Gelecek Partisi Van İl Başkanı...
MEBİT

Gelecek Partisi Van İl Başkanı Karabıyık: ‘Kürt sorununu biz çözeceğiz’

Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık AKP’nin Van’a gelişini ve Diyarbakır’da gerçekleştirdikleri çalıştay hakkında Serhat News’e konuştu: “Kürt sorununu Gelecek Partisi olarak biz çözeceğiz. AK Partinin hiçbir icraatlarını savunmuyorum. Esnaflar tarafından AKP yöneticilerinin nasıl yuhalandığını gördük. Artık sokağa inemezler.”

Abone Ol

2022-06-21 16:41:37 | Son Güncelleme : 2024-04-15 11:42:54

Gelecek Partisi Van İl Başkanı Karabıyık: ‘Kürt sorununu biz çözeceğiz’

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu 11 Haziran’da Diyarbakır’da Demokratik Geleceğimizin İnşası: Kürt Meselesi Çalıştayı açılışında, “Yeni Bir Demokratikleşme Sürecinin Temel Unsurları” başlığı ile Kürt Meselesinin çözümüne ilişkin partisinin 10 önerisini paylaşmıştı.

Van Gelecek Partisi İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık’a hem Kürt meselesine dair yapılan öneriler hem de geçtiğimiz günlerde AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Van’a gelişi hakkında sorularımızı yönettik. 

‘Kürt sorununu Gelecek Partisi olarak biz çözeceğiz’
Eski milletvekilleri ve Kürt meselesi adına, yıllardır demokratik mücadele veren aydınlarla birlikte Diyarbakır’da çalıştayı gerçekleştirdiklerini söyleyen Karabıyık, Kürt meselesi sorunuyla geçmişte de muhatabı olan kişinin Ahmet Davutoğlu olduğunu yorumluyor. 

‘Yeni Bir Zihniyet’ başlığı üzerinde değerlendirmede bulunan Karabıyık, “Kürt sorunu vardır ve bunu demokratik yollarla çözeceğiz. Çünkü iktidar ve yandaşları, bileşenleri ‘Kürt sorunu yoktur’ diyor. Bizler de ‘hayır Kürt sorunu vardır ve bu sorunu da Gelecek Partisi olarak biz çözeceğiz’ diyoruz. Kürt sorunu çözümünde muhatap halktır. Halk olmadan hiç kimsenin bu sorunu çözmesi hem doğru değil hem de geçmişte olduğu gibi adres başka yerleri seçince çözüm süreci de böyle seklere uğrar” diyor.

‘Gazetecilerin ifade özgürlüğüne saygı gösterilmeli’
Karabıyık, Düşünce ve İfade Özgürlüğü başlığı altında ise Diyarbakır’da geçen hafta 21 Gazetecinin gözaltına alındığını ve 16 kişinin tutuklanmasını hatırlattı. Aynı şekilde Van’da da gözaltı ve tutuklamaların devam ettiğini söyleyerek, “6 ayda bir düşüncelerinden veya ifadelerinden dolayı, gazetecileri toplayıp cezaevine veya gözaltına almaları doğru değil. İnsanların düşüncelerine saygı göstermeleri gerekiyor” ifadelerine yer veriyor.

‘Kürtçe diline yönelik yasaklamaları kabul edilemez’
Karabıyık, Anadilin Eğitimde ve Sosyal Hayatta Anlatım başlığı üzerine ise kimsenin anadiline yasak getirmemesi gerektiğini ve ortak resmi dil olan Türkçe’nin yanında herkesin kendi dilini öğrenme, kullanma hakkına sahip olduğunun vurgusunu yapıyor: “Devletin bu çerçevede üzerine düşen yükümlülüklerini yerine getirmesi, Kürtçeye yönelik yabancı veya bilinmeyen dil muamelesi yapılması asla kabul edilemez. Kamusal alanlarda dilini kullanması ve sokaklarda dile yönelik yasaklanmaların kaldırılması gerekiyor.”

‘Kayyum yönetimine karşıyız’
Yeni Bir Sosyo-Ekonomik Kalkınma Stratejisi ve Demokratik Yerel Yönetimler başlığı altında kısaca konuşan Karabıyık, ”Son dönemde derinleşen ekonomik krizden kaynaklı özellikle genç kitlelerin bölgeden koparak sadece büyükşehirlere değil fırsat buldukları anda göç etmelerin sonucunu doğuruyor. Ayrıca belediyelere atanan kayyum yönetimlere karşıyız” diyor.

‘Bu halk AKP’nin oyuncağı değil’
Son olarak AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Van’a gelmesi hakkında da şu yorumda bulunuyor: “AK Partinin hiçbir icraatlarını savunmuyorum. Esnaflar tarafından AKP yöneticilerinin nasıl yuhalandığını gördük. Erdoğan esnafların aklıyla nasıl dalga geçtiğini hepimiz izledik. Artık sokağa inemezler. AKP insanlara tepeden bakıyor. AKP sadece işleri düştüğü zaman halk vardır esnaf vardır. Onun dışında 4 duvar arasına kapanırlar ve halka 8. Kattan bakarlar. Yüzlerce otobüs farklı kentlerden Van’a getirildi. Teşkilat güçleri otobüslerle kente sokarak insanlara kalabalık olduğunu gösterdi. Siz bu şekilde sadece kendinizi kandırıyorsunuz. Bu halk artık sizin oyuncağınız değil. Bu miting sadece taşımalı bir miting oldu.”  

(ro)

serhatnews

  • Etiketler : Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER