Market fiyatlarındaki yükseliş...
MEBİT

Market fiyatlarındaki yükseliş durmak bilmiyor

Market fiyatlarındaki yükseliş durmak bilmiyor. Son rakamlara göre süt ve peynir fiyatları et fiyatlarını geçti. Akaryakıt ve enerji piyasasında normale dönüş sağlanmasına rağmen fiyatların düşmemesi vatandaşları isyan ettirdi.

Abone Ol

2022-11-23 10:44:56 | Son Güncelleme : 2024-04-16 04:03:46

Market fiyatlarındaki yükseliş durmak bilmiyor

Market fiyatlarındaki yükseliş durmak bilmiyor. Son rakamlara göre süt ve peynir fiyatları et fiyatlarını geçti. Akaryakıt ve enerji piyasasında normale dönüş sağlanmasına rağmen fiyatların düşmemesi vatandaşları isyan ettirdi.

 

Vatandaşın alım gücü erirken, temel tüketim maddesi fiyatları da yerinde durmuyor. Kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı olan peynir, etten pahalı hale geldi. Kaşar peynirin fiyatı kırmızı et fiyatını geçti. Bir sanal alışveriş sitesindeki fiyatlara göre, bugün itibarıyla 700 gr kaşar peynir fiyatı ortalama 115-165 TL arasında iken dana kıyma dana kuşbaşı fiyatları 110-150 liradan satılıyor.

 

CEP YAKMAYA DEVAM

 

Son aylarda art arda gelen zamlar, enflasyonun yükselmesi, kurun artması ile birlikte baş gösteren hayat pahalılığı vatandaşın belini büktü. Pazarda, markette ürünlerin her geçen gün zamlanması nedeniyle etiketler de günden güne değişir hale geldi. Süt ve et fiyatlarındaki artış vatandaşların cebini zorlamaya devam ediyor. Süt fiyatları 1 yılda yüzde 175 artınca kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı peynir, tarihte ilk kez etten daha pahalı hale geldi. Yetkililer tarafından et fiyatlarına da yakın zamanda yüzde 30-40 arası zam gelebileceği öne sürüldü.

 

ET FİYATINI GEÇTİ

 

Marketteki nerdeyse her ürüne gelen zam vatandaşları isyan ettirdi. Market raflarında peynir reyonun önüne giden vatandaşlar gördükleri karşısında şaşkınlık yaşadı. Sütte üreticiye düşük fiyat verilmesi hayvanları kesime zorlarken, süt üretimi TÜİK'e göre yüzde 4.4, sektör temsilcilerine göre yüzde 15 düştü. Ürünün raflardaki fiyat artışı ise neredeyse yüzde 175'i buldu. Öyle ki kaşar peynirinin kilo fiyatı, kırmızı eti de geçti. Kasar peynirin fiyatı kırmızı et fiyatını geçti.

 

ZAM ÜSTÜNE ZAM

 

Konuyla ilgili gazetemize konuşan vatandaşlar, "Her gün market fiyatlarına zam üstüne zam kimse el atmıyor, denetim yok nasıl geçiniyoruz.  Bugün aldığı ürünü yarın yeni etiketiyle alıyorum. Maaşlar sabit ama fiyatlar saat başı değişiyor. Soruyorum sizlere bu haktan reva mı? Nasıl geçinsin bu millet? Zincir marketler neye dayanarak fiyatları böyle çıkartıyorlar bunu anlamak mümkün değil.”  Dedi.

 

ÇİFTÇİYE DESTEK

 

Öte yandan süt ürünlerindeki bu artışın yem fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklandığını belirten vatandaşlar, "Üretim maliyetlerinin artması çiftçiyi adeta vurdu: Çiftçi ekip biçemez oldu. Hayvan besleyemez oldu. Fiyatların düşmesini istiyorsak öncelikle çiftçinin desteklenmesi gerek. Devletin çiftçilerin sorunlarına el atması gerek" ifadelerine yer verdi.

 

FIRSATÇIYA YENİ CEZA YOLDA!

 

Hiçbir sebep yokken sürekli artan zamlar vatandaşı zor durumda bırakınca hükumet yeniden düğmeye bastı. Fırsatçılara yeni cezalar yolda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Katar dönüşü fahiş fiyatları değerlendirerek sert tedbirlerin uygulanacağını söyledi. Erdoğan para cezası dışında atılacak adımların kabine toplantısında masaya yatırılacağını ifade etti.

 


Kaynak: YENİ DOĞU GAZETESİ
 

  • Etiketler : MARKET
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER