Van Çevre, Tarihi Eserleri Kor...
MEBİT

Van ÇEVDER: Van Gölü kıyıları korunmalı!

Van Çevre, Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği (Van ÇEVDER), Uluslararası Kıyı Temizleme Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Abone Ol

2024-09-19 16:34:02 | Son Güncelleme : 2024-10-09 23:26:55

Van ÇEVDER: Van Gölü kıyıları korunmalı!

Kıyı bölgelerine atılan atıklar dünyadaki denizleri kirletmeye devam ediyor. Kıyılara atılan sigara izmaritleri, boş su veya meşrubat şişeleri, plastikler suda yaşayan türlere zarar veriyor. Deniz kirliliği, denizdeki canlı hayatı ve deniz ekonomisi bakımından ciddi sonuçlar doğurmayı sürdürürken, Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün kıyıları da kirlilikten geçilmiyor. Her geçen gün daha da kirletilen Van Gölü kıyısında plastikten sigara izmaritlerine, yiyecek atıklarından boş su şişelerine kadar her türlü çöp bulunuyor. Bu kirliliğe dikkat çekmek amacıyla etkinlik ve açıklamalar yapılırken, Uluslararası Kıyı Temizleme Günü dolayısıyla da Van Çevre, Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği (Van ÇEVDER) tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı yapan Van ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık, kıyı kirliliğinin yanı sıra göle dökülen kirli sulara, kıyı ihlaline ve dip çamuru temizliğine de dikkat çekti.

VAN ÇEVDER’DEN KIYI TEMİZLEME GÜNÜ DOLAYISIYLA AÇIKLAMA

Başkan Kalçık, Van Gölü’nün her geçen gün kirletildiğini belirterek, “Bugün 19 Eylül Dünya Kıyı Temizleme Günü. Her yıl dünyanın birçok ülkesinde, eş zamanlı ortak yaşam ve kulanım alanlarımız olan kıyılarımız ve denizlerimizin kirletilmemesi ve korunması ile ilgili duyarlılık yaratılmaya çalışılır. Kıyı temizliği bir güne bağlı temizlenmesi değil kirletilmemesi her zaman temiz kalması gerekiyor. Van’da da Van Gölü her gün kirletilmektedir. Van Gölü Havzasındaki yerleşim yerlerinin kanalizasyon atıklarının özellikle yerleşim alanlarında geçen akarsuları Van Gölü’ne dökülmektedir. Dere yatağındaki ahırdan derelere verilen atıkların aşırı azot ve fosfor akıtılmaktadır. Küresel ısınmadan dolayı HES’ler den eksilen suların tonlarca balık ölümlerine sebep olmaktadır” dedi.

“VAN GÖLÜ’NE DÖKÜLEN ATIKLARIN SUDAN ARINDIRILMASI LAZIM”

Van Gölü’ne akan atıkların arındırılması gerektiğini dile getiren Kalçık, “Tüm yerleşim alanlarda acilen ileri biyolojik arıtmaların yapılması, denizimize hiçbir şekilde kanalizasyon ve evsel atıkların bağlantılarının olmaması gerekmektedir. Van Gölü’ne irili ufaklı dereler aracılığıyla akan suların filtrelenmesi, evsel ve kanalizasyon atıklarından arındırılması gerekmektedir. Van Gölü’ne akan su kaynaklı suların gölün ekosistemine zarar vermesi sebebiyle bu suların da arıtılması gerekmektedir. Dip çamuru tekniğine uygun çıkarılarak bertaraf edilmesi gerekmektedir. Van Gölü çevresinde başta resmi kurumlar olmak üzere, mülki amir, kanun koyucular kıyı işgaline koydukları kanun ve yasalara uymaları (3621 Sayılı Kanuna uymaları) doğadaki tüm canlıların ortak kulanım alanı olduğu, kimsenin tekelinde olmadığı, ticari bir meta olarak kullanılmamalı kıyılar tüm canlılara açık olmalıdır” ifadelerini kullandı.

“KIYILARA VE SULAK ALANLARA DOLGU YAPILMASI ENGELLENMELİDİR”

Sazlık alanlara dolgu yapılmaması gerektiğini aktaran Kalçık şunları söyledi: “Kıyılara ve sulak alanlara dolgu yapılması engellenmelidir. Kuraklık ve yanlış su uygulamalarında dolayı sulak alanların yok olma durumuna geldiği, canlıların yaşam ve üreme alanlarının yok edildiği enerji kaynağımız ve ileri biyolojik alanlarımız olan sazlık alanlarımıza özen gösterilmelidir. Van Gölü kıyısında yer alan sazlıkların, üreme alanları olduğu ve sazlıkların suyu filtre etme gibi özelliği olduğu, sazlık alanlara göl dolgusunun yapılmaması son derece önemlidir. Hafriyat döküm alanlarının açılması için tüm belediyeler Hafriyat Yönetmenliklerini uygulamaya geçirilmelidir.”

“VAN DENİZİNDEKİ DÜNYANIN EN BÜYÜK MİKROBİYALİTLERİNİN KORUNMASI GEREKİYOR”

Kalçık, Dünya Kıyı Gününü kutlayarak sözlerine şöyle son verdi: “Sazlık alanlardaki canlı habitatların yaşamı içinde bu alanlarda ilaçlanma, çöp vb. uygulamaların yapılmaması gerektiğini unutulmamalıdır. Van denizinde dünyanın en büyük mikrobiyalitlerin korunmasının sağlanması, Van denizi ekonomik ve turistik değer olarak ön plana çıkarılmalıdır. Biz Van ÇEV-DER olarak doğaya, insana ve tüm canlılara yapılan her türlü tahakküme ve ekolojik tahribatlara karşı tüm toplumu ekolojik toplum felsefesi ile duyarlılığa davet ediyor, suyumuza, toprağımıza, havamıza sahip çıkmaya davet etiğimiz ve temizlikten çok kirletmememiz gerektiğinin altını çiziyoruz. Dünya kıyı temizleme gününü kutlar, kıyıların temiz ve tüm canlılara açılması dileğiyle. Ekolojik demokratik bir dünya dileğiyle.”

  • Etiketler : ÇEVDER ALİ KALÇIK
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER