2025-05-27 23:45:12 | Son Güncelleme : 2025-05-29 10:16:15
31 Mart 2024’teki yerel seçimlerin ardından Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın mazbatasının AKP’li adaya verilmek istenmesi üzerine kent genelinde protestolar başlamıştı. Bu gelişmenin ardından Van Valiliği, kentteki tüm eylem ve etkinlikleri 15 gün süreyle yasaklama kararı aldı.
Avukatlar Hamza Çiftçi ve Mahmut Kaçan, yasak kararına karşı Van 4. İdare Mahkemesi’ne “yürütmenin durdurulması” talebiyle başvurdu. Ancak mahkeme, polis müdahalesini “demokratik toplum düzenine aykırı değil” şeklinde değerlendirerek, yasağın “ölçülü” olduğunu savundu ve başvuruyu reddetti.
Bölge mahkemesi kararı bozdu
Avukatların itirazı üzerine dosya Erzurum Bölge İdare Mahkemesi 6. İdari Dava Dairesi’ne taşındı. Mahkeme, 9 Mayıs 2025 tarihli kararında, valiliğin bu şekilde tüm eylem ve etkinlikleri kapsayan genel bir yasaklama yetkisine sahip olmadığını belirtti.
Kararda, “Valiliğin ‘ve benzeri türdeki her türlü eylemlerin, etkinliklerin ve faaliyetlerin’ yasaklanması yönündeki genel nitelikli kararı, Kanun’un 17. maddesi kapsamında değerlendirilemez. Yasaklama kararı belirli bir toplantıya yönelik olmalı, tüm kenti kapsayacak şekilde sınırsız olamaz. Bu haliyle hukuka uygunluk taşımamaktadır” ifadeleri yer aldı. Mahkeme, Van Valiliği’nin kararını iptal etti.
‘Özgürlük ve güvenlik dengesi’ yeniden tanımlandı
Mezopotamya Haber Ajansından Adnan Bilen’e kararı değerlendiren Avukat Mahmut Kaçan, “Bu karar, özgürlük ve güvenlik arasındaki dengeyi tekrar hukuk lehine tanımladı. Mahkeme, soyut tehdit gerekçeleriyle hakların sınırlandırılamayacağını vurguladı. Bu karar, benzer yasaklamalar için emsal teşkil edecek nitelikte” dedi.
Bu habere ilk yorum yapan sen ol.