Bir dönem off-shore yarışların...
MEBİT

Abdullah Tunçdemir: “Van’a yerel festival lazım”

Bir dönem off-shore yarışlarının, su sporu festivallerine hasret kalırken Van’da bu tür festivallerin önemi daha çok artarken olayın turizme katkısı yeniden tartışılmaya başlandı.

Abone Ol

2024-08-14 13:34:50 | Son Güncelleme : 2024-09-12 07:39:48

Abdullah Tunçdemir: “Van’a yerel festival lazım”

Ülke genelinde dört mevsim boyunca yerel festivaller düzenlenirken, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kentlerinden biri olan Van son yıllarda yerel festivallere hasret kaldı. Bir dönem off-shore yarışlarının, uluslararası su festivallerinin, her ilçeye özgü festivallerin düzenlendiği Van’da yerel festivallerin varlığı zaman içerisinde unutuldu. Birçok ilde belediyeler eliyle her mevsim birbirinden farklı festivaller düzenlenirken, turizm yoğunluğunun yaşandığı yaz sezonunda kentte herhangi bir etkinliğin yapılmaması da eksiklik olarak görülüyor. Hakkari’de hafta sonu düzenlenen ve 30 bin kişinin katıldığı Cilo Festivaline olan ilgi ve alaka yerel festivallerin kentlere olan katkısını bir kez daha ortaya koyarken, Van’ın yerel festival eksikliği ile ilgili Şehrivan Gazetesi’ne konuşan Van Gölü Havzası Turizm Derneği Başkanı Abdullah Tunçdemir, “Van’a yerel festival lazım” dedi. 

BAŞKAN TUNÇDEMİR: FESTİVALLER TURİST SAYISININ ARTMASINA NEDEN OLUR

Tunçdemir, festivallerin katkısını dile getirerek, “Festivaller ulusal ve uluslararası anlamda kentlere katkı sunar. Festivallerin düzenlendiği bölgeler, festivallerin düzenlendiği süre boyunca yoğun bir turist akımına neden olur ve böylelikle turist sayısında artış yaşanır. Festivallere katılan turistlerin ortalama harcama miktarı diğer turizm türlerine katılan turistlerden daha yüksektir. Bu nedenle festivallerin düzenlendiği bölgelere önemli ekonomik katkıları da var. Festivaller sonucunda farklı kültür ve yapıya sahip çok sayıda turist festivalin düzenlendiği bölgeyi ziyaret ederek yerel halkla iletişim ve etkileşime geçmektedir. Bu da turist ile yerel halkın turizme yönelik algısının olumlu olmasını sağlar” dedi. 

VAN ZAMAN İÇERİSİNDE YEREL FESTİVALLERE HASRET KALDI

Van’da yerel festivallerin eksik olmasına değinen Tunçdemir, “Van, turizme konu olan değerler açısından oldukça zengin sayılan bir ildir. Van Gölü Havzası 12 ay, 4 mevsim her türlü festivale açık olan bir bölgedir. Van doğal güzellikleri ile, tarihi ile devamlı farklı farklı etkinliklerin yapılması gereken bir ildir. Van’ın tanıtımı açısından yerel festivallerin önemi yadsınamaz. Van’ın da Norduz Yaylası var, Keşiş Gölü var, çok sayıda yaylamız var. Yaylalarımızı turizme açmalıyız. Bu yaylalarımızın tanıtımı için çok güzel olur. Güvenlikten dolayı yaylalarımız yıllarca kapalıydı ama şimdi hepsi açık. Biz buraların tanıtımını anca yerel festivallerle yapabiliriz. Van’da yerel festivallerin düzenlenmesini talep ediyoruz. Van’ı bu festivallerle tanıtacağız. Bu etkinliklerle tanıtacağız” ifadelerini kullandı. 

VAN’DA YEREL FESTİVALLERİN EKSİKLİĞİ YAŞANIYOR

Hakkari’de düzenlenen Cilo Festivali’ni örnek veren Tunçdemir, “Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki 3 bin 400 rakımlı Sat Buzul Gölleri’nde düzenlenen “6. Cilo Festivali” sona erdi. Festivale yurt içinden ve yurt dışından toplam 30 bin kişi katılım sağladı. Festivale katılım sağlayanlar Sat Buzul Gölleri ve çevresinde doğayla iç içe zaman geçirdi. Cilo Dağı’nı turizme açmak ve böyle bir etkinlikte on binlerce kişiyi bir araya getirmek gayet iyi bir başarı ve çok güzel bir festival oldu. Bu festival Hakkari’ye, Hakkari esnafına ciddi şekilde katkı sağladı. Birkaç gündür gündemde Hakkari var. Bu da güzel bir şey. Hakkari’nin doğal güzelliklerinin, tarihinin tanıtımı oldu. Bu da kent açısından inanılmaz güzel bir reklam oldu. Keşke Van’da da bu tür festivaller düzenlenseydi de bizim kentimiz de bu tür organizasyonlarla anılsaydı. Bunu yapmak çok değil” diye konuştu.  

“YEREL FESTİVALLER VAN TURİZMİNİN HAREKETLENMESİNE NEDEN OLUR”

Tunçdemir, Van’ın en kötü yaz sezonunu yaşadığını ve festivallerin turizm hareketliliğine katkı sağlayacağını belirterek, “Van bu sene en kötü turizm sezonunu yaşıyor. Bu da tanıtımdan kaynaklanıyor. Van sadece İran pazarı üzerine kurulu. İranlılar gelirse Van çok iyi, İranlılar gelmezse kentin durumu çok kötü oluyor. Bizde iç pazar yok. Biz bu yüzden kötüyüz. İranlılarla büyüyoruz, İranlılarla küçülüyoruz. Bu pazara göre hareket ediliyor. İranlılar gelirse herkes çok mutlu, İranlılar gelmezse herkes mutsuz. Van’ı sadece İran pazarına bağlamamak lazım. Van’ın düzenini İranlılar üzerine kurarsanız bu yıl olduğu gibi turist çekemezsiniz, kimse de Van’a gelmez. İç turizmi geliştirmemiz lazım. Yerel festivaller, organizasyonlar, etkinlikler Van’ın turizminin hareketlenmesine neden olur” dedi. 

“VAN’DA ALTERNATİF TURİZM ÇEŞİTLERİ ARTTIRILMALI”

Tunçdemir, yerel festivallerin düzenlenmesi gerektiğini belirterek, “Son yıllarda Van’da hiç yerel festival düzenlenmedi. Van gibi her açıdan güzel bir ilde neden yerel festivaller olmasın? Çok büyük bir eksiklik. Bir an önce Van’da yerel festivallerin gündeme gelip güzel organizasyonlarla düzenlenmesi lazım. Her ay düzenli şekilde, 4 mevsimde yerel festivallerin düzenlenmesi lazım. Van’da alternatif turizm çeşitlerini çoğaltmalıyız. Buna göre pazar bulunması lazım. Bu bölgede turizmin gelişmesini istiyorsak yeni pazarlar bulmak lazım. Bu pazar sadece İran pazarıyla da olmuyor. Van’ın kültürüyle, inanç turizmiyle, doğasıyla, tarihiyle ön planda olması lazım. Bunlarla ilgili organizasyonlar, etkinlikler olursa bu pazar büyür. İnsanları ancak bu şekilde buraya çekebiliriz” diye aktardı.

  • Etiketler : FESTİVAL
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER