HEZKURD öncülüğünde başlatılan...
MEBİT

İddia: Van’da okul yönetimince Kürtçe tercih etmek isteyen öğrenciye engel

HEZKURD öncülüğünde başlatılan Kürtçe seçmeli ders kampanyası tüm hızıyla devam ederken Van’ın Edremit ilçesindeki bir okulda velilerden izinsiz okul yönetiminin öğrencilerin seçmeli ders formlarını doldurduğu iddia edildi.

Abone Ol

2023-01-21 23:56:51 | Son Güncelleme : 2024-04-14 00:44:42

İddia: Van’da okul yönetimince Kürtçe tercih etmek isteyen öğrenciye engel

Kürt Dil Hareketi'nin (HEZKURD) öncülüğünde, Kürtçe seçmeli dersleri teşvik amacıyla başlatılan kampanya devam ediyor. 

Rûdaw'ın haberine göre: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta okullarda 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli derslerin tercih süreci 10 Şubat tarihine kadar devam edecek. Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) kapsamında, Kürtçe’nin Kurmancî ve Kırmancki (Zazakî) lehçeleri de seçmeli dersler arasında yer alıyor.

Öğrencilerin eğitimin ikinci yarısında tercih edeceği dersler için okul idaresinin verdiği formların veliler tarafından doldurularak imzalanması gerekiyor. 

Van’ın Edremit ilçesindeki Ferit Melen Ortaokulu’nda öğrencilerin seçmeli ders formlarının velilerden izinsiz okul idaresi tarafından Kürtçe dışındaki diğer ders seçeneklerinin işaretlendiği ortaya çıktı.

10 yaşındaki öğrenci Dicle Kürtçe seçmeli dersi tercih etmek istiyordu. Ancak okul idaresi yasal olmayan bir yöntemle Kürtçe dışındaki 3 dersi Dicle’nin ailesinden habersiz işaretledi ve imzalaması için aileye gönderdi.

“Kürtçe dersini tercih etmek istiyorum” diyen Dicle  “Bu benim özgür tercihim ve hakkım. Ders formunu kendim doldurmak istiyorum. Ancak müdür benim tercihli ders formumu benim adıma doldurmuş. Annem ve ben bunu kabul etmiyoruz” şeklinde tepki gösterdi.

Dicle’nin annesi Neriman Keskin ise okul idaresinin formu kendilerinde izinsiz doldurulmuş halde  gönderdiğini, formda Kuran, matematik ve İngilizce derslerinin işaretlendiğini söylüyor.

Neriman Keskin “Seçmeli dersler arasında kızım adına Kuran, matematik ve İngilizce dersleri işaretlenmiş.  Ancak biz velisi olarak kızımın Kürtçe dersi tercih etmesini istiyorduk. Ama bizden habersiz formunu doldurmuşlar. Bize imzalatmak için göndermişler” dedi.

HEZKUR ve Van Barosu aileye hukuksal yardıma hazır olduklarını belirtiyor.

Van Barosu yöneticilerinden Av. Sipan Gökhan “Baro olarak bu konuda yaşanacak yasal sıkıntılar için hazırlıklarımız var. Bir form hazırladık. Şikayeti olan velilerin formu doldurarak okul adını ve yaşanan sıkıntıyı yazmaları yeterli olacak. Anında sorunun çözmekle görevli komisyonumuz harekete geçecektir” ifadelerini kullandı.

HEZKURD Sözcüsü Barij Celali ise ailelerin kurumlarına ulaşması halinde gerekli desteği sunacaklarını belirterek “Barolar ve aileler arasında köprü vazifesi görüyoruz. Ferit Mele Ortaokulu’nda yaşanan soruna ilişkin aile bize ulaştı. Çocuklarının anadil dersinden yararlanmak istediklerini bize aktardılar. Ancak bu konuda engelleme ile karşılaştıklarını söylediler. Bu konuyla ilgilendiğiniz için ayrıca size de teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Ferit Melen Ortaokulu’ndaki Kürtçe öğretmenlerinin aktardığına göre okulda 95 öğrenci Kürtçe derslerini tercih etti ve okulun bu hukuksuzluğunun giderilmesinin takipçisi olacaklarını belirtiyorlar.

  • Etiketler : KÜRTÇE DERS
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER