Kürdistan Özgürlük Partisi Par...
MEBİT

PAK, Van'da Kürtçe seçmeli ders için 3 dilde bildiri dağıttı

Kürdistan Özgürlük Partisi Partîya Azadîya Kurdîstan (PAK) Van İl Örgütü tarafından, Kürtçe seçmeli ders için kent merkezinde bildiri dağıttı. 3 dilde dağıtılan bildiride Çocuklarımızı kürtçe seçmeli derse kaydedelim denildi.

Abone Ol

2023-02-05 01:15:54 | Son Güncelleme : 2024-04-26 03:35:59

PAK, Van'da Kürtçe seçmeli ders için 3 dilde bildiri dağıttı

PAK Van İl Sekreteri Hüsamettin Acar ile parti çalışanları Cumhuriyet Caddesi, Beşyol, Maraş Caddesi ve ara sokaklarda yolda geçen vatandaşlara ve esnaflara 3 bin adet bildiri dağıttı.

Vanmed.net'ten Adil Harmancı'nın haberine göre: Acar ve parti yetkilileri, çocukları okula giden vatandaşlara çocuklarının seçmeli ders olarak Kürtçeyi göstermelerini istedi. Parti çalışanları, sürenin 10 Şubat’ta dolacağını da hatırlattı.

Bildiri dağıtım faaliyetinden önce il binasında açıklama yapan PAK Van İl Sekreteri Hüsamettin Acar, okullarda Kürtçenin seçmeli ders olarak verildiğini hatırlatarak bu hakkın kullanılması gerektiğini söyledi.

Kürtçe konusunda anadilde eğitimi ve Kürtçenin resmi dil olmasının daha doğru bir çözüm olacağını ancak okullarda seçmeli olmasının da bir avantaj olduğunu ifade eden Acar, şunları kaydetti:

“Türkiye ve Kürdistan’daki okullarda çocukların 5,6, 7,8. sınıflarda Kürtçe seçmeli ders hakları mevcuttur. Elbette ki Kürtçe ana dilde eğitim hakkı, Kürt milletinin en meşru hakkıdır. Ama, bir yandan Kürtçe ana dilde eğitim hakkını savunmalı, diğer yandan da Kürtçe seçmeli ders hakkımıza da sahip çıkmalıyız. Kürt aileler çocuklarını ne kadar çok Kürtçe seçmeli derse kaydederlerse, o oranda da Kürtçe öğretmen ihtiyacı da artacaktır. Artan Kürtçe öğretmen ihtiyacı, üniversitelerin Kürtçe bölümlerine daha fazla Kürt dili öğretmeni yetiştirilmesini de beraberinde getirecektir. Kürtçe seçmeli derse olan talep arttıkça, Kürtçe kitap ihtiyacı, Kürtçe ticari faaliyet oranı, Kürtçe TV, film ve diğer faaliyetler için Kürtçe bilen kadro ihtiyacı da artacaktır. Bu durum da Kürtçe ana dille eğitim için daha güçlü bir zemin yaratacaktır.”

HÜKÜMETTEN TALEPLER

 Hükümetten taleplerinin olduğunu söyleyen Acar, “Yetkililere çağrıda bulunuyoruz; Kürtçe seçmeli dersin anaokulundan başlayarak, birinci sınıftan 12. Sınıfın bitimine kadar devam etmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Kürtçenin resmi dil olması ve Kürtçe ana dilde eğitim hakkının tanınması için gerekli adımlar atılmalı, yasal ve anayasal garantiler sağlanarak düzenlemeler yapılmalıdır.” Diye konuştu.

 ACAR’DAN AİLELERE ÇAĞRI

Çocukları okula devam eden ailelere de çağrıda buluna Acar, şunları söyledi: “Çocuklarınızı Kürtçe (Kurmancî ve  Kirmanckî/Zazakî) seçmeli derse kaydedin. Kürtçe seçmeli ders için son başvuru tarihi 20.01.2023 günüdür. Kürtçenin resmi dil olması ve Kürtçe ana dille eğitim hakkının tanınması için açılan imza kampanyasını imzalarınızla destekleyin. Kürtçe bilmeyen Kürtler, tüm imkânlarını seferber ederek Kürtçe öğrenmelidirler. Kürtçe bilen Kürtler, evde, sokakta, işyerinde, okulda, ticari yaşamlarında kendi aralarında Kürtçe konuşmalıdırlar. Tüm Kürt siyasi partileri, STK’ları, demokratik kitle örgütleri, TV, radyo ve basın-yayın kuruluşları; Kürt siyasetçi, yazar, sanatçı, aydınları; tüm siyasal, kültürel, sanatsal, yazınsal ve yayın faaliyetlerinde Kürtçeyi temel dil olarak kullanmalıdırlar, Kürtçeye öncelik vermelidirler. Başta Kürt belediye Başkanı ve Kürt belediye meclis üyelerinin yönetiminde olan belediyeler olmak üzere, İstanbul, İzmir, Mersin, Adana, Antalya, Konya’nın bazı ilçeleri, Ankara ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadıkları tüm illerdeki belediyeleri Kürtçe fiili ve digital okullar, kurslar, kurumlar açmaya çağırıyoruz.”

  • Etiketler : KÜRTÇE KÜRT DİLİ VAN HABER
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER