Van'da, HDP tarafından düzenle...
MEBİT

2023 Newroz'u Van'da coşku ile kutlandı

Van'da, HDP tarafından düzenlenen etkinlikle newroz kutlandı. HDP Grup Başkan Vekili Hakkı Saruhan Oluç, "14 Mayıs’ta bu iktidarın sonudur. HDP’yi kapatmak isteyenlere newroz alanlarında sesleniyoruz. Bu halkın sesini susturamazsınız" dedi.

Abone Ol

2023-03-19 23:43:00 | Son Güncelleme : 2024-03-27 22:07:03

2023 Newroz'u Van'da coşku ile kutlandı

HDP'nin düzenlediği newroz etkinliği, Van Kalesi'nin güneyindeki Atatürk Kültür Parkı'nda yapıldı. Polisin güvenlik önlemi aldığı alana gelenler, kurulan 2 güvenlik barikatından geçirildi, üst aramaları yapıldı. Newroz kutlamasına HDP Van milletvekilleri HDP Grup Başkan Vekili Hakkı Saruhan Oluç, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Van Milletvilleri Sezai Temelli, Tayip Temel, Murat Sarısaç ve Muazzez Orhan ile çok sayıda kişi katıldı. Etkinliğe katılanlar, yakılan newroz ateşinin ardından çalanan müzik eşliğinde söylenen Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekti. Newroz alanı, HDP, DBP ve Yeşil Sol Partilerinin bayrakları ile süslendi.

Van Kalesi eteklerinde kutlanan Newroz sabahın erken saatlerinde yoğun yağışa rağmen Van halkının alana gelmesiyle başladı. Yapılan konuşmalarda depremde yaşamını yitirenler anılırken, yıkılan şehirlerin el birliğiyle yeniden inşa edileceği vurgulandı.

Van’da bu yıl kutlanan Newroz’da Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşil Sol Parti öncülüğünde “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamaları Kale Parkı’nda başladı.

Van’da kutlanan Newroz programı depremde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından Tertip Komitesi Başkanları Edibe Babur ve Sedat Düşünmez’in konuşmaları ile başladı.

‘Şehirlerimizi hep beraber yeniden kuracağız’
Edibe Babur, konuşmasında, depremde hayatını kaybedenleri andı ve Van halkının Newroz’unu kutladı.

Sedat Düşünmez ise, depremde hayatını kaybedenleri anarak bu yıl Newroz alanını siyahlara bürüdüklerini söyledi. Depremden etkilenenlerle dayanışmayı büyüteceklerini söyleyen Düşünmez, “Şehirlerimizi yeniden ve hep beraber kuracağız” dedi.

HPD Van İl Eş Başkanı Handan Karakoyun da, “2023 Newroz’u barışa ve özgürlüğe vesile olacaktır. Bu yıl bütün ezilen halkların özgürlük yılı olacaktır” diye vurguladı.

'Seçimlerde güzel cevap olacağız'
Ardından söz alan HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, özgürlük ve direniş için Newroz alanında olduğunu belirterek, yaşanan depremden kaynaklı hüzünlü olduklarını söyledi. Temelli şunları dile getirdi: “Acımız büyük bir deprem felaketini geride bıraktık. Bunca acıya bunca felaketin sebebi yarattıkları talandır. Hala inatla zulümden beslenmek istiyorlar. Her türlü yasayı torbaya koyup torba yasalarını çıkarıyorlar. Bu iktidarı bu faşizmi mutlaka yıkacağız. Bizim bir çözümümüz var oda Sayın Öcalan’ın özgürlüğü. HDP yeniden o masayı yeniden kuracak. En güçlü şekilde mecliste yararlanarak. Önümüzde seçimler var seçimlere kadar sıkı çalışacağız. Ve mutlaka çok güzel bir cevap olacağız.”

Sağanak yağmura rağmen Newroz alanını hınca hınç dolduran Van halkı tek ağızdan özgürlük talebini haykırıyor. Halka seslenen HDP’li Saruhan Oluç, “AKP-MHP faşizmini o sandıkları gömeceğiz, tarihe gömeceğiz. Bu seçim Küre düşman olan AKP MHP faşizminden kurtulma seçimdir” dedi. Oluç, “İyi ki birlikte mücadele veriyoruz. Newroz yeni bir başlangıç yeni bir direniştir. Newroz piroz be. Bugün buradan Avrupa’nın ve dünyanın bütün yerlerine Newroz selamlarımızı iletiyoruz. Bu Newroz aynı zamanda bir yas Newrozu’dur. Bütün ailelere ve halkımıza baş sağlığı diliyoruz. Yasımız var isyanımız da var. Deprem değil bu ülkeyi AKP-MHP faşizmi yıktı. Bu depremin sebebi bu ölümlerin nedeni AKP-MHP faşizmidir. Bu Newroz bu iktidarı değiştirme Newrozu’dur. AKP-MHP faşizmini o sandıkları gömeceğiz, tarihe gömeceğiz. Bu seçim Kürde düşman olan AKP MHP faşizminden kurtulma seçimdir” dedi.  

'14 Mayıs iktidarın sonudur'
Bu seçimin aynı zamanda halkın iradesini gasp eden iktidardan kurtulmanın seçimi olduğunu söyleyen Oluç, “Binlerce arkadaşımızı rehin tutan AKP-MHP’den kurtulma seçimidir. Bütün arkadaşlarımızı cezaevinden çıkarma hesap sorma seçimidir. İnsanlık dışı sürdüren bir iktidarla karşı karşıyayız. Dünyanın hiçbir yerinde bu hukuksuzluk yoktur. Bu iktidar savaşı sürdürmek istediği için bu tecridi sürdürüyor. 14 Mayıs’ta bu iktidarın sonudur. HDP’yi kapatmak isteyenlere Newroz alanlarında sesleniyoruz; Bu halkın sesini susturamazsınız. Bu özgürlük, barış ve adalet mücadelesini bu halk kazanacak. Asla sizin baskılarınıza boyun eğmeyecek asla diz çökmeyecek. 56 gün sonra hep birlikte AKP MHP faşizminden hesap soracağız. Yılların hesabını o gün soracağız” diye konuştu.

'Kaybedeceklerini bildikleri için deprem alanlarına gitmediler'
Bütün olumsuzluklara rağmen Newroz alanlarının Kürt halkı tarafından doldurulduğunu söyleyen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise, “Newroz var olmaktır. Mazlum doğanın 3 kibritiyle bu günlere ulaştı. Newroz ruhuyla kendini alanlarda var etmektir. Kürt halkının birliğidir. Selam olsun Jin jiyan azadi felsefesini bizimle buluşturanlara. Bugün bütün dünyada Ortadoğu’da Kürtler Newroz alanlarında. Biz her yıl Newrozu halaylarımızla zılgıtlarımızla kutluyoruz. Depremde yaşamını yitirenlere Allahtan rahmet tedavi görenlere acil şifalar diliyoruz. Depremde insanlar canlarıyla uğraşırken devlet hiçbir yerde yoktu. Olağan Üstü Hal (OHAL) ilan ettiler; çünkü meşrutiyetleri kalamamış ve kaybettiklerini biliyorlardı. Alanlara gelmemelerinin sebebi rantlara devam etmekti. Helalleşmeyeceğiz bütün canlarımızın tek tek haplarını soracağız. Bu iktidar savaştan besleniyor. Binlerce insan enkaz altındayken arama kurtarma yerine Rojava’ya saldırdılar. Başura saldırdılar” dedi.

Etkinlikte Koma Sorjiyan, Bajar ve Aryen Kom sahne aldı.

  • Etiketler : Van Haber HDP NEWROZ 2023 SEÇİMİ 2023 NEVRUZ
  • Bu Haberle İlişkili Video Galeriler
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER