Van Barosu, ‘Tehlike Altındaki...
MEBİT

Van Barosu: Avukatlar tehlike altında çalışıyor

Van Barosu, ‘Tehlike Altındaki Avukatlar Günü’ dolayısıyla basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada, avukatların mesleğini yaparken tehlike altında olduğu belirtildi.

Abone Ol

2023-01-25 14:09:40 | Son Güncelleme : 2024-04-18 14:10:19

Van Barosu: Avukatlar tehlike altında çalışıyor

İspanya’nın başkenti Madrid’de, 24 Ocak 1977 yılında dört avukat ve bir işçi temsilcisi katledildi. O günden bu yana 24 Ocak, ‘Tehlike Altındaki Avukatlar Günü’ olarak kabul ediliyor. 

Van’da da avukatlar, bugünün anısına avukatların uğradığı hak ihlallerini dile getirdi. Van Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar adına basın açıklamasını, Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz yaptı.

‘TEHDİT VE DARP EDİLİYORUZ’
Açıklamada, 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır’da katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve 25 Kasım 1993 tarihinde Bitlis’in Tatvan ilçesinde evininin önünden kaçırılıp ertesi gün bedeni yol kenarında bulunan avukat Şevket Epözdemir hatırlatıldı. Özaraz, “Yargı bağımsızlığının, hukuk güvenliğinin ortadan kalktığı bir ortamda bizler, savunma mesleğini icra etmeye çalışan, hak arama özgürlüğünün teminatı ve yargının kurucu unsuru olan avukatlar, hukuksuzluklara, hak ihlallerine ve savunma hakkının yok edilmesine direnirken tehdit ediliyoruz, darp ediliyoruz, duruşmalardan atılıyoruz, kolluk şiddetine maruz bırakılıyoruz, tutuklanıyoruz. Dahası Tahir Elçi, Şevket Epözdemir olup öldürülüyoruz. Dört ayaklı minarenin altında katledilen avukat Tahir Elçi şahsında o gün kaybettiğimiz aslında yargının üç ayağından biri olmuştur” dedi.

‘SALDIRILAR CİDDİ BOYUTLARA ULAŞTI’
Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de avukatlık mesleğinin tehlike altında ifa edildiğini belirten Özaraz, “Tehlike Altındaki Avukatlar Günü'nün, son dokuz yılda iki kez Türkiye'ye ithaf edilmiş olması, Türkiye'deki avukatların mesleğini ifa ederken ne denli tehlike altında olduğunu açıkça göstermektedir” diye konuştu.

Avukatlara yönelik baskı ve şiddetin her gün artarak devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, “Ülkemizde ve dünyanın dört bir tarafından avukatlara yönelik saldırılar maalesef ki ciddi boyutlara ulaşmıştır” denildi. Açıklamada, mesleki dayanışmada vurgusu yapılarak “Dünyanın neresinde olursa olsun hak savunucusu tüm meslektaşlarımız ile dayanışma içerisinde olacağımızı bir kez daha belirtiyor. Hukuk mücadelesinde yitirdiğimiz meslektaşlarımızı saygı ile anıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

  • Etiketler : VAN BAROSU
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER