Van Büyükşehir Belediyesi’ne 2...
MEBİT

Van’da 306 taşeron işçi haklarını arıyor

Van Büyükşehir Belediyesi’ne 2016 yılında kayyım atanmasının ardından işten çıkarılan 306 işçi hak mücadelesini sürdürüyor.

Abone Ol

2022-12-04 22:57:00 | Son Güncelleme : 2024-04-25 18:01:05

Van’da 306 taşeron işçi haklarını arıyor

Van Büyükşehir Belediyesi’nde işten çıkartılıp geri alınmayan işçiler bugün Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Van Şubesi’nde bir araya geldi. İşçiler yaşadıkları süreçlerle ilgili bir basın açıklamaması yaptı.

Gazete Duvar'dan Kadir Cesur'un haberine göre: 

'TEK BİR KİŞİ BİLE BAŞARILI OLAMIYOR MU'
306 taşeron işçi adına açıklamayı okuyan Servet Arslan, “Toplam taşeron işçi sayısında yaş, yasal sorunlardan kaynaklı ve ön değerlendirmeyi geçemeyen işçiler mülakata bile girmeye hak kazanamamıştır. Ancak biz 306 işçi girdiğimiz dört mülakatta gerekçesiz, haksız şekilde başarısız sayılan, devletin verdiği hakkın bireyler tarafından elinden alınarak mağdur edilen, hak gaspı yaşayan işçileriz ve halen düşünüyoruz. 4 yıldır olduğu gibi yapılan mülakatların hiçbirinde 300 kişiden tek bir kişi bile başarılı olamıyor mu acaba?” dedi.

Yerel ve istinaf mahkemeleri tarafından yürütmeyi durdurma yönünde karar çıktığını, Meclis’te haklarında soru önergeleri verilmesine rağmen sonuç alınamadığını belirten Arslan, “Aileleri ile birlikte binlerce insan mağdur edilmektedir. Bu mağduriyetin giderilmiyor olması bize göre keyfi bir tutumdur" ifadelerini kullandı.

Arslan, geçtiğimiz dönem kayyım yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi’nin Genel Sekreteri ve şu anda Kayseri Talas Belediye Başkanı olan Mustafa Yalçın’ın sözlerini de hatırlattı. Yalçın, Kayseri’de katıldığı bir televizyon programında, “Belediyeden yüzlerce insan çıkardık ve çıkarırken keyif aldım” demişti. Arslan, Yalçın’ın bu sözlerine bakıldığında, 'mahkeme kararları belli kişilere takıldığının anlaşıldığını' belirtti.

2018 yılından beri hak mücadelesini sürdüren 306 işçi arasından can kayıplarının olduğunu da belirten Arslan, “Yaşanan ekonomik sıkıntıdan dolayı başka bir işte çalışmak zorunda kalarak Bahçesaray çığ felaketinde yardım çalışması yapan bir arkadaşımızı, kapısına gelen icra memurlarına dayanamayarak kalp krizi geçiren bir arkadaşımızı, yine işsizlik ekonomik sıkıntılardan kaynaklı ailevi sorunlar yaşayan ve baş edemeyip intihar eden bir arkadaşımızı kaybettik maalesef" dedi.

'SON MÜLAKATA GİREN TÜM İŞÇİLER YÜZDE 100 MÜLAKATI GEÇMİŞTİR'
“Coğrafya kader olmamalı” diyen Arslan, “İstanbul ve Bolu da CHP'li belediyelerde işten çıkarılan işçiler için çaba sarfeden ve işe dönmesinde etkili olan, 306 işçinin de yüzde 80’inin üyesi olduğu Hizmet-İş Sendikası’nın yerel ve merkez yönetiminin bizler içinde yapacağı bir şeyler olmalı diye düşünüyoruz" diye konuştu.

Mülakat evraklarının, sorulan soruların ve verilen cevapların kamuoyuna açıklanması gerektiğini belirten Arslan, “Şunu çok net olarak biliyoruz ki özellikle son mülakata giren tüm işçiler yüzde 100 mülakatı geçmiştir. Belediyenin bu konuda sığınacağı hiç bir bahane yoktur diye düşünüyoruz” dedi.

Ne olmuştu?

Van Büyükşehir Belediyesi’ne, 2011 yılında yaşanan depremin ardından İŞKUR üzerinden bin 888 kişi alındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki belediyeye 17 Kasım 2016’da kayyım atanmasının ardından 4 Aralık 2017’de çıkan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile taşerondan sürekli işçi kadrosuna geçme kararı çıktı. Çıkan kararnameyle, belediyede kadro almaya hak kazanan işçilerin, güvenlik soruşturmaları da tamamlandıktan sonra isimleri belediyenin resmi internet sitesinde yayınlandı. Yayınlanan listeye göre bin 702 kişiyi mülakata alındı. Dönemin Van Valisi Murat Zorluoğlu’nun kayyım olduğu dönemde mülakata girmeye hak kazanan 440 kişi elendi. Fakat yaklaşık bir hafta sonra elenen 134 kişi mahkeme kararı olmadan işe geri alındı. Geriye kalan 306 işçi ise başlattıkları hukuk mücadelesinin ilk sonucunu 2019’un Şubat ayında mahkemenin, ‘Mülakat usulsüzdür, yasa gereği kanun yerine getirilmemiştir, işçiler işe iade edilmeli’ kararıyla aldı.

Yerel mahkemenin verdiği kararı Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’nin onamasının ardından işçiler dört kez mülakata çağrıldı. Mülakat sonuçlarının olumsuz olması nedeniyle işçiler yeniden mahkemeye başvurdu. Hem mahkeme kararlarından hem de girdikleri mülakatlardan bir türlü sonuç alamayan işçiler şimdiki Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi kayyımu Ozan Balcı ile bir görüşme gerçekleştirdi. Vali Balcı, işçilerin 3 Eylül’de gireceği mülakatla ilgili hukuk çerçevesinde karar vereceklerini belirtti. Fakat Balcı’nın bu sözleri üzerine mülakata giren işçiler, dördüncü kez başarısız sayıldı ve görevlerine iade edilmedi. Üstelik mülakat sonuçlarında 306 taşeron işçi başarısız sayılırken Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde istihdam edilmek üzere 160 yeni işçi alımı yapıldı.

 

  • Etiketler : Van Haber VAN İŞÇİ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER