2024 yılı içinde dernek sayısı...
MEBİT

Başkan İlhan: Van’da derneklerin büyük kısmı sadece kâğıt üzerinde var

2024 yılı içinde dernek sayısının 100 bini geçtiği Türkiye dernek cenneti haline gelirken bu sayı illere de yansıyor. Birçok ilde binlerce dernek bulunurken bu derneklerin çok büyük kısmı sadece kâğıt üstünde ve tabelada kalıyor.

Abone Ol

2025-07-11 13:35:00 | Son Güncelleme : 2025-07-14 11:16:46

Başkan İlhan: Van’da derneklerin büyük kısmı sadece kâğıt üzerinde var

Bu illerden biri de Van olurken kentte her geçen gün yeni dernekler kuruluyor. Çoğunun tüzüğünde toplumsal fayda olmasına rağmen bu derneklerin birçoğu kente dair hiçbir konuda katkı sunamıyor. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü verilerine göre Van’da şu an 547 dernek bulunmasına rağmen kent kronikleşmiş sorunları ortak bir paydada çözememeye devam ediyor. Lokal oluşumlar ve kâğıt üzerindeki derneklerin ötesine geçemeyen derneklerin sayısı her geçen gün artarken kente dair hiçbir konuda sürece dahil olmayan bu kuruluşlar ‘fuzuli dernekler’ olarak lanse edilmeye devam ediyor.


HER GEÇEN GÜN ACAYİP DERNEKLER AÇILIYOR

Dernek sayısının her geçen gün arttığı kentte cami yaptırma, hemşehri dayanışması ve dini hizmetler gibi alanlara yoğunlaşan dernekler arasında Van Hint Horozları Koruma ve Yaşatma Derneği, Bir Yaprak Derneği, Aşiretler Arası İşbirliği Derneği gibi dikkat çeken isimler de yer alıyor. Toplumsal fayda sağlamayan bu dernekler, tabela olarak kalırken kente ve vatandaşa fayda sunacak derneklerden ziyade son dönemlerde daha çok aşiretler ve benzeri örgütlenmeleri önceleyen dernekler açılıyor. Bu süreç kentin önemli sorunlarının da çözümsüz kalmasında ve kentte kamuoyu oluşturulmamasında da etki ederken konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, bu dernekleri “fuzuli dernek” olarak adlandırdı. Başkan İlhan, derneklerin kurumsallaşması, denetlenmesi ve kamu yararına etkin çalışmalar yürütmesi gerektiği vurguladı.

BAŞKAN İLHAN: VAN’DA DERNEKLERİN BÜYÜK KISMI SADECE KÂĞIT ÜZERİNDE VAR

Başkan İlhan, Van’da dernek sayısındaki artışı değerlendirerek, “Van, Türkiye genelinde en çok derneğe sahip olan il konumunda. Fakat hali hazırda birçok dernek sadece kâğıt üzerinde kurulmuş; şu anda ise işlevini yitirmiş durumda. Ancak hâlâ görüntüde, isim olarak mevcut listelerde yer alıyor. Oysa dernekler, memlekette sivil toplum kuruluşu olarak özellikle ilgi alanlarına giren konularda hassasiyet gösteren, bu anlamda çaba ve gayret sarf eden yapılardır. Burada derneğin kuruluş amacı ve yaptığı iş büyük önem taşır” dedi.

VAN’DA HER ŞEYE BİR DERNEK VAR, KAMU YARARI YİNE YOK!

Van’da haddinden fazla dernek olduğunu belirten İlhan, “Bir dernek çevre için kurulmuşsa ve gerçekten çevreye yönelik samimi çalışmalar yürütüyorsa, şehre katkı sunuyorsa bu faydalıdır. Ya da bir hayır amacıyla kurulmuşsa ve şehirdeki ihtiyaç sahiplerine dokunuyorsa bu da önemlidir. Ancak Van’da haddinden fazla kurulmuş, işlevini yitirmiş dernek sayısı ne yazık ki çok fazla. Sonuçta dernek kurmak için birkaç kişinin bir araya gelip bunu Dernekler Masası’na bildirmesi yeterli oluyor” diye konuştu.

TOPLUMA FAYDASI OLMAYAN DERNEKLER ÇOĞUNLUKTA

Toplumda hiçbir etkisi olmayan çok sayıda dernek olduğunu dile getiren İlhan, “Burada esas önemli olan, bu derneklerin asli amacına hizmet etmesi, toplumun meselelerine dokunması ve insanlara faydalı olmasıdır. Biz bu anlamda gerçekten faaliyet gösteren, amacına uygun çalışan derneklere mümkün olduğunca katkı sunmaya, onlarla birlikte olmaya gayret ediyoruz. Fakat yalnızca ismi olan, hakkında bilgimizin dahi olmadığı, toplumda hiçbir etkisi bulunmayan birçok dernek de mevcut” ifadelerini kullandı.

“TOPLUMA DOKUNAN DERNEKLERİN YAŞATILMASI GEREKİR”

İlhan, topluma faydalı olan derneklerin de olduğunu aktararak, “Dernekleşme konusu faydalı olabilir. Eğer gerçekten iyi niyetli, topluma fayda sağlamayı amaçlayan bir dernekse bu önemlidir. Bu anlamda aktif ve insanlığa faydası olan bütün derneklere sahip çıkmak gerekir. Bugün yardım kuruluşu olarak kurulmuş bazı derneklerin yılın 12 ayı, özellikle de Ramazan ayında birçok insana ulaştığını görmekteyiz. Bunlar gerçekten kıymetlidir” dedi.

VAN’DA DERNEK İSİMLERİ DİKKAT ÇEKİYOR: CAMİ, AŞİRET, HOROZ…

Son zamanlarda Van’da birbirinden farklı derneklerin açıldığının altını çizen İlhan, “Son zamanlarda ilimizde farklı türde dernekler de ortaya çıktı. Türkiye’nin birçok ilinde olmayan, mesela aşiret dernekleri gibi yapılar kuruldu. Evet, aşiretler bile dernekleşmeye başladı. Bunun yanında ilçe ve köy dernekleri şeklinde de ciddi bir artış var. Elbette bu dernekler, temsil ettikleri topluma yönelik faydalı işler yapıyorsa desteklenmeli, yaşatılmalı. Ancak sadece bir isimden ibaretse, çok da gerekli olmayan yapılardır” şeklinde konuştu.

VAN’DA HİÇBİR ETKİSİ OLMAYAN, FUZULİ DERNEKLER!

Fuzuli dernek tanımı yapan İlhan, “Sadece kâğıt üzerinde kurulmuş, hiçbir sosyal meseleye dokunmayan, farkındalık oluşturmayan, hiçbir etkisi olmayan “fuzuli” derneklerin sayısı az değil. Bu anlamda birçok dernek yalnızca isimden ibaret. Dernekler, insanı merkeze almalı ve insan hayatına dokunmalıdır. Eğer gerçekten bu amaca hizmet ediyorlarsa, bu derneklerin yaşaması ve desteklenmesi gerekir. Fakat bazı örneklerde gördüğümüz gibi, farklı yerlerden fon alıp maddi çıkar sağlayan ve bu çıkarı sadece birkaç kişiye yönlendiren yapılarsa, bu tür derneklerin hiç olmaması daha iyidir” diye aktardı.

NİCELİK VAR, NİTELİK YOK: 500 DERNEĞİN KAÇI GERÇEKTEN AKTİF?

Nicelik değil, niteliğin önemli olduğunu dile getiren İlhan, “Dernekler konusu İçişleri Bakanlığı’na bağlıdır. Aleyhte veya olumsuz bir durum varsa devlet zaten gerekli adımları atar. Ancak dernek kurmak zorlaştırılmış bir süreç değildir. Sonuçta 3–5 kişi bir araya gelerek faydalı bir iş yapmak istiyorsa ve bu doğrultuda dernek kuruyorsa, bunlar elbette desteklenebilir. Yaklaşık 500’den fazla derneğin bulunduğu ilimizde bu derneklerin kaç tanesi gerçekten aktif? Yüzde 10’u mu, yüzde 5’i mi? Buna bakmak gerekir. Bence aktif olmayan dernekler kendilerini feshedip, aynı amaca hizmet eden derneklerle bir araya gelerek tek çatı altında birleşmeli. Bu çok daha faydalı olur. Sonuçta nicelik değil, nitelik önemlidir” diye konuştu.

“FAAL OLMAYAN DERNEKLER BİRLEŞMELİ”

İlhan, faal olmayan derneklerin meşguliyet oluşturmaması gerektiğinin altını çizerek sözlerini şöyle tamamladı: “Memleketin faydasına olacak işler yapmak isteyen herkesin bir çatı altında toplanması gerekir. Son olarak şunu söyleyebilirim: İnsan hayatına ve şehre dokunan, gerçekten fayda sağlayan bütün derneklerin yaşamasından yanayız. Ancak diğerleri gereksiz bir meşguliyet oluşturmasın. Eğer katkı sunmak istiyorlarsa, hizmet edecekleri alandaki aktif derneklerle birleşmeleri çok daha faydalı olacaktır.”

KAYNAK ŞEHRİVAN

  • Etiketler : DERNEK
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER