2011-04-06 11:48:00 | Son Güncelleme : 2025-07-22 20:19:46
VANLI KADINLARDAN BALIK KÖFTE KURSUNA İLGİ
YYÜ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ ÖÐRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. KENAN GÜLLÜ:
"İNCİ KEFALİNDEN ÜRETİLEN ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER İÇİN 'MARKA' OLUŞTURULMUŞTUR"
"İNCİ KEFALİNİN KATMA DEÐERİNİ ARTIRMAK, İSTİHDAM OLUŞTURMAK VE VAN EKONOMİSİNE KATKI SAÐLAMAYI AMAÇLIYORUZ"
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Güllü, Avrupa Birliği-Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında 'Van Kadınları Balık Köfte Yaparak İstihdama Katılıyor' projesine kadınların büyük ilgi gösterdiğini söyledi.
YYÜ, Avrupa Birliği-IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) Ofisi tarafından yürütülen ve koordinatörlüğünü YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Güllü'nün yaptığı proje kapsamında 'Vangölü İncisi Balık İşleme Ünitesi'nde balıklar köfteden salamurasına kadar değişik şekillerde işleniyor.
29 Temmuz 2010 tarihinde başlayan projenin bir yıl süreceğini ifade eden Doç. Dr. Kenan Güllü, 50 işsiz kadının istihdam edildiğini belirtti.
Van'da işgücüne katılmamış kadınların istihdam edilebilirliğini artırmak ve girişiciliklerini desteklemeyi amaçladıklarını ifade eden Güllü, "437 bin euroluk projedeki hedefimiz, inci kefalinden balık köfte, salamura balık yapımı, paketleme, pişirme ve pazarlama metotları konularında bilgi ve tecrübe kazandırmak.
Bu sayede inci kefalinin katma değerini artırmak, istihdam oluşturmak ve Van ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.
Yenilikçi, katılımcı ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı hedefleyen projenin 30 Temmuz 2011'de sonlanacağını kaydeden Doç. Dr. Kenan Güllü, Van'daki işgücüne katılmamış kadınların istihdamına yönelik meslek edindirmeyi ve girişimciliklerini arttırmayı hedeflediklerini belirtti.
Doç. Dr. Güllü, "Proje kapsamında oluşturulan eğitim merkezlerinde 50 bayan kursiyere balık köfte, salamura-tuzlama yapımı, hijyen, paketleme, pazarlama konusunda 125 saat süreli uygulama ağırlıklı eğitim verilmiştir.
Bu eğitimin dışında bayan kursiyerlere 'Sosyal Güvenlik-İş Hukuku' konusunda 25 saat, 'Yaşlı-Çocuk Bakımı' konusunda 75 saat, 'İlk Yardım-İş Güvenliği' konusunda 40 saat ve 'Girişimcilik' konusunda 25 saat olmak üzere toplam 290 saat/kişi uzman eğitmenler tarafından eğitim verilmiştir.
Ayrıca kurduğumuz tesis, alabalık yetiştiricilerine balıklarını hijyenik ortamda temizleme, paketletme hizmeti sunabilecek konumdadır" diye konuştu.
İnci kefalinin Van Gölü'nün sodalı-tuzlu sularında yaşayan tek endemik balık türü olduğunu da hatırlatan Güllü, "İnci kefali, yaşamını gölde sürdürmesine rağmen üreme zamanı geldiğinde Van Gölü'ne dökülen akarsulara göçü yapar. Yıllık olarak 10 bin ton civarında avcılığı yapılan inci kefali, miktar olarak Türkiye iç su balıkları avcılığının dörtte birini oluşturur.
Yüz yıllardır Van Gölü çevresinde yaşayan insanlar için vazgeçilmez bir protein kaynağı olan inci kefali, yörede taze olarak tüketiminin yanında evlerde tuzlama balık olarak da saklanıp yıl boyu tüketilmektedir.
Endüstriyel olarak değerlendirilmeyen bu balık, üniversitemizin yürütmekte olduğu bu Avrupa Birliği projesiyle işlenmekte, istihdam ve katma değer üretmek suretiyle Van ili ekonomisine katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Proje bünyesinde yürütülen faaliyetlerle, işgücüne katılmamış 50 bayan kursiyer eğitimlerle kalifiye personel haline getirilmiş, İnci kefalinden üretilen endüstriyel ürünler için 'marka' oluşturulmuştur" ifadelerini kullandı.
Projenin bundan sonraki aşamaları hakkında da bilgiler veren Doç. Dr. Kenan Güllü, "Bayan kursiyerlerimizin almış oldukları eğitimi pekiştirmek, bilgi, görgü ve deneyimlerini arttırmak için 6 günlük teknik gezi gerçekleştirilecektir.
Bu gezide Gelibolu, Çanakkale, Balıkesir ve Bursa'da bulunan balık işleme fabrikaları ziyaret edilecek, söz konusu illerde görülmesi gereken tarihi ve turistik yerler gezilecektir.
Ayrıca İstanbul ve Bursa'da faaliyet gösteren kadın girişimcilerden başarı hikayeleri dinlenecektir.
Proje ilini, inci kefalini, proje faaliyetlerini ve çıktılarını ortaya koyan 20 dakikalık belgesel film yapılıp, yerel ve ulusal TV'lerde yayınlanacak.
Balığın insan beslenmesindeki önemi ve inci kefalinden endüstriyel su ürünleri üretimini konu alan 150 sayfalık bin adet kitap bastırılacaktır.
Bu kitap ayrıca, geçmişte inci kefalinden yapılagelen geleneksel balık yemeklerinin tariflerini de içerecektir. Bastırılacak kitaplar, kursiyerlerimize ve diğer ilgililerine dağıtılacaktır.
Proje kapsamında üretmekte olduğumuz ve marka başvurusu yaptığımız inci kefali köftesi ve diğer endüstriyel ürünlerinin tanıtımı için Antalya'da 28 Nisan-1 Mayıs 2011 tarihlerinde düzenlenecek olan Yöresel Ürünler Fuarı'na (YÖREX 2011) katılım sağlanacaktır" şeklinde konuştu.
Bu habere ilk yorum yapan sen ol.