Van Barosu tarafından hazırlan...
MEBİT

Van Barosu: Hapishanede muhalif gazete ve kanallar yasak

Van Barosu tarafından hazırlanan cezaevi raporunda, Van’da 3 cezaevinde kalan tutuklu ve hükümlülere aralarında Halk TV, KRT ve Tele1 ile Meclis TV'nin tutuklu ve hükümlülere izlettirilmediği belirtildi.

Abone Ol

2022-11-22 22:22:58 | Son Güncelleme : 2024-03-27 20:51:51

Van Barosu: Hapishanede muhalif gazete ve kanallar yasak

Halktv.com.tr'den Ferit Demir'in özel haberine göre, Van Barosu İnsan Hakları Merkezi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği ile Tuhay-Der Van’daki 3 cezaevinde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili rapor hazırlandı. Raporda cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri tek tek sıralandı. Rapora göre o ihlaller şöyle:

- Ziyaretleri yapılan hapishanelerde, hastaneye sevk isteyen mahpuslar hastaneye çok geç götürülüyor.

- Hastaneye sevkler hiç yapılmamakta ya da geç yapılmakta.

"Kitap sayısına kısıtlama kotası uygulanıyor"
- Sevki yapılan mahpuslar doktorun kelepçeli muayene dayatmalarından ötürü muayene ve tedavi edilmeden geri hapishaneye götürülüyor.

- Hapishanelerde “koşullu salıverilme” döneminde olan mahpusların hapishane gözlem kurullarınca gerekçesiz kararlar ile tahliyeleri engelleniyor. Hapishane Gözlem Kurulları adeta mahkemeler gibi davranıyor. Bu nedenle kişilerin “Özgürlük ve Güvenlik Hakkı”na zarar veren Hapishane Gözlem Kurulları uygulamasının tümüyle kaldırılması ve sonlandırılması gerekiyor.

- Hapishanelerde bulundurulan kitap sayısına kısıtlama kotası uygulanıyor, keyfi olarak yasal olmasına karşın birçok kitabın veriliyor ve siparişleri engelleniyor Bu husus mahpusların eğitim ve ifade özgürlüğünün ihlali anlamını taşıyor.

"Tutuklu ve hükümlülere gönderilen mektuplar çoğunlukla verilmiyor"
- Tutuklu ve hükümlülere yasal hakları olduğu halde muhalif TV kanallarının izlettirilmiyor ve muhalif gazeteler verilmiyor. Ziyaret edilen hapishanelerin tamamında yasal olarak günlük yayınlanan Yeni Yaşam, Evrensel, Birgün gibi gazeteler verilmiyor.

- Ulusal bazda yayın yapan muhalif TV kanalları tutuklu ve hükümlülerin izlenmesine izin verilmiyor. Tutuklu ve hükümlülerin yasal hakları olduğu halde ve istek ve talepte bulundukları halde Halk TV , Tele 1 ve KRT televizyonlarını izleyemiyorlar.

- Tutuklu ve hükümlülere gönderilen mektuplar çoğunlukla verilmiyor. Hatta verilen mektuplar sansürleniyor. Özellikle Kürtçe yazılan mektuplar tercüme olanağın olmadığı gerekçesi ile katiyen verilmiyor.

"Hukuksuz bir uygulama"
Raporunu hazırlayan isimlerden Van barosu Başkanı Avukat Sinan Özaraz, "Baromuz Cezaevi Komisyonu'nun yaptığı çalıma sonucu 7 Kasım 2022 tarihli raporunda Van yüksek güvenlikli cezaevinde tutuklu ve hükümlülerin taleplerine rağmen, Birgün, Evrensel ve Yeni Yaşam gazetelerinin içeri alınmadığı ve talep olmasına rağmen tutuklu ve hükümlülere verilmediği, yine Cezaevlerinde yayın ve izleme hakkı bulunduğu halde tutuklu ve hükümlülerin taleplerine rağmen, Halk TV, Tele 1 ve KRT televizyonlarının yayınlarının kesildiği ve bu kanalların tutuklu ve hükümlülerin izlenmesine olanak verilmediği tespit edilerek raporlaştırılmıştır.

Cezaevi Komisyonumuzun daha önce 20 Ekim tarihinde hazırladığı bir başka cezaevi raporunda de Erzurum H tipi kapalı cezaevinde Van’daki cezaevlerindeki uygulamaların aynısının devam ettirildiği muhalif gazetelerin tutuklu ve hükümlülere verilmediği yine muhalif kanalların izlettirilmediği hatta bununla birlikte TRT3 ve Meclis TV yayınlarına da izin verilmediği buna gerekçe olarak TBMM’de yapılan konuşmaların takip edildiği buna izin vermemek için böyle bir uygulamaya gidildiği belirtilmiştir. Tutuklu ve Hükümlülerin yasal hakkı olan TV izleme ve gazete alma haklarının ellerinden alınması hiçbir şekilde hukuki değil tamamen hukuksuz bir uygulamadır.”

  • Etiketler : VAN VAN HABER BARO VAN BAROSU
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER