Gıda krizi ve kuraklığın yaşan...
MEBİT

Vekil Orhan: Çiftçiler en zor zamanlarını yaşıyor!

Gıda krizi ve kuraklığın yaşandığı bu dönemde sorunların çözümü içinde çağrılar sürerken, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık da Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye konuyla ilgili soru önergesi verdi. HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye verdiği önergede Van ve birçok yerde toprak analizi yapabilecek tek bir laboratuvarın olmadığına dikkat çekerek, birçok konu hakkında sorular yönetti.

Abone Ol

2022-06-19 00:21:00 | Son Güncelleme : 2024-04-18 16:25:08

Vekil Orhan: Çiftçiler en zor zamanlarını yaşıyor!

“VAN’DA TOPRAK ANALİZİ İÇİN EN YAKIN LABORATUVARLAR NEREDEDİR?” 
Türkiye’de olduğu gibi Van’da da gıda krizi ve kuraklık sorunu devam ediyor. Çiftçilerin doğru ürün, doğru gübreleme ve doğru sulama yöntemleri kullanması için gerekli desteklerin verilmesi beklenilirken, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık da Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye verdiği önergede Van ve birçok yerde toprak analizi yapabilecek tek bir laboratuvarın olmadığına dikkat çekerek, birçok konu hakkında sorular yönetti.   

ÇİFTÇİLER EN ZOR ZAMANLARINI YAŞIYOR!  
Çiftçilere yönelik toprak analizi hizmetlerinin ücretsiz yapılması yönünde soru önergesini meclise sunan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, “Türkiye’de çiftçilere yönelik destek, teşvik ve bilgilendirme çalışmalarının yetersiz olduğu, çiftçilerin mevcut ekonomik kriz koşullarının da etkisiyle çiftçilikten zarar görerek ayrıldığı bir dönem yaşanıyor. Bin bir emekle ürün almaya çalışan çiftçilerin akaryakıt ve gübre fiyatları nedeniyle iş yapamaz duruma geldikleri ve bu durumun ülke genelindeki gıda krizini derinleştirdiği bilinmektedir. Öte yandan geçim koşulları zorlaşan ve işini sürdüremeyen çiftçilerin tarımı terk etmesinin birçok yeni soruna yol açtığı bilinmektedir. Ekonomik kriz nedeniyle yeni iş bulmakta veya kurmakta güçlük çeken çiftçilere yönelik rehberlik, danışmanlık ve destek hizmetlerinin önemi daha da artmıştır. Bu nedenle ekim yapan çiftçilere yönelik toprak analizi hizmetlerinin ücretsiz sunulması, doğru ürün seçilmesi ve doğru oranda gübre ve doğru şekilde sulama için gereklidir.” Dedi.  

“ÇİFTÇİLERE ALTERNATİF ÜRÜN SEÇENEKLERİ SUNULMALIDIR” 
Konuyla ilgili cümlelerini sürdüren Orhan, şöyle devam etti: “Türkiye’de tarım topraklarının gelişi güzel ve verimsiz kullanılması yerine toprak analizi yapılarak sürdürülebilir ve verimli bir tarım politikası gereklidir. Toprağın içerdiği mevcut bitki besin maddelerinin ve fiziksel yapısının durumu öğrenilerek hangi ürün ekiminden maksimum verim alınacağı tespit edilmeli ve çiftçilere alternatif ürün seçenekleri sunulmalıdır. Toprağın ve ekilecek ürünün gereksinimlerine göre yüksek düzeyde verim elde edebilmek için en uygun gübre miktarı hesaplanarak gübreleme takvimi oluşturulmalıdır. Dönemsel olarak birden fazla ekim yapılabilen toprakların tespiti ve bu topraklarda besin element değerlerine dair yapılan analizler çiftçilerin özgün koşulları ile yapılamamaktadır. Toprak analizi yapılarak tarım arazileri düzenli gübreleme ile kontrol altında tutulabilecektir. Bu durum aynı topraktan alınan ürün çeşitliliği arttırmanın imkanlarını çoğaltacaktır. Düzenli analizi yapılmayan tarım arazilerinde fazla ve bilinçsiz gübre kullanımından kaynaklı toprak yapısında bozulmalar yaşanabilmekte ve sulama sorunları açığa çıkmaktadır. Ayrıca çiftçinin emeği boşa gidebilmekte nitelikli bir ürün alınamamaktadır.”  

“DENGELİ BİR GÜBRELEME YAPILABİLMEK İÇİN GEREKLİDİR” 
Orhan, “Ülkede bu konuda yetkin kişi ve kurumların kapasitesi arttırılarak tüm tarım arazileri için “su tutma, pH, kireç, tuzluluk, organik madde, bünye, yarayışlı fosfor ve yarayışlı potasyum” analizleri periyodik olarak yapılmalıdır. Toprak ıslah çalışmalarında, birçok meyve ve sebzenin yetiştiriciliğinde arazilerdeki mikro element değerlerinin çok önemli bir etken olduğu ve bu değerlere göre toprağa muamele etmek gerektiği bilinmektedir. Toprak analizi; doğru ürünü doğru toprağa ekmek, kaliteli ve yüksek verim alabilmek amacıyla dengeli bir gübreleme yapılabilmek için gereklidir. Yapılan analizler ile toprağın gübre gereksinimleri belirlenerek aşırı gübre kullanılmasının önüne geçilir. Böylelikle hatalı gübre kullanımı sonucu oluşan çevre kirliliği ve çoraklığında önüne geçilmiş olunur.” İfadelerini kullandı.  

ORHAN’DAN BAKAN KİRİŞÇİ’YE TARIMLA İLGİLİ SORULAR 
Milletvekili Orhan, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye konuyla ilgili şu soruları sordu:  Türkiye’de tarım yapılan toplam toprak miktarı ne kadardır? Bu miktarın ne kadarında ekimden-dikimden önce toprak analizi yapılmaktadır?  2022 yılında Ekim-dikim işiyle uğraşan çiftçi sayısı kaçtır? Ekim-dikim yapmadan önce toprak analizi yapan çiftçi sayısı kaçtır? Toprak analizi yapılmadan, yapılan ekim-dikim faaliyetlerinin riskleri üzerine bakanlığınızın bir araştırması mevcut mudur? Bu bağlamda çiftçilere sunulan rehberlik ve danışmanlık hizmetleri nelerdir? Türkiye’de toprak analizi yaptırma ücretleri ne kadardır? 2023 yılında tarımda toprak analizinin ücretsiz bir şekilde tüm çiftçiler için yapılabilmesi için bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur?  Türkiye’de toprak analizi yapılaması işleminin kamu eliyle, ücretsiz bir şekilde ve her ilde yapılması amacıyla bir çalışma başlatacak mısınız? Van’daki bir çiftçinin toprak analizi yaptırabilmesi için en yakın laboratuvarlar nerededir? Van’da toprak analizi yapılabilmesinin imkanlarını arttırmak amacıyla hangi çalışmaları başlatacaksınız? Son 5 yıl içerisinde Türkiye’de gübre fiyatları hangi oranda değişmiştir?  Yanlış gübre kullanımının sonuçları nelerdir? Toprak analizi yapılmayan arazilerde gübre kullanımının risklerini azaltmak amacıyla bakanlığınızın aldığı tedbirler nelerdir? Son 5 yıl içerisinde Türkiye’de kuraklığın toprağa ve tarımsal verimliliğe etkileri üzerine bakanlığınızın yaptığı bir araştırma mevcut mudur? Türkiye’de tarımsal üretim yapan çiftçi sayısı kaçtır? Yıllar itibariyle tarım sektöründen ayrılan çiftçi sayısı kaçtır? Çiftçilerin tarım sektörünü terk etmesinin nedenleri hakkında bakanlığınızın bir araştırması mevcut mudur? Çiftçilerin üretim yapabilmesi için hangi çalışmalar yapılmaktadır.

  • Etiketler : MUAZZEZ ORHAN HDP SİYASET
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER