Vali Münir Karaloğlu, Van, Tat...
MEBİT

VALİ KARALOÐLU, TURİZM SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİ BİRLİK ÇATISI ALTINDA TOPLUYOR - VAN HABERLERİ

Vali Münir Karaloğlu, Van, Tatvan, Ahlat, Erciş' te turizm sektörüyle uğraşan otel, seyahat acente temsilcileri, tur operatörleri ve rehberlerle Van Denizi Havzası' nın marka değerlerinin tartışıldığı bir toplantı yaptı.

Abone Ol

2011-07-09 12:07:00 | Son Güncelleme : 2025-05-08 05:22:55

VALİ KARALOÐLU,  TURİZM SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİ BİRLİK ÇATISI ALTINDA TOPLUYOR - VAN HABERLERİ

 

 

VALİ KARALOÐLU,  TURİZM SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİ BİRLİK ÇATISI ALTINDA TOPLUYOR

 

 

 VAN VALİSİ MÜNİR KARALOÐLU:

 

“VAN DENİZİ HAVZASI ÖNEMLİ BİR DEÐER”

 

 “VAN DENİZİ HAVZASI’NDA TURİZM GELİŞİYOR”

 

“MARKA DEÐERLERİN TANITILMASI ÖZEL SEKTÖR ELİYLE UZUN VADELİ OLUR”

 

 

“TURİZM SEKTÖRÜNDE STANDARDİZASYONUN YÜKSELMESİ GEREKİR”

 

 

“STANDARDA UYAN SEKTÖRE ‘TURUNCU TERS LALE’ BAYRAÐI VERİLSİN”

 

 

“TURİSTİN ORTALAMA 1,5 GÜN OLAN KONAKLAMA SAYISINI ARTIRMAK GEREKİR”

 

 

“TURİZMİ 12 AYA YAYAMAK GEREKİR” 

Van Valisi Münir Karaloğlu,  ‘Van Denizi Havzası’nın önemli bir değer olduğunu belirterek, “Bu önemli değerin farkına varırsak, onun gereğini yaparsak bir işe yarayacak. Yapmazsak yıllardır durduğu gibi bu değer burada durmaya devam eder” dedi.

 

Vali Münir Karaloğlu, Van, Tatvan, Ahlat, Erciş’te turizm sektörüyle uğraşan otel, seyahat acente temsilcileri, tur operatörleri ve rehberlerle ‘Van Denizi Havzası’nın marka değerlerinin tartışıldığı bir toplantı yaptı.

Vali Yardımcıları Atay Uslu, Nurullah Ertaş, Van Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hüsamettin Öztürk, Gevaş Kaymakamı Yusuf Güni, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı İzettin Polat, Külür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Mirza Nadiroğlu, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Faruk Alpaslan, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Van Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir’in de katıldığı toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

Toplantı sonunda ortak karar olarak her sektör temsilcisinin de yer aldığı ‘Van Denizi Havzası Turizm Birliği’nin kurulması için 12 kişiden oluşan bir komite kuruldu. Vali Karaloğlu’nun tüm katılımcılara söz hakkı verdiği toplantının açılışında da bir konuşma yaptı.

 

“VAN DENİZİ HAVZASI ÖNEMLİ BİR DEÐER”

Van Denizi Havzası’nın önemli bir değer olduğunu vurgulayan Karaloğlu, bu önemli değerin de farkına varılması gerektiğini söyledi. Bu önemli değerin farkına varılması halinde bir işe yarayacağını, aksi takdirde yıllardır olduğu gibi durmaya devam edeceğine işaret eden Karaloğlu, “ Biz alıp onu işlemezsek, onu bir ticari değere, bir markaya döndürmezsek yıllardır durduğu gibi durmaya devam edecek.

2 yıldır Van Valisiyim. Kamu kurumu olarak belli şeyler yapmaya çalıştık. Van’ı ve Van Havzası’nın tanıtılması noktasında, değerlerinin ortaya çıkarılması noktasında belli çalışmalar yapıldı.

Ama gördük ki bu bizim tek başımıza çabamız, bizim koşturmamız bir yere kadar işi götürecek ondan sonra geleceğe taşıması mümkün değil”

 

“MARKA DEÐERLERİN TANITILMASI ÖZEL SEKTÖR ELİYLE UZUN VADELİ OLUR”

Van Havzası’ndaki değerlerin tanıtılmasının özel sektör eliyle uzun vadeli olacağına işaret eden Karaloğlu, sektör temsilcilerine de herkes elini taşın altına koyarak, sorumluluk almalı çağrısında bulundu.

Bu işin sadece Van, sadece Tatvan, sadece Bitlis veya Erciş olmayacağına vurgu yapan Karaloğlu, şunları kaydetti:”Biz bir havza bazlı çalışmak durumundayız. Pastayı büyütmek istiyorsak, Van Denizi Havzası olarak işe yaklaşmak durumundayız.

Kuzeyde Doğubayazıt-İshakpaşa Sarayı’na kadar Hakkari’de Berçelan Yaylasını içerisine alacak, doğusunda Van, batısında Bitlis, Tatvan Adilcevaz olmak üzere bu coğrafyanın tamamını beraber konuşmamız, beraber değerlendirmez ve beraber pazarlamamız gerekir” dedi.

 

“VAN DENİZİ HAVZASI’NDA TURİZM GELİŞİYOR”

Türkiye’de turizmin hergeçen gün büyüdüğüne dikkat çeken Karaloğlu, bununla birlikte son 3-4 yıldır Van Denizi Havzası’nda da turizmin gelişerek büyüdüğüne işaret etti. Bunu da rakamlarla ortaya koymalarının mümkün olduğunu ifade eden Karaloğlu, “ 2010 yılında Türkiye’ye yaklaşık 27 milyon kişi civarında bir turist geldi. Bununla beraber Van Havzası’nda da turizm gelişiyor ve büyüyor.

Şuanda Van’a gelen insanlar otellerde yer bulabilmek için bizden torpil istiyorlar. Bu demektir ki Van’da da iş gidiyor ve turizm pastası büyüyor. Bu noktada Van ve havzasındaki turizm hareketini bizim artık kamu kurumu elinden sektörün kendisine devretmemiz lazım. Bölgenin tanıtımını devretmemiz lazım. Bölgedeki kalitenin artırılmasını devretmemiz lazım” dedi.

 

“TURİZM SEKTÖRÜNDE STANDARDİZASYONUN OLUŞMASI GEREKİR”

Bölgedeki turizm sektöründeki standardizasyonun oluşmasına vurgu yapan Karaloğlu “Nedir bu standardizasyon. Van kahvaltısı diyoruz. Nedir bu Van kahvaltısı? Van kahvaltısı deyince herkes farklı bir şekilde tarif yapacaktır. Ama dışarıdan gelen bir insan Van kahvaltısı yapmak için bir yere oturduğunda neyi bulması gerektiğini önceden bilmesi gerekir. Bizim bunun standardını ortaya koymamız lazım.

Standardı ise 80-90 kişiyi ağırlayacak bir restorandaki lavabo sayısıdır. Bunlar artık sektörün kendisi belirlemeli, ‘dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok’ Türkiye’de turizm sektörü gelişiyor.

Bu işi iyi yapan bölgelerde sektör nasıl yapıyorsa, bizde aynı şeyi yapmamız gerekir. 90 kişiye yemek veren, kahvaltı veren bir müessesenin 90 kişinin aynı anda ihtiyacını giderecek tesislerinde olması lazım. Bunu kamu otoritesi sağlayabilir. Ama biz istiyoruz ki bunu sektör kendisi sağlasın”

 

“STANDARDA UYAN SEKTÖRE ‘TURUNCU TERS LALE’ BAYRAÐI VERİLSİN”

Sektörün standardizasyonu sağlaması için diğer bölgelerde tesislere uygulanan ‘Mavi Bayrak’ ve ‘Beyaz Zambak’ uygulamasını Van Denizi Havzası’nda ‘Turuncu Ters Lale’ bayrağı uygulamasıyla yapmasını öneren Karaloğlu, şunları kaydetti: “Sektör şunu desin ‘ben ters lale bayrağı veriyorum’ benim koyduğum standartlara uyanlara ters lale bayrağı asıyorum.

Ve bu bayrağı astığım yerdeki kaliteyi de güvence altına alıyorum. Bunun Türkiye’deki örnekleri var. Mavi Bayrak uygulamaları, Beyaz Zambak uygulaması var. Ve bunu yapanlarda genelde belediye işbirliği ile sivil toplum örgütleri üzerinden yapılıyor. Burada oluşturacağımız bir sivil toplum eliyle de ‘Turuncu Ters Lale Bayrağı’ asılan yerdeki kahvaltının kalitesini garanti etmiş olabiliriz.

Oteldeki hizmet kalitesini garanti etmiş olabiliriz. Restorandaki hizmet kalitesini, hijyenini garanti etmiş olabiliriz. Bu neyi sağlar. Koymuş olduğumuz kuralları yerine getiren işletmeye bir avantaj sağlar. Gelen müşterimize de şikayet edene de şunu elde etme şansını elde ederiz.

‘Kardeşim sen bizim Ters Lale Bayrağı verdiğimiz müessesede kahvaltını yapsaydın, yemeğini yeseydin bu şikayetler olmayacaktı’. Deme şansını da elde etmiş olabiliriz. Bunların tamamını yapabilir miyiz? Yaparız.

Artık Van’da turizm bu noktaya geldiğine ben şahsen inanıyorum. Sektöründe buna inanmasını istiyorum” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

“YAPILAN TANITIMLARDA UZUN VADEDE SONUÇ ALINIR”

Tanıtımların sürekli ve geri dönüşümünün uzun vadeli olduğuna dikkat çeken Karaloğlu, sektör içinde yurtdışına yapılan tanıtımları eleştirenleri anlamakta güçlük çektiğini söyledi. ‘Tanıtım yapmadan pastayı büyütme şansımız yoktur’ diyen Karaloğlu, “Tanıtım çok kısa vadede sonucu alacağınız bir iş değildir.

Sürekli yapmanız lazım. Ve beklentinizin hemen olmaması lazım. Bunun sonuçlarını bugünde alıyoruz, yarın daha fazlasını alacağımıza inanıyorum”

 

“TURİSTİN ORTALAMA 1,5 GÜN OLAN KONAKLAMA SAYISINI ARTIRMAK GEREKİR”

Yurtdışından Van’a gelen turistlerin konaklama sürelerinin 1,5 günle sınırlı kaldığını anımsatan Karaloğlu, kalış süresini artırmak için de Van Denizi üzerinden Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan’a programların yapılması önerisinde bulundu.

2 adet Van Denizi otobüsünün alındığını, bunlardan birisinin hizmete girdiğini kaydeden Karaloğlu, “Biz Van’a gelen her turisti her yabancıyı deniz yoluyla Ahlat’a geçirebilsek 1 gününü de Ahlat’ta geçirtebilsek bizim turizm pastamız neredeyse yüzde 50 olarak büyüyecek. Bu iş o kadar önemli. Biz şimdi deniz otobüsü aldık.

İkincisi de yakında gelecek. Kamu olarak ben çalıştırmayayım. Ben onu sektöre devredeyim istiyorum. Sektör kendi birliğini kursun, Vanlı turizmci Van’a gelen her turisti mutlaka Ahlat’a, Tatvan’a taşısın, Tatvan’daki Ahlat’taki turizmciyi de oraya gelen her müşterisini Van’a taşısın.

Bu neyi sağlayacak Van’a gelen her turist bir gün daha fazla kalacak. Ahlat’a, Bitlis’e gelen her turist bir gün daha fazla orada kalacak. Bu bizim tek başına ildeki potansiyelimizi yüzde 50 oranında artırmış olacak”

 

“TURİZMİ 12 AYA YAYAMAK GEREKİR”

Van’daki turizm çeşitliliğini artırarak 12 aya yaymayı isteyen Karaloğlu, “Bölgedeki turizme sadece 2- 3 ay gibi bakamayız. Biz 12 ayı doldurmamız lazım. Artık kış turizmini, doğa turizmini değerlendirmemiz lazım” dedi.

Bölgedeki turizm değerlerin pazarlanması, standardizasyonun yükseltilmesi için sektörün bir çatı altında ‘Van Denizi Havzası Turizm Birliği’ kurulmasını öneren Karaloğlu “Bu havzanın bütün turizm potansiyelini ortaya çıkaracak çalışma yapacak, çok güçlü bir sivil toplum örgütü kuralım. Biz kamu olarak onlara yardımcı olalım. Ama işin sahibi sektörün kendisi olsun diye arzu ediyorum” şeklinde konuştu.

 

“VAN BÜYÜYOR, GELİŞİYOR”

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mirza Nadiroğlu da yaptığı konuşmada, Vali Karaloğlu’nun göreve başladığı süre içinde bölgenin marka değerlerini tanıtmak için yaptığı çalışmaları takdirle karşıladığını söyledi.

Nadiroğlu :” Sayın Valimiz hem yurtiçi ve yurtdışında ilimizin tanıtımı için büyük çaba sarfetmiştir. Gerçekten ilimiz son dönemde gelişmekte ve büyümektedir. Bunun en basit örneği ilimize günde 14-15 uçağın inmesini örnek olarak gösterebiliriz. 2010 yılında 874 bin kişinin uçakla yolculuk yapması, içinde bulunduğumuz tesislerin açılması bunun en güzel örneğidir.

VATSO olarak turizm birlik çatısının kurulması için her türlü desteğe hazırız. Kesinlikle bu birliğin kurulması gerekiyor. Çünkü ilimiz doğu ve güneydoğu illerinde gelişme ve büyümektedir. Sayın Valimizin önerisini destekliyoruz. Kendisine de teşekkür ediyorum” dedi.

 

“HİZMET SEKTÖRÜNDE YABANCI DİL BİLEN PERSONEL İSTİHDAM EDİLMELİ”

Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Faruk Alpaslan da yaptığı konuşmada; Van Denizi havzası’nın tanıtılmasındaki gayretlerini takdirle karşıladığını ifade ederek “Sayın Valim ve çalışma arkadaşları dünyanın çeşitli ülkelerine giderek Van Denizi Havzasını tanıtıyor. Biz bununla onur ve gurur duyuyoruz.

Şimdiye kadar Ters Laleli’nin bu havzaya ait olduğunu çok kimse bilmiyordu. Ama son yıllarda yapılan tanıtımlar Ters Lale bir marka oldu” dedi. Bölgeye gelen turistlerin memnuniyetinin önemli olduğunu burada esnaf ve sanatkara büyük sorumluluklar düştüğüne vurgu yapan Alpaslan şunları kaydetti:

“Biz esnaf ve sanatkarlar olarak özeleştiri yapmamız gerekir. İlimize misafir ettiğiniz insanları en güzel şekilde ağırlamak başkalarının gelmesine sebebiyet verecek. ‘Bir turist bin turist getirir’ mantalitesi hareket etmemiz gerekir.  Kontrol mekanizması odalarımız tarafından yapılsın. Turizm birliği kurulduktan sonra onun denetimi yapılsın istiyoruz.

Sahil kenarlarında turizme yakışmayan şekilde restoranların işletildiğini görüyoruz. Emaneti ehline vermek gerekir. Turizm kentine bu görüntüler yakışmıyor. Şehir merkezinde turizm sezonunda gelecek turistlere karşılık kendi esnafımızın da yabancı dil konusunda işyerlerinde eleman bulundurmaları gerekiyor. Biz bunu istiyoruz.

Bu personellerin eğitimi ve yetiştirilmesi konusunda da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bu konuda destek bekliyoruz.  Bu oluşumun bu havzada oluşturduğu için sayın valimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

12 sektör temsilcisinin yer aldığı Van Denizi Turizm Birliği Komitesi ilk toplantısını hafta içinde Merit Şahmaran Otel’de yapacak.

 

  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER