Van Ticaret ve Sanayi Odası Ba...
MEBİT

Van TSO Başkanı Necdet Takva, mavi liste ile seçim çalışmalarına başlayacak

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, ekim veya kasım ayında yapılacak seçimlere mavi listeyle katılacaklarını açıkladı. Takva, “İlk kez Vansesi’ne açıklıyorum. Seçimlere mavi listeyle gireceğiz. Önümüzdeki günlerde bu çalışmanın piarını ve görsel materyallerinin tamamını kamuoyuyla paylaşacağız. Seçim tarihi için Yüksek Seçim Kurulu’na başvuruda bulunacağız. Şimdiden hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Abone Ol

2022-08-26 02:00:32 | Son Güncelleme : 2024-05-04 18:55:40

Van TSO Başkanı Necdet Takva, mavi liste ile seçim çalışmalarına başlayacak

Van TSO Başkanı Necdet Takva, Vansesi Gazetesi'ni ziyaret ederek imtiyaz sahibi Erdal Perihan ile bilgi alışverişinde bulundu. Türk Hava Yolları’nın ek seferlerle ilgili kararını değerlendiren Takva, “Eylül ayı itibariyle Ankara’ya bir sefer, İstanbul’a 2 sefer artış olabileceği açıklandı. Bu artışı olumlu buluyorum” diye konuştu.

“Projelerimizi kamuoyuna açıklayacağız”
Van TSO seçiminin Ekim veya Kasım ayında yapılacağını söyleyen Takva, “Henüz saha çalışmalarımıza başlamadık. Odamızda 19 meslek grubumuz var. Biz sermayesinden ve ticaretinden şüphe olmayan insanlardan oluşan bir yapı oluşturmak istiyoruz. İlk kez Vansesi’ne açıklıyorum. Seçimlere mavi listeyle gireceğiz. Diğer seçimlerde de bizim rengimiz maviydi. Dolayısıyla mavi liste hareketi üzerinden kendimizi tanımlayacağız. Önümüzdeki günlerde bu çalışmanın piarını ve diğer görsel materyallerin tamamını kamuoyuyla paylaşacağız. Seçimlerin ekim veya kasım ayında yapılacağını hepimiz biliyoruz. Mevzuatta bize bunu işaret ediyor. Bizde bu yasal süreç içerisinde önümüzdeki günlerde hangi gün seçimi yapabileceğimize ilişkin başvurumuzu gerçekleştireceğiz. Seçim tarihine yüksek seçim kurulu karar veriyor. Uygun tarihi muhtemelen onlar bize önerecek. Bizde o çerçevede hazırlıklarımızı yapacağız” ifadelerini kullandı.

“Hakkımızda hayırlısı olsun”
Seçimde meclis çoğunluğunu almak istediklerini söyleyen Takva, “Bizim başlattığımız henüz tamamlanmayan, uzun süredir üzerinde çalıştığımız projelerimiz var. Bunun en önemlisi Besi Organize Sanayi Bölgesi ve Van TSO’nun artık akreditasyon kapsamı içerisinde Türkiye’de hizmet standartlarının en yüksek odalardan biri olması hasebiyle merkezi düzeyde bir temsiliyet beklentimiz var. Nasip olurda bir yol kazası olmadan seçimde meclis çoğunluğunu alıp kendi kurullarımızı oluşturmayı hedefliyoruz. Tabi takdir odamızın üyelerinindir.  Bizim oda üyelerinin takdiri üzerinde bir değerlendirme yapmamız mümkün değil. Çalışmalarımızı bu çerçevede yürütüyoruz. Önümüzdeki hafta daha net bir çalışma proğramı ortaya koyacağız. Hakkımızda hayırlısı olsun” şeklinde konuştu.

“Vaatlerimizin yüzde 90’ını yerine getirdik”
Göreve geldikten sonra verilen sözlerin yüzde 90’ını yerine getirdiklerini kaydeden Takva, “Sadece üyelerimizi yurt dışı seyahatlerine götürüp kurumsal kapasitelerini geliştirmek, ihracat potansiyellerini geliştirmek ve yurt dışı deneyimlerini arttırmaya yönelik çalışmalarda çok başarılı olduğumuzu söyleyemem, özellikle pandeminin bunda çok büyük etkisi oldu. Neredeyse iki yıl boyunca hepimiz kapalı kaldık. İşyerleri kapandı. İnsanlar kendi mekanlarından dışarı çıkamadılar ama onun dışında besi organize sanayi bölgesinin kurumsal yapısı tamamlandı.  Odanın 5 yıldızlı hizmet standartları eksiksiz hatta Türkiye’nin en başarılı odalarından biriyiz. Bu uluslararası belgelendirme kuruluşları tarafından tescillendi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanlığı görevimiz var ve aynı zamanda bir yıldır genel kurul başkanlığı yapıyoruz. Bu anlamda da Van TSO tarihinde hiç olmadığı kadar merkezi düzeyde temsil edilme imkanı buldu. İlimize bir fen lisesi kazandırdık. Van’ımıza Deniz Ticaret Odası kazandırdık. 2017 yılından bu yana deniz üzerinde faaliyet gösteren tüm deniz araçları ÖTV’siz yakıt kullanma imkanı buldular. Seçim öncesi bizim tüm üyelerimize verdiğimiz bir taahhütname var.  O taahhütnameyi takip eden üyeler elbette kendi takdirlerini kullanacaklar. Bu arada biz Van TSO tarihinde ilk kez 9 belgeyi ücretsiz hale getirdik. Özellikle pandemiyle başlayan süreci doğru bir şekilde yönettik. Odamız şuanda sürdürülebilir bir bütçeye de sahip. Çok şükür biz göreve geldiğimizde büyük miktarda borcu olan odayı artık kendi bütçesinde kaynak yaratabilen ve bu kaynağı üyelerinin lehine kullanabilen bir düzeye geldi. Allah bizi utandırmasın” dedi.

“Ek sefer artışını olumlu buluyorum”
Van’ın hava yolunda yaşadığı sorunları gündeme taşıyarak çözümüne katkı sunan Van TSO Başkanı Necdet Takva, Türk Hava Yolları’nın ek sefer kararını olumlu bulduğunu belirterek, “Öncelikle Vansesi Gazetesi’ne Van’ın kent hafızasına katkı sunduğu için çok teşekkür ederim. Geçtiğimiz gün Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu’nun Van’da toplanmasından önce bu konuda bizim çağrılarımızı manşetinden veren Vansesi’ni biz yerel gazete olarak görmüyoruz. Bunu ulusal düzeyde haberleri işlenen, her sabah yerel haberleri ulusal düzeyde televizyon kanallarının manşetlerine taşıyan bir yapısı var. Dolayısıyla ben çok teşekkür ediyorum. THY Yönetim Kurulu gelmeden önce kentin nabzını, bakış açısını tutma konusunda büyük bir hassasiyet gösterdiniz. Allah sizden razı olsun. Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat’ın açıklamasını okudum. Eylül ayı itibariyle Ankara’ya bir sefer, İstanbul’a 2 sefer gibi artış olabileceği açıklandı. Bu artışı olumlu buluyorum. İki günde bir sefer koyuyoruz diyebilirdiler ama günde bir sefer demeleri bence iyi, yeterli mi? Bunu süreç içerisinde göreceğiz. Bunu arz talep dengesi içerisinde değerlendireceğiz. Daha önce genel müdür ile iki kez görüşme yaptım. Van TSO bu sorun gündeme geldiği günden beri inatla ve ısrarla çözmek için çaba sarf etti” şeklinde konuştu.

“Hava yolu sorunu ortak zemin oluşturdu”
Sefer sayılarının yetersizliği ve bilet fiyatlarındaki yükseklikle ilgili herkesin ortak noktada buluşarak tepki gösterdiğini belirten Takva, “Türk Hava Yolları öncelikle iletişim sorununu çözmeli. Bir kentin hava yolu ulaşımıyla ilgili bir sorunu varsa ve bir kurum bunu dillendiriyorsa nezaket gösterip o kuruma dönüş yapması gerekir. Bizim taleplerimiz kişisel talep değil ki, Necdet Takva kendi adına bir şey istemiyor ki, kentin sorunlarını gündeme taşıyor. Biz burada odamıza kayıtlı 14 bin üyenin sesini duyurmaya çalışıyoruz. Hava yolu bu kentin temel sorunudur. Vali kentle ilgili bir belirleme yapıyorsa bu valinin kişisel sorunu değildir. Milletvekillerin veya STK’ların kişisel sorunları değildir. Burada temel iletişim sorunu vardır. Bahsini ettiğim kitleden biri bir sorunu ifade ediyorsa bunun toplumsal bir karşılığı vardır. Eylül ayında turizm sezonu bittiği için sefer sayıları arttığı yönünde eleştiriler var. Ben meseleye böyle bakmıyorum. Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu’nun ilk kez Van’da toplanmasını çok kıymetli buluyorum. İstanbul, Ankara başta olmak üzere bazı sefer sayılarının belli ölçüde artacak olmasını da ihtiyacın tamamı olmasa bile kısmi olarak giderilebileceğine işaret ediyor. Olumlu buluyorum, değerli bir şeydir. Van halkının en azından bir sorun karşısında ortak tavır almasının karşılığıdır. Günde bir sefer Ankara, iki sefer İstanbul istemiyoruz demenin lüksü yok. Çünkü hava yolu ulaşımını kullanan çok fazla ihtiyaç sahibi insan var. Umuyor ve diliyorum ki bunların ihtiyaçları karşılanır” diye konuştu.

“Van’ı çıkış merkezi olarak değerlendiren insanlar var”
Takva konuşmasının devamında “Ayrıca sosyal medyada sürekli bu meseleyi kentin temel meselesiymiş gibi ortaya koyanların çok fazla hava yolu ulaşımını kullandıklarından emin değilim. Neyse yine de Allah onlardan da razı olsun. Van artık bir turizm kentidir. Dolayısıyla Van’ı bir güzergah olarak, bir çıkış merkezi olarak değerlendiren insanlar var. Kaldı ki İranlı komşularımız bunu böyle değerlendiriyorlar. Umarım bu sorun kısmi de olsa giderilir. Van-Tahran arası uçuşların yapılması için birçok girişimde bulunduk. Ülkelerin uluslararası ilişkileri bağlamında da bu meseleler konuşuluyor. Amerika hiçbir zaman bizim İran ile temas etmemizi istemez. Bırakın bölgesel uçuşu ulusal uçuş bile yapmamızı istemez. İnşallah bölge huzur içerisinde barış, kardeşlik hukuku çerçevesinde zemine oturur ve bizde bunu arz talep dengesi içerisinde özel sektörün girişimleriyle hayata geçiririz ama dediğim gibi bizim burada bir şeyi çok istememiz olacağı manasına gelmiyor. Çünkü uluslararası ilişkiler birçok girişimi engelliyor” dedi.

“Vansesi’nin hayatımızda önemli bir yeri var”
Van’ın 85 yıllık hafızası, arşivi Vansesi Gazetesi’nin önemine değinen Takva, “Van’da yaşayan herkesin kentin temel hafızası olan Vansesi Gazetesi ile doğru bir ilişki kurması gerektiğine inanan biriyim. Aslında bizim sıklıkla buraya gelerek Van’ın sorunlarını konuşmamız lazım. Van’ın en eski hafızası, arşivi Vansesi Gazetesi’nin kurucusu aynı zamanda Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın da kurucusudur. Bizim bu yönüyle de vefa borcumuz var. Vansesi’nin hayatımızda önemli bir yeri var. Merhum Remzi Perihan’ın kurduğu odanın biz ard gelenleriyiz. Biz şuanda onların halef selef ilişkisi içerisindeyiz. O geleneği burada basın camiası içerisinde kentsel hafızada sürdüren Perihan ailesine hepimizin bu anlamda saygı duruşu gösterme mecburiyetimiz var” ifadelerini kullandı.

“Bizim bu şehirle bağımız mide kursak ilişkisi değil”
Van ile gönül bağı olduğunu söyleyen Takva, “Hepimiz aynı gemideyiz. Bu şehir bizim, bizim şehrimiz kim ne derse desin dünyanın en güzel şehirlerinden biridir. Ahmet Hamdi Tampınar’ın çok güzel bir sözü var. Ben onu günü geldiğinde kullanmayı planlıyordum ama Vansesi’ne söylemek istiyorum. Ahmet Hamdi Tampınar diyor ki bir başkent her zaman başkenttir. Ne kadar yıpratılırsa yıpratılsın, ne kadar yok görülürse görülsün bir başkent her zaman başkenttir ve günü geldiğinde konuşur. Van şehri de Tuşba ismiyle Anadolu’nun en kadim üçlemesinden biridir. Troy dediğimiz Truva Çanakkale bölgesinde ne manaya geliyorsa Hititlerin başkenti Hattuşa ne manaya geliyorsa Tuşba’da o manaya gelir. İstanbul, Ankara başkent değilken bu şehir burada yaşayan insanların kurduğu medeniyete başkentlik yapmış bölgesel bir yönetim merkezi olmuş, dolayısıyla başkent her zaman başkenttir. Ne kadar susturulursa susturulsun bir gün konuşur. Bizim bütün bu şehirde yaşayan, bu şehirle doğru bağ kuran, bu şehirle mide kursak ilişkisi değil sevgi bağlamında ilişki kuran herkesin meseleyi bu çerçevede ele alması gerekiyor. Şahsımla birlikte çalıştığımız insanların bu şehirle kurduğu bağ mide kursak ilişkisi değil. Bizim gönül bağımız var. Bu şehirle bağımız geçmişten bugüne taşınması gerektiğine inandığımız o ihtişamlı geçmişin geleceğe taşınmasıyla ilgilidir. Eğer bir taşın üzerine minik bir çakıl taşı koyabilmişsek, faaliyetlerimizle bu şehirde eğer minik bir fark yaratabilmişsek ne mutlu bize, insanlar bizi yad edeceklerdir. Etmemişsek de zaten bunun gereğini insanlar yapacaktır. O yüzden hem Vansesi’nin hem odanın bu anlamda organik bir bağı vardır. Kim ne derse desin bu bağ her zaman günü gelir ve insanlar bu bağın hatırası önünde saygıyla eğilirler. Ben meseleye böyle bakıyorum. Tarihe geçmesi bakımından da bu sözlerimizin bu mekanda kayıt altına geçmesinde yarar var” dedi.

Vansesi Gazetesi imtiyaz sahibi Erdal Perihan, Van TSO Başkanı Necdet Takva’ya Van TSO’nun kurucu başkanı müteveffa Remzi Perihan’ın Van’a yapmış olduğu takdire şayan hizmetlerinin konuşulduğu nazik ziyaretinden dolayı teşekkür etti.

  • Etiketler : Van Haber VAN Necdet Takva
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER