem barolar olarak şüpheli kadın ölümlerini ortadan kaldıran bir pozisyon gerçekleşti. Bizlerin yürüttüğü bu mücadele dosyayı aydınlatacak. Daha aktif ve daha seri olacağız. Biz ATK’nin 10 Ekim tarihli raporunu sizinle paylaşmak için buraya geldik" ifadelerini kullandı. 

DOSYAYA GİREN ATK RAPORU
Van Barosu Kadın Hakları Merkezi’nden avukat Zeynep Demir soruşturmaya ilişkin şunları söyledi:  

"Bizler sadece Rojin için değil, delileri karartılan tüm kadınlar için dosyayı takip ediyoruz. Rojin dosyasının sonuna kadar takipçisi olacağız. Rojin dosyasında ilk günden itibaren oluşturulan bir intihar algısı mevcuttu. Dosya, avukatlardan gizlenerek sanki Rojin intihar etmiş gibi, Rojin’e dair aydınlatılmayan durumlar gerçekmiş gibi ATK raporlarıyla bunlar kamuoyuyla paylaşıldı. Gelinen aşamada ATK Biyolojik İhtisas Dairesi Merkezi’nin 10 Ekim’de gönderdiği raporla birlikte Rojin Kabaiş dosyasında şuana kadar bulaş olma ihtimali üzerinde durulan, ancak bulaş olma ihtimali bertaraf edilen iki erkek DNA’sının Rojin’in hangi bölgesinde olduğu tarafımıza açıklanmıştır" 

ATK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
İlk DNA örneği sternal yani göğüs bölgesinde olduğu tespit edilmiştir. İkinci DNA ise intrevajinal yani vajinanın iç bölgesinde olduğu tespit edilmiştir. Bu dosya bir yıldan fazladır devam etmektedir. Gelinen aşamada bir yıl sonra ATK’nin en öncelikli değerlendirmesi gerektiği şeyi değerlendirmediğini görmekteyiz. Bugün itibariyle dosyada artık cinsel saldırı olma ihtitmalinin de açığa çıktığını, dosyanın bu şekilde ele alınması gerektiğini belirtiyoruz. Bu dosya üzerinde Türkiye’de kadına yönelik şiddet, şüpheli ölümleri açığa çıkaran dosya bu nedenle ATK’nin bir yıldır elinde bulundurduğu veriyi gizlemesi sebebiyle suç işlediği ortaya çıkmaktadır. Amed ve Wan barosu bünyesinde ATK hakkında bu yönlü suç duyurusunda bulunulmuştur."

''CİDDİ BİR İHMAL VAR''
Dava avukatı Nahit Eren ise, ciddi bir ihmalin olduğunu belirterek, "İhmalde sorumluluğu olanlar hakkında gerekli başvurumuz olacak. Raporda iki erkek şahsa ait DNA örneği olduğu belirtilmişti. Ancak nerede olduğu söylenmemişti. Hukuken ve bir tıbbi anlamda hukuksuzluk yaşanmış. Karanlık görüntü denilerek iki kişi tespit edilmediği söyleniyor. Ancak aydınlık yerden bunu tespiti yapılabilir” açıklamasında bulundu. 

Diğer dava avukatı Cansel Talay, “Bu konuda ihmali olan herkesi yargılanması gerekiyor. İhmallerin birbiri ardından geldiği gerçeği var ortada. Bu şekil yüzlerce dosya failsiz kalıyor. Kabaiş dosyası olayın vahametini ortaya koyuyor. Kadınlara ilişkin yaklaşımın bir göstergesidir. Dosya politik bir dosya. Bulunan DNA kalıntılarının ne tür kalıntılar olduğuna dair bilgi yok" dedi. 

Baba Nizamettin Kabaiş ise, adalet talebinin yerine getirilmesi çağrısında bulunarak, “Baroların çalışmaları sayesinde gerçekler açığa çıktı. Bir yıldır acı çekiyoruz. Cinayeti işleyen kimlerse bulunsun” ifadelerini kullandı. 

  • Etiketler : ROJİN KABAİŞ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER