HDP Van Milletvekili Muazzez O...
MEBİT

Cezaevi’nde yaşamını yitiren Keve’nin durumu Meclis gündeminde

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Malatya Akçadağ Cezaevi’nde şüpheli şekilde yaşamını yitiren Barış Keve’nin ölümü hakkında İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na, TBMM Başkanlığına Meclis Araştırması Önergesi ve Adalet Bakanlığı’na Soru önergesi sundu.

Abone Ol

2022-09-21 12:44:10 | Son Güncelleme : 2024-04-23 01:28:03

Cezaevi’nde yaşamını yitiren Keve’nin durumu Meclis gündeminde

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, Malatya Akçadağ Cezaevi’nde şüpheli şekilde yaşamını yitiren Barış Keve’nin durumunu Meclis’e taşıdı. Orhan, Barış Keve’nin ölümü hakkında İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na, TBMM Başkanlığına Meclis Araştırması Önergesi ve Adalet Bakanlığı’na Soru önergesi sundu. Türkiye cezaevlerinde hücre cezası verilen tutukluların şüpheli ölümü veya intihar ettiği iddiası ile 2022 yılı içerisinde onlarca kişinin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Orhan, hücre cezası verilen bazı tutukluların sağlık durumlarının bu koşullara uygun olmadığını tutsakların ölüme ve intihara zorlandığını kaydetti.

‘Ölümlerin önüne geçilmelidir’
Orhan, “Öte yandan ‘intihar etti’ denilen birçok kişinin ise aslında intihar etmediği ihmal veya kasıtla öldürüldüğü ifade edilmektedir. En son Malatya Akçadağ Cezaevinde yaşamını yitiren Barış Keve’nin ölümü hakkında da benzer iddialar araştırılmayı ve soruşturulmayı gerektirmektedir. Aileler ‘adalet’ sistemine teslim ettikleri evlatlarının cenazelerini almamalı ve bu ölümlerin engellenmesi için tüm mekanizmalar devreye girmelidir.  Yaşam hakkının ihlaline yol açan hücre cezası uygulamasının sonlandırılması, tutsakların yasal haklarının ihlal edilmemesi için TBMM İnsan hakları inceleme komisyonu, Adalet Bakanlığı, ve konu hakkında yetkilendirilecek bir Meclis Araştırması komisyonu harekete geçmeli ve bu ölümleri durdurmalıdır” dedi.  

Kendini astığı iddia edilen Keve’nin sırt bölgesinde de yaraların olduğuna dikkat çeken Orhan, ailenin iki çocuğu olan Keve’nin intihar ettiğine inanmadığını dile getirdi. Orhan, “Gencecik insanların adil olmayan, aksayan ve çok uzun süren yargılama süreçleri ile cezaevlerinde tutulması, ceza evlerinde ise gayrı insani ve hukuk dışı muamelelere maruz bırakılması bir hukuk devleti için olması gereken bir durum değildir. Evlatlarını ‘adalet’ sistemine teslim eden aileler cenazelerini almasınlar. Türkiye cezaevlerinde evrensel hukukun ilkelerinin uygulanması, insan onuru ve yaşam hakkının korunması, ölümlerin, şüpheli ölümlerin veya intiharların önlenmesi için insan haklarından sorumlu olan her yapı görevini yerine getirmelidir” diye kaydetti.

Orhan, Adalet Bakanı’nın cevaplaması üzere şu soruları yöneltti:

* 18 Eylül 2022 tarihinde Malatya Akçadağ cezaevinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren 25 yaşındaki Barış Keve’nin ölümü hakkında bir soruşturma açılmış mıdır? Barış Keve neden hücre cezasına çarptırılmıştır?

* Barış Keve’nin yaşam hakkının ihlal edilmesi nedeniyle hakkında soruşturma açılan kamu görevlisi sayısı kaçtır? Kendisine hücre cezası verilmesinin hukuki gerekçeleri nelerdir? Hücre tecridi altında iken yapılması gereken kontrol ve sayımlar yapılmış mıdır?

* Zorunlu kullanması gereken ilaçları olan Barış Keve’nin kullandığı ilaçların kendisine verilmemesinin gerekçeleri nelerdir?

* Mahpuslara hücre cezası verilmesinin hukuki gerekçeleri nelerdir? Cezaevlerinde intihar ettiği iddia edilen kişilerin ne kadarı daha öncesinde hücre cezasına çarptırılmıştır?

* Hücre cezasının intihar eğilimini arttırdığı konusundaki iddialar hakkında bir inceleme ve araştırma başlatacak mısınız?

* Hücre cezasına çarptırılanların kişilerin klostrofobi ve diğer psikolojik durumları dikkate alınmakta mıdır? Hücre cezası verilemeden önce intihara sürüklenme riskinin değerlendirilmesi amacıyla bir çalışma yürütülmekte midir? İntihar vakalarının önlenmesi amacıyla hangi tedbirleri alacaksınız?

* Türkiye cezaevlerinde sistematik hak ihlallerinin önüne geçilmesi, yaşam hakkının korunması, hücre cezası verilen mahpusların yaşam haklarının korunabilmesi ve hukukun verdiği hakların uygulanabilmesi için hangi çalışmaları yürüteceksiniz?

Serhat News

  • Etiketler : CEZAEVİ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER