Van’da KESK, DİSK, Van Barosu,...
MEBİT

Van 1 Mayıs Bölge Mitingi: Bu ülkenin işçilerini, emekçilerini hafife almamak lazım

Van’da KESK, DİSK, Van Barosu, Van-Hakkari Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası ile TMMOB öncülüğünde “Emek bizim söz bizim” şiarıyla düzenlenen 1 Mayıs Van Bölge Mitingi yürüyüş korteji ile başladı.

Abone Ol

2024-05-02 02:13:04 | Son Güncelleme : 2024-05-17 19:27:11

Van 1 Mayıs Bölge Mitingi: Bu ülkenin işçilerini, emekçilerini hafife almamak lazım

Van'da, 1 Mayıs bölge kutlamaları, saat 11.00'de düzenlenecek yürüyüşle başlayacak. Miting, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Van Barosu, Van-Hakkari Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası ile Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) tarafından “Emek bizim, söz bizim” şiarıyla Musa Anter Barış Parkı'nda düzenlendi.

Kutlamalara, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Neslihan Şedal ve KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz de katıldı. 

Bu sene bölgesel olarak olarak düzenlenecek olan 1 Mayıs kutlamalarına Ağrı, Hakkari, Muş, Bitlis, Kars ve Iğdır'dan gelen emek ve demokrasi örgütleri de katıldı.

Milli Egemenlik Caddesi ve Erek Dağı Caddesi'nin birleştiği noktada bir araya gelecek olan emek ve demokrasi örgütleri, buradan miting alanına doğru yürüyüşe geçti.

Kutlamalar öncesinde, yürüyüşün yapılacağı güzergahta ve miting alanında çok sayıda polis, zırhlı araç ve TOMA'lar görevlendirildi. Miting alanının ve buluşma noktasının etrafı bariyerlerle çevrildi. Kutlamalara katılmak isteyenler, üst ve çanta aramasından geçtikten sonra alana alındı. 

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları için düzenlenen yürüyüş başladı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da partisinin kadın meclisi ile beraber yürüyüşte yer aldı.

Kortejde en önde basın emekçileri yer alıyor. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) öncülüğünde bir araya gelen gazeteciler, "Özgür basın susturulamaz" sloganlarıyla yürüdü.

Yürüyüşün ardından Musa Anter Barış Parkı'na ulaşanlar, miting alanına iki kez üst ve çanta araması yapıldıktan sonra alındı. Alana girenler, burada bekleyenler tarafından alkışlarla karşılandı.

DEM Parti ve DBP Van, Ağrı, Hakkari, Bitlis, Iğdır ve Kars il ve ilçe örgütleri, CHP, EMEK Partisi, TİP ve TKP Van İl Örgütleri, DİSK Genel İş ve KESK bölge şubeleri, TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu, Van-Hakkari Tabip Odası, Van Diş Hekimleri Odası, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, İnsan Hakları ve Medya Derneği, Barış Anneleri ve İnsan Hakları Derneği kutlamalara katıldı.

DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI HATİMOĞULLARI VAN’DA KONUŞTU

Mitingde konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Vanlıların başka illere göç ettiğine dikkat çekerek, “Eşit işe eşit ücret demek için, haklarımız için, işimiz için, aşımız için, ekmeğimiz için buradayız. Hepinize selam olsun. Bizler yerel seçim kampanyası süresince Türkiye’nin yer yanını dolaştık. En çok dile getirilen sorun açlık ve yoksulluktu. Bugün Türkiye’de 50 milyona yakın insan açlık ve yoksulluk sınırında yaşıyor. İşçiler emekçiler asla kazanılmış haklarının ellerinden alınmasına izin vermedi. Ezilen ve sömürülenlerin üzerindeki ölü toprak bu seçimlerde biraz daha atılmıştır. Bu seçimlerden sonra ortaya çıkan yeni tabloda başta işçi ve emekçi kardeşlerimiz olmak üzere muhalefetin tamamının daha güçlü alanlara çıkacağı, daha güçlü örgütleneceği bir dönemin kapıları açılmıştır. Açlık ve yoksulluktan kaynaklı gençlerin göç yolunu tuttuğunu hepimiz biliyoruz. Bugün bu alanda bulunan her arkadaşımızın ya bir kardeşi ya bir yakını yaşanan yoksulluk ve işsizlikten dolayı göç yolunu tutmuştur. Mevsimlik işçilerin çektiği acıları hepimiz gayet iyi biliyoruz. Birlikte aç kalıyorsak, birlikte susuz kalıyorsak birlikte mücadele edeceğiz” dedi.

'EMEK ÖRGÜTLERİNİN ALDIĞI KARARA HERKES SAYGI GÖSTERMELİ'
DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB'den oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi, Saraçhane'deki 1 Mayıs eylemini sonlandırdığını duyurdu. 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere Van'da bulunan KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz, alınan karara ilişkin şunları söyledi: "Bizler örgütü bir yapıyız. KESK, DİSK ve diğer emek örgütlerinin almış olduğu bu karara herkesin saygı göstermesi gerekir. Böyle bir süreçte, bir kaotik ortam yaratarak, birilerini karşı karşıya getirerek, itibarsızlaştırarak, gözaltına aldırmak gibi bir talebimiz bu güne kadar olmadı, bundan sonra da olmayacak. Arkadaşlarımızı bu konuda sağduyulu olmaya davet ediyorum. Taksim, İstanbul'un küçük bir parçası. Taksim'in işçiler, emekçiler açısından bir önemi var. Taksim'de 1977'de işçiler ve emekçiler katledildi. Hem yoldaşlarımızı anmak hem de birlik günümüz olan 1 Mayıs'ı coşkulu bir şekilde kutlamak işçilerin ve emekçilerin temel talepleridir. Ancak siyasal iktidar kolluk güçleri ile adeta etten bir duvar ördü emekçilerin önüne. Aslında etten duvardakiler de bu ülkenin yoksul, emekçi çocukları. Bu çocukları karşı karşıya getirmek istediler. Biz bunun farkındayız.''

"TEK ADAM REJİMİNE SON VERECEĞİZ”
Tertip Komitesi adına konuşan DİSK Genel-İş Temsilcisi Ömer Tekin, “Van halkının 31 Mart’ta gösterdiği direniş sonrası 1 Mayıs’ı kutluyoruz. 10 yıldır belediyelerimiz gasp edilmiş, arkadaşlarımız işlerinden atıldı. Buna karşı direnmek meşrudur. Bir kez daha yılmayacağımızı ve geri adım atmayacağımızı haykırıyoruz. Artık bu ülkenin demokratik ve emekten yana bir yönetime ihtiyaç var. Bu tekçi yönetime son vereceğiz. Demokrasi ve özgürlük için birlik ve dayanışma içerisinde mücadelemizi devam edeceğiz” dedi.

“HALKIMIZ BÜYÜK BİR DİRENİŞ ÖRNEĞİ GÖSTERDİ”
Ardından konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Neslihan Şedal, “Biz, 3 Nisan’da bu alanda ‘İrademiz bizimdir’ dedik. Halkımız büyük bir direnişle iradelerini sahiplendi. Tüm kirli politikalarını bizim üzerimizden hayata geçirmeye çalışıyorlar. Buna karşı bizim emek mücadelemiz devam edecek. Yine emekçiler iktidarın hedefi haline getirilerek, yüzlerce arkadaşımız ihraç edildi. İrademizi ve emeğimizi gasbetmeye çalışanlara karşı büyük bir direniş göstereceğiz. Ne olursa olsun biz halkımızın iradesine sahip çıkacak ve yaşamımızı emekle öreceğiz. Bizim mücadelemizi, özel savaş politikaları, doğanın yok edilmesi ve kadın kırımına karşıdır. Biz, bunun mücadelesini mutlaka güçlü bir biçimde vereceğiz” dedi.

“KARŞI MÜCADELEYİ BÜYÜTMEK İÇİN BURADAYIZ”
Daha sonra konuşan KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz, Taksim’e yürüyenlere yönelik polis müdahalesini kınadı. 15 Temmuz’un bedelinin emekçilere ödetildiğini söyleyen Karagöz, ihraç edilenlerin görevlerine dönmesi için mücadele edeceklerini belirtti. Ülkede toplu krizlerin yaşandığını söyleyen Karagöz, “Milyonlarca işçi ve emekçi sömürülüyor. Tüm faturalan bu halka kesiliyor ve tüm kaynaklar yandaşlara akıtılıyor. 31 Mart’ta halkımızı bunlara bir kez daha ‘yeter’ dedi. Van halkı iki kez bu politikalara ‘hayır’ dedi. Hepinizi tebrik ediyoruz. Karşı mücadeleyi büyütmekten başka çıkış yolumuz yok. Bizi nefessiz bırakanlara 31 Mart’ta cevabını verdik bir kez daha bu cevabı vermemiz gerekiyor. Biz barış, kardeşlik, anadilinde eğitim, halkın bir arada kardeşçe yaşadığı bir ülke istiyoruz. Kürt sorunun çözülmesi, cezaevlerindeki insanlık dışı uygulamalara karşı, savaşa harcanan bütçenin halka aktarılması için bu alanlardayız” dedi.

(GAZETE DUVAR, ŞEHRİVAN GAZETESİ, MA, SERHAT NEWS)

  • Etiketler : 1 MAYIS İŞÇİ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER