Van'da 2014 yılında inşa edile...
MEBİT

50 milyon TL’lik adliye lojmanları çürümeye terk edildi!

Van'da 2014 yılında inşa edilen adliye lojmanları, çürümeye terk edildi.

Abone Ol

2022-01-18 10:52:30 | Son Güncelleme : 2024-04-14 23:21:32

50 milyon TL’lik adliye lojmanları çürümeye terk edildi!

Van'ın Edremit ilçesine bağlı Süphan Mahallesi’nde 2014 yılında adliye personelleri için, 5 bloktan oluşan 130 daireli adliye lojmanları inşa edildi. Ancak adliye personelleri, konutların yapıldığı bölgeyi güvenli bulmadıklarından o dönem çok büyük meblağlara mal olan lüks lojmanları tercih etmedi.

Kaderine terk edilen lojmanların kapısından penceresine malzemelerinin birçoğu sökülüp götürüldü. 2017 yılında İl Sağlık Müdürlüğü’ne tahsis edilen lojmanlar, ardından Milli Emlak’a devredildi. Kullanılmayıp tinercilerin ve hırsızların meskeni haline gelen milyonluk yatırım çürümeye terk edildi. Lojmanların akıbetinin ne olacağı merak konusu iken İş İnsanı Erdinç Peker, Gelecek Partisi İpekyolu İlçe Başkanı Gökhan Barçin ve Gazeteci Arif Karakaş Wan Haber’e özel açıklamalarda bulundu.  

‘Çok acı’ 

İlk açıklamayı yapan İş İnsanı Erdinç Peker, lojmanların korunması gerektiğinin altını çizdi. Peker, lojmanın yağmalanmasının acı bir durum olduğunu belirterek, “Adliye Lojmanları depremden sonra hakim ve savcılar için yapıldı. Onlar da güvenlik gerekçesiyle lojmanları tercih etmedi. Lojmanlar sonra Sağlık Bakanlığına devredildi. O devirden sonra da bir gelişme olmadı. Lojmanlar şimdi Milli Emlak'ta. Ne olursa olsun o lojmanların en azından korunması gerekirdi. Çatısından kapı penceresine, fayansından içindeki eşyasına kadar sökülüp götürülmesi çok acı. İnsanın içi yanıyor. Kabul edilir bir durum değil” dedi.  

‘Teknoloji, bilişim ve dijital girişimlerle ilgili bir merkez olması’ 

Peker, lojmanların teknoloji, bilişim ve dijital girişimlerle ilgili bir merkez olmasını ifade ederek, “Yıllardır atıl kalan Adliye Lojmanları için birçok kişi fikir beyan etti. ‘Kimi 2'inci üniversite olsun, kimi yurt yapılsın, kimi dijital ve bilişim merkezi kurulsun, kimi de vatandaşa konut olarak satılsın’ dedi. Ortaya sunulan fikirler en azından konuşulmalı ve tartışılmalıdır. Van Ekonomi Konseyi burayla ilgili harekete geçmelidir. Van İŞGEM Modeli var. Onlar atıl kalan Sümerbank Atölyelerini ekonomiye kazandırdılar. AB'den destek alarak Van'a yeni iş yerleri kazandırdılar. Onların burayla ilgili muhakkak görüşler alınmalıdır. Benim de orayla ilgili gönlümden geçen teknoloji, bilişim ve dijital girişimlerle ilgili bir merkez olması. Orası bölgenin mini bir Silikon Vadisi olabilir. Girişimciler projelerini orada geliştirebilir. Girişimcilerden cüzi miktarda kira alınıp, geliştirdikleri ya da geliştirecekleri projelere odaklanabilir. İsterim dijitalde bir dünya markası da atıl kalan bu lojmanlardan çıksın” diye konuştu.  

‘Harekete geçme zamanı’ 

Yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Peker, “Edremit Belediyesi'nin yerinde olsam, oranın belediyeye devredilmesi için elimden geleni yaparım. Orada Yeni Nesil Belediyecilik nasıl yapılır, onun somut örneğini gösteririm. Orayı tamamıyla girişimcilere açarım. Yazılım ve kod atölyeleri kurarım. Bazı girişimlere ortak olurum. Teknoloji şirketleriyle bağlantıya geçer, destek isterim, iş birliği yaparım. Orayı Ortadoğu ve Orta Asya'nın girişim merkezi yaparım. Yani orayla ilgili çok şey yapılır. Şu anda böyle bir yer yapmak istesen en az 100 milyon TL gider. Belki de çok daha fazla. Orası iyi bir Dijital İş Geliştirme Merkezi DİGEM olabilir. Van Doğu Anadolu'nun en büyük şehri ve genç nüfus potansiyeline sahip. Bu gençler için de çok ciddi girişim potansiyeli olanlar var.  Umarım artık birileri harekete geçer, oranın çürümesine izin vermez. O lojmanların kaderine terk edilmesi hepimiz ayıbı olur. 1 milyon 200 bin nüfuslu şehirde oranın atıl kalmasını bir birey olarak inanın içime sindiremiyorum. Orayı her gördüğümde içim acıyor. Artık harekete geçme zamanı diyorum” şeklinde konuştu.  

‘Uyuşturucu bağımlıların merkezi olmuş durumda’ 

Gelecek Partisi İpekyolu İlçe Başkanı Gökhan Barçin, lojmanların uyuşturucu bağımlılarının merkezi haline geldiğini dile getirerek, “Mevcut sistemde yer alan gerek milletvekillerinin gerekse belediye başkanlarının Van’a ve bölgeye duyarlılıkları olmadığından dolayı sadece lojman değil, kalıplaşmış sorunlara bile bir çözüm üretemedikleri alenen ortadadır. Güvenlik gerekçesi sebebiyle inşaatı durdurulan bu lojmanlar neden daha güvenli bir yerde yapılmadı da güvenlik sıkıntısı olan bir yerde yapıldı? Acaba kimler bu işten rant sağladı? Bir de işin bu boyutuna bakmak lazım, milyonlarca lira neden çarçur edildi? Şu an mevcut lojmanlar uyuşturucu bağımlılarının merkezi olmuş durumda, en azından bu durumu göz önüne alarak bir an önce bu lojmanlar başka faaliyetlerde kullanılabilir” dedi.  

‘Büyük bir ayıp’ 

Gazeteci Arif Karakaş ise, lojmanların uygun fiyatlarda vatandaşlara verilmesi halinde on binlerce kişinin başvuru yapacağını ifade etti. Karakaş, lojmanların sahipsiz olmasının büyük bir ayıp olduğunu belirterek, “2014 yılında yargı mensupları için yapılan ve milyonlarca liraya mal olan bu yapıların çürümeye terk edilmesi bir Vanlı olarak, yurttaş olarak vicdanımı yaralıyor. Bugünkü değeri belki 100 milyon liradan fazla; yüzme havuzları, özel donatıları olan lüks lojman daireleri, uzun süre atıl halde kalmış. 2017’de ise İl Sağlık Müdürlüğü’nce kullanılması için Sağlık Bakanlığı’na devredilmiş, fakat bakanlık da lojmanları kullanmamış. Sonradan bu lüks yapılar adeta talan edilmiş ve kullanılmaz hale gelmiş. Ben iddia ediyorum. Bu yapılar kura yöntemiyle uygun fiyatlarla yurttaşlara verilse, binlerce hatta on binlerce yurttaş kuraya başvurur. Bu binalar hırsızların ve madde bağımlıların uğrak yeri olmuş. Bu durum aslında kamunun ayıbıdır. Yani hem maddi olarak hem de vicdani olarak ortada büyük bir ayıp var. Bu konu meclis gündemi dahi birçok yerde defalarca gündeme geldi. Çözüm bulmak aslında çok kolay. Ama şehrimizin bir diğer sıfatı da "Sahipsiz şehir Van" olduğu için bu durumda bu sıfatla bire bir uyuşuyor. Can acıtıcı bir durum” dedi. 

Fatma Polatcan / WanHaber.com ÖZEL

  • Etiketler : VAN HABER VAN HABERLERİ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER