Her yıl 24 Kasım'da kutlanan Ö...
MEBİT

Atanamayan öğretmenler işsiz ve umutsuz

Her yıl 24 Kasım'da kutlanan Öğretmenler Günü atanamayan öğretmenler için buruk bir gün olarak geçiyor. Van’da atanamayan öğretmenler, Yeni Doğu Gazetesi’ne yaşadıkları zorlu mücadelelerini anlattı.

Abone Ol

2022-11-24 10:33:22 | Son Güncelleme : 2024-03-25 23:12:07

Atanamayan öğretmenler işsiz ve umutsuz

Her yıl 24 Kasım'da kutlanan Öğretmenler Günü atanamayan öğretmenler için buruk bir gün olarak geçiyor.  Van’da atanamayan öğretmenler,  Yeni Doğu Gazetesi’ne yaşadıkları zorlu mücadelelerini anlattı.Atanamayan öğretmenler, zor koşullarda tamamladıkları eğitimlerinin sonucunda öğrencileriyle buluşmayı hayal ederken, geçinmek için bambaşka işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Ülke genelinde sayısı yüz binleri bulurken Van'da ise binlerce öğretmen adayı atanma umuduyla yaşıyor. Atanamayan öğretmenler ya düşük ücretle ücretli öğretmenlik yapıyor ya da inşaat ve diğer iş kollarında çalışmak zorunda kalıyor. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde birçok öğretmen öğrencisiyle bugünü kutlamanın sevincini yaşarken atama bekleyen öğretmenler o sevinci uzaktan izlemekle yetiniyor. 

 

"TÜKENİYORUZ ARTIK"

 

Hevesle okuduğu bölümden umduğunu bulamayan Felsefe Bölümü Mezunu G.İ, atanamadığı için çağrı merkezinde çalışmak zorunda kaldığını ifade etti. İ, “2020 yılında Felsefe bölümünden mezun oldum. Yıllardır sınavlara çalışıyorum iyi puanlar çıkarmama rağmen bir türlü atanamadım. Psikolojik olarak zor süreçler geçiriyoruz. Mezun olup görevimize başlama hevesi ile okuduğumuz bölümlerimiz bizlere adeta kâbus oldu, KPSS çalışmaktan heba olduk. Maddi ve manevi sebeplerden dolayı tükeniyoruz. Madem atanmayacaktık biz neden okuduk?"  Dedi. 

 

"ATANMAK BİZİM HAKKIMIZ''

2018 yılında Edebiyat Fakültesi mezunu olduğunu ve yıllardır atama için ders çalıştığını ifade eden bir başka atanamayan öğretmen M.A, “ Atatürk Üniversitesi Edebiyat Öğretmenliği bölümünden mezun oldum. KPSS’den iyi puan almama rağmen bir türlü atanamadım. Şuan kırtasiyede kasiyer olarak çalışıyorum. Bugün öğretmenler günü, öğrenciler öğretmenleri için hediyeler alırken bizler sadece uzaktan o heyecana bakmak zorunda kalıyoruz. Atanmak bizim de hakkımız.” Şeklinde konuştu.

 

“ÖĞRENCİLERİMLE OLMAM GEREKİYOR”

 

Atanamayan öğretmenlerin toplum tarafından aynı zamanda psikolojik baskılarla da başa çıktığını ifade eden bir başka atanamayan öğretmen B.Ş,  “Atanamadın mı hâlâ? Boşuna okudun sen de’ diyorlar. Maruz kaldığımız bu tarz psikolojik baskılar da yaşadığımız bunalımlı sürecin bir parçası. Onca kurulan hayal, ailemize verdiğimiz sözler. Ve karşılığında kırılan umutlar, başımızın gittikçe öne eğilmesi. Daha ne yapabilirim. Öğrencilerimle olmam gerekiyor. Onun hayali ile yaşıyoruz.  Alanımız dışında işlerde çalışarak KPSS’ye hazırlanıyoruz. Kaç arkadaşımız bu yüzden intihar etti.” İfadelerinde bulundu.


Kaynak: YENİDOĞU GAZETESİ

Editör: BAHAR TANRITANIR

  • Etiketler : ÖĞRETMEN ATAMA
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER