Kamu İhale Hukuku Davaları baş...
MEBİT

Kamu İhale Hukuku Davaları

Kamu İhale Hukuku Davaları başlıklı içerikte bu konu ele alınmış olup merak edilen hususlara değinilerek ziyaretçilere kılavuz niteliğinde sunulmuştur.

Abone Ol

2021-05-12 14:46:47 | Son Güncelleme : 2024-03-29 00:44:31

Kamu İhale Hukuku Davaları

Kamu ihalesi, kanunlarda belirtilen mevzuatlara uygun olarak kamu kuruluşları tarafından ihtiyaç duyulan mal ve hizmetlerin aynı zamanda yapım işlerinin gereksinimlerini karşılamak için açılan ihalelerdir. Bu ihalelerin sürecinde eğer hukuka aykırı olarak bir işlem ya da eylem gerçekleştirilirse kişiler hak kaybı ya da maddi zarar ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Böyle durumlarda da mağduriyet yaşayan kişiler hak kaybı nedeniyle kanunlarda belirtilen şekil ve usul kuralları kapsamında şikayet ve itirazlarda bulunabilme hakkı doğmaktadır. Bu işlemler sırasında doğan usulsüzlükler nedeni ile şikayet ve itirazlar kamu ihale hukuku davaları nedeniyle büyük bir öneme sahiptir. Ancak bu alanda dava yolunun açılabilmesi için kişilerin mutlaka şikayet ve itirazen şikayet başvurularını yapmaları gereklidir. Başvurular incelendiğinde gerçekten hukuka aykırı bir durum olması neticesinde direkt olarak dava açılabilmektedir. Bu davalar Yargılama Usul Kanunu çerçevesinde idari işlemlerin iptal yolu bulunmamaktadır.

Kamu İhale Şikâyetleri

Kamu ihaleleri ile ilgili olarak yapılacak ola şikâyet başvuruları direkt olarak ihaleyi yapan idareye gerçekleştirilmek durumundadır. İhale döneminde ki işlem ve eylemler eğer hukuki bir nitelik taşımıyorsa ve bu konuda da hak kaybı yaşayan kişiler var ise kamu ihale şikâyetleri kapsamında ilgili mercilere şikâyetleri gerçekleştirebilirler. Bu şikâyetlerin ivedi olarak yapılması zorunlu durumlarda beş gün içerisinde yapılması son derece önemlidir.

Şikayetlerin ilk olarak ihaleyi yapan kurumlara yapılması son derece önemlidir. Eğer itirazen bir şikayet yapılıyor ise bu başvurunun Kamu İhale Kurumu’nda yapılması gereklidir. Şikayet yolunda bir başvuru yapılacak ise ihaleyi yapan kurum konu ile ilgilenmektedir. Bu işlemler kapsamında kanun koyucular şikayet kurumunu, hukuka aykırı durumun çok daha hızlı ve tarafları lehine olacak şekilde çözümlenebilmesi için bir orta yol olarak düzenlemiştir.

Yapılan şikayetler doğrultusunda kurumlar gerekli incelemeleri yaparak 10 gün içerisinde gerekçeli bir şekilde karara bağlamak durumundadır. Bu karar da şikayetçi taraf ile diğer kişilere en geç 3 gün içerisinde bildirilmek durumundadır.

Alınan kararlardan memnun olmayan taraflar şikayet için düzenlenen süreler içerisinde sözleşmeler imzalanmadan itirazen şikayet başvurusu gerçekleştirebilmektedirler. Kamu İhale Kurumu kapsamında olan bu işlemlerde kurum eğer gerekli görürse tarafları dinleme kararı alabilmektedir.

Kamu İhale Kurumlarında Dava Yolu

Belirtilen şikayet yolları ile elde edilen nihai kararlar tarafları memnun etmediği taktirde dava yolu açılacaktır. İptal davası yoluna başvurabilme hakkınsa sahip olan kişiler kanunlar çerçevesinde ilgili mahkemelere dava başvurularını başlatabilirler. İptal davalarında belirlenen genel dava süresi işlemin tebliği neticesinden itibaren 60 gün olarak belirtilmiştir.

Bu davalarda iptal ve tam yargı davalarının en yetkili mahkemesi idare mahkemeleridir. Bu yetkili mahkeme özel bir düzenlemedir ve işlemin yapıldığı yerin mahkemesinde davaların görülmesi gereklidir. Kamu ihale kurumlarında dava yolu açılırsa bu davalarda kanuni düzenlemelere göre önceliğe tabidir.

  • Etiketler : KAMU İHALE DAVALARI KAMU AVUKATLIK BÜROSU AVUKAT
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER