Van’da hangi bölgeler depreme...
MEBİT

Van’da hangi bölgeler depreme dayanıklı?

Van’da hangi bölgeler depreme dayanıklı? İşte Van’ın en riskli ve en güvenli bölgeleri

Abone Ol

2025-06-26 00:41:20 | Son Güncelleme : 2025-07-13 15:16:02

Van’da hangi bölgeler depreme dayanıklı?

Geçmişte büyük depremlerin yaşandığı Van’da bugün sabah saatlerinde bir deprem meydana geldi. Bu sabah meydana gelen son deprem kent için de bir kez daha uyarı niteliğinde olurken 2011 yılında kentte meydana gelen iki büyük depremin ardından sık sık artçı depremler yaşanıyor. Sarsıntılar kentte kısa süreli paniğe yol açarken herhangi bir can ya da mal kaybı yaşanmasa da bu sarsıntılar kent adına endişe yaratıyor.

İKİ İSİMDEN VAN’A KRİTİK UYARILAR

Van’ın sık sık depremlerle gündeme gelmesi, kentte yaşayan vatandaşlarda tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda da sık sık kentle ilgili uyarılar yapan isimlerin Van’a dair uyarılarını gündeme getirdi. Şehrivan’a konuşan Yer Bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan ve Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, depreme dirençli yapıların inşasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

ERCAN, VAN’DAKİ ETKİN FAY HATLARINI AÇIKLADI

Ercan, Van’da etkin fay hatlarını açıklayarak, “Van’ın daha çok çekinmesi gereken bölgeler Erciş, Çaldıran ve Muradiye çevresidir. Buralar daha etkin fay hatları üzerindedir. Şu anda meydana gelen depremler ise küçük çaplı ve yeni bir kırık boyunca oluşan gerilim boşalmalarıdır. Ancak 2011 yılında meydana gelen yıkıcı depremin ardından halkta ister istemez bir korku ve endişe oluştu. İnsanlar artık küçük depremlerden bile tedirgin oluyor çünkü büyük bir felaket yaşadılar. Bu psikolojik etkinin hemen ortadan kalkması kolay değildir” diye konuştu.

“VAN’IN EREK DAĞI’NA DOĞRU KAYMASI GEREKİYOR”

Van’ın Erek Dağı’na doğru kayması gerektiğinin altını çizen Ercan şunları söyledi: “Van’ın konumu bu açıdan önemlidir. Tarihte de bu durum gözetilmiş; örneğin Urartular, Van Kalesi’nin bulunduğu yükseltilmiş alana yerleşmişledir. Selçuklular ovaya yerleşmişlerdir. Bugün de Van’ın Erek Dağı’na doğru kayması gerekiyor. Van yerleşimi için en güvenli alanlar buralardır. Kentsel dönüşüm yapılacaksa bu bölgelerde yapılmalı. TOKİ konutlarının bulunduğu bölgeler bu anlamda oldukça güvenlidir.”


“HERKES OTURDUĞU EVİN REZONANS DEĞERLERİNE BAKTIRMALI”

Ercan, alınması gereken tedbirleri dile getirerek, “Halka “depremden korkmayın” demek doğru değildir, çünkü depremden korkulur. Ancak her açıklamayı da abartmadan, bilimsel verilerle yapmak gerekir. Van’da büyük bir deprem olacak demek, şu anda doğru değildir çünkü buna dair bilimsel bir kanıt yoktur. Bilimsel dayanağı olmayan haberlere itibar edilmemelidir. Kentsel dönüşüm bu açıdan büyük önem taşır. Burada en çok yıkıma neden olan durumlardan biri de rezonans olayıdır. Herkes oturduğu evin rezonans değerlerine baktırmalı. Bir evin yıkıma uygun olup olmadığı bu şekilde öğrenilebilir” diye aktardı.

VAN GÖLÜ’NÜN DOĞU KESİMİ, BATI KISMINA GÖRE DAHA RİSKLİ: BÖLGEDE DEPREME DAYANIKLI YAPILAR İNŞA EDİLMELİ

Alkan, önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekerek, “Bununla birlikte, bu tür depremler bizim için birer uyarı niteliğindedir. Bu nedenle zemin-yapı ilişkisine dikkat edilmeli, yapılaşmada gerekli önlemler alınmalıdır. Bölgede depreme dayanıklı yapılar inşa edilmesi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca Van Gölü’nün doğu kesimi, batı kısmına göre daha risklidir. Özellikle Çaldıran, Saray, Başkale, Özalp ve Hoy bölgeleri deprem açısından daha hassas alanlardır. Bu doğrultuda gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

 

ŞEHRİVAN

  • Etiketler : DEPREM VAN HABER
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER