Van'da Emek Gençliği, yaptığı...
MEBİT

Van Emek Gençliği'nden Kürt Dil Bayramı pikniği

Van'da Emek Gençliği, yaptığı piknikte Kürt Dil Bayramını kutladı.

Abone Ol

2022-05-17 00:15:05 | Son Güncelleme : 2024-04-19 19:14:51

Van Emek Gençliği'nden Kürt Dil Bayramı pikniği

Van'da Emek Gençliği, Edremit ilçesinde yaptığı piknikte Kürt Dil Bayramı vesilesiyle anadilin önemini ve Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişlerinin 50. yıl dönümü vesilesiyle bağımsız,lık, demorasi ve sosyalizm mücadelesini konuştu. Geleneksel hale gelen gençlik piknikte EMEP Genel Başkan Yardımcısı Umut Yeğin ve Emek Gençliği MYK üyesi Berkay Yeğin konuştu.

“KÜRTÇE YOKSA DEMOKRASİ YOKTUR”
Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Umut Yeğin konuşmasına 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nın aynı zamanda bir mücadele yükseltme günü olduğuna dikkat çekerek, Kürtçenin halkın mücadelesiyle belli bir noktaya geldiğini ancak hâlâ bir yasal statüye sahip olamadığından bahsetti. “Üniversiteli arkadaşlarımız bugün eğitimin niteliksiz olduğundan bahsediyor. Demokratik üniversitenin nitelikli eğitimin bu coğrafyada olmazsa olmazı Kürtçenin eğitim dili olarak kabul edilerek yasal statüye kazandırılmasıdır. Kürtçe yoksa ne demokratik eğitimden ne de nitelikli eğitimden bahsedebiliriz” dedi.

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının son sözlerinin bugün kendileri için önsöz olduğuna vurgu yapan Yeğin, “Son sözlerinde Kürt ve Türk halklarının bağımsızlık mücadelesine, Marksizm ve Leninizmin ideolojisine atıflar yapan bu son sözler, dik duruş bizim hâlâ yolumuza ışık tutuyor. Bu mücadele gençliğin parasız, bilimsel, anadilde eğitim mücadelesinde yaşıyor” dedi. Ülkede süren ekonomik kötü gidişatın faturasının emekçilere, işçilere,  kesildiğine değinen Yeğin, “ocak ayından beri aldıkları sefalet ücretlerine, çalışma koşullarna karşı memleketin dört bir yanında binlerce işçi eylemler, direnişler yaptı. Gençliğin gözü kulağı burada olmalı işte. Geleceğimiz orada. Bu fikri sınıflarımızda, fakültelerimizde yaymak Denizleri anmanın onların bayrağını ileriye taşımanın en önemli yoludur” diye konuştu.

HALKIN MÜCADELESİ DENİZLER’E İLHAM OLDU
Üniversite gençliğinin yoğun katılımıyla gerçekleşen piknikte Emek Gençliği MYK üyesi Berkay Yeğin ise Denizler’in mücadelesi bugün Emek Gençliği’nde yaşamaya devam ediyor. “Denizler’in döneminde bir gurup parlamento bizi kurtaracak bir gurup da ordu bizi kurtaracak diyordu. Ancak Denizler halkın kendi gücüne güvendiler. Üniversite öğrencilerinin akademik talepleri; köylülerin, işçilerin insanca yaşama talebi Denizler’e ilham oldu” dedi.

SORUNLAR MÜLTECİLERE YIKILIYOR
Aynı zamanda son dönemde artan mülteci düşmanlığına ilişkin konuşan Berkay Yeğin, “göç politikalarına olan tepkiyi mültecilere yöneltmek istiyorlar. İçinden geçtiğimiz kriz, yokullaşma süreci hepten mültecilere yıkılmaya çalışılıyor. Bu büyük tehlikelere gebedir. 1978 yılında Maraş Katliamında da benzeri yapıldı. Köyden kente inen Aleviler işsizliğin sebebidir denerek halklar arasında nefret tohumu ektiler” dedi. Gençlik pikniği oyunlar, yarışmalarla devam etti. Bilgi yarışmasında kazanan gruba Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz’in kitabı ‘8. Kıta’ ve Denizler’in mücadele arkadaşı Aydın Çubukçu’nun ‘Bizim 68’ kitabı hediye edildi. Piknikte Aram Tigran’ın Zimanê Kurdî şarkısı eşliğinde halay çeken gençler “be zîman, jîyan na be” sloganlarıyla Kürt Dil Bayramı’nı kutladılar. (EVRENSEL)

  • Etiketler : Van Haber VAN EMEK PARTİ KÜRT DİLİ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER