HDP Van Milletvekili Muazzez O...
MEBİT

‘Van’da Avrupa hayalli vurgun’ haberi Meclis gündeminde

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Van’da yurtdışına götürme vaadiyle MEB denetimindeki bir Özel Kursun insanları dolandırması haberi Meclis gündemine taşıdı.

Abone Ol

2023-04-01 15:37:04 | Son Güncelleme : 2024-03-21 23:18:11

‘Van’da Avrupa hayalli vurgun’ haberi Meclis gündeminde

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, Van’da yurtdışına götürme vaadiyle MEB denetimindeki bir Özel Kursun insanları dolandırmasını ele aldığımız “Van’da Avrupa hayalli vurgun: Yüzlerce mağdur” başlıklı haberi Meclis gündemine taşıdı. Orhan, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından cevaplanması üzere sunduğu soru önergesinde Türkiye’de yaşanan derin ekonomik krizin bir çok etkenden dolayı ülkede beyin göçü hızlandırdığına dikkat çekerek, gençlerin ülkeyi terk etme eğiliminin arttırğının altını çizdi.


‘İnsanlar yurtdışına gidebilmek için risk alıyor’
Sadece gençlerin değil doktorların, mühendislerin ve birçok yetişmiş insanın beyin göçü kapsamında ülkeyi terk ettiğine dair haberlerin gittikçe arttığını kaydeden Orhan, insanların yurtdışına gidebilmek için riskli, pahalı, yasadışı süreçlere dahil olmaktan geri durmadığını ifade etti. Orhan, “Bu süreçte birçok istismar ve ihlal vakası da yaşanmaktadır. Malatya Yeşilyurt belediyesi üzerinden kamuoyuna yansıyan pasaport skandalının bir benzerinin de MEB bünyesindeki kurslar aracılığıyla yapıldığı, insanların bu süreçlerde ‘yurtdışına götürülmek’ için haksız ödemeler yapmak zorunda kaldığı ifade edilmektedir. Ülkeden umudunu kesen kişiler, çok fahiş fiyatlarla yurt dışına götürülme, eğitim ve diploma denkliği verilme, dil kursu aldırma, Avrupa’da iş bulma ve benzeri adlar altında dolandırılma durumunda kalmaktadır” dedi.

Van’da 6 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde açılan Özel Turkuaz Dil Kursu üzerinden birçok kişinin dolandırıldığına dikkat çeken Orhan, mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini ifade etti.

Orhan bu kapsamda Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e şu soruları sordu:

“* Son 10 yılda Türkiye’den yurtdışına beyin göçü kapsamında göç eden 30 yaş altındaki yurttaş sayısı kaçtır? Bu kişilerin yaş, cinsiyet ve meslek dağılımı nedir?

* Beyin göçü kapsamında yetişmiş işgücünün ve gençlerin ülkeyi terk etmesi nedeniyle ortaya çıkan sosyo-ekonomik kayıplar hakkında bakanlığınızın bir araştırması mevcut mudur?

* Beyin göçü sürecinde halkımızın maruz kaldığı dolandırıcılık, insan kaçakçılığı ve diğer suçların önlenmesi amacıyla alınan tedbirler nelerdir?

* Beyin göçü kapsamında yurtdışına göçen nitelikli işgücünün geri döndürülmesi amacıyla hangi çalışmaları yürütüyorsunuz?

* Van Özel Turkuaz Dil Kursu kapsamında yurt dışına götürülmek iddiası ile  dolandırıldığı iddia edilen yurttaşların mağduriyetinin giderilmesi için bir çalışma başlatacak mısınız? Bu kapsamda devam eden bir soruşturma mevcut mudur?

* Türkiye’de bu şekilde faaliyet yürüten kurs sayısı kaçtır? Bu kurslarda istismar ve sömürünün önüne geçmek için hangi tedbirleri alacaksınız?”

Dershaneden açıklama: İlgimiz yok
Öte yandan dershane yetkilileri ise dolandırmanın dershane ile alakası olmadığı belirterek, “Bu olayın dershane ile alakası yoktur. Bir ortağın kursa gelenlerle yaptığı ikinci ticarettir. Bu para kesinlikle dershnae hesaplarına gelmemiştir. Bizde kursiyerler gibi magduruz” açıklamasında bulundu.  

Serhat News

  • Etiketler : MUAZZEZ ORHAN HDP KURS VAN HABERLERİ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER