Doğu Sanayi ve İş Dünyası Fede...
MEBİT

Başkan Erbay: ‘Van Valisi ile görüştük, Gelincik Sınır Kapısı açılabilir’

Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED) Başkanı Müslüm Erbay, Van Valisi Ozan Balcı ile görüştüklerini ve Vali Balcı’nın İran sınırında bulunan Başkale ilçesindeki Gelincik Sınır Kapısı’nın açılabileceği yönünde olumlu raporlar geldiği bilgisini verdiğini söyledi.

Abone Ol

2022-06-20 23:09:08 | Son Güncelleme : 2024-04-17 20:59:16

Başkan Erbay: ‘Van Valisi ile görüştük, Gelincik Sınır Kapısı açılabilir’

Başkale ilçesindeki Gelincik Sınır Kapısı’nın uzun yıllardır güvenlik gerekçeleriyle kapalı olduğunu belirten Müslüm Erbay, bölge halkının tek geçim kaynağı olan sınır ticaretinin önündeki engellerin artık kaldırılması gerektiğini söyledi.

Devletin istediği an sınır kapısını açabileceğini ve Van’ı Kayseri ya da Kocaeli gibi kalkındırabileceğini kaydeden Erbay, Hevidar Zana’nın sunduğu Rûdaw TV’nin 15.00 bültenine katıldı.

DOĞUSİFED Başkanı Erbay, sınır kapısı kapalı olduğu için halkın mecburen “kaçakçılık” yaptığını ve bunun da gençlerin hayatına mal olduğunu kaydetti.

Başkale’nin en büyük avantajının sınırda yer alması olduğunu ve bu avantajın en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Erbay şöyle konuştu:

 “Ticaretimizin önündeki engelleri kaldırın”

“Ben bölgesel bir bakış açısıyla bakmak istiyorum. Devlet isterse Van’ı bir Kayseri yapar, Kocaeli yapar, kalkındırabilir. Biz sınır kentiyiz. Sınır kenti olma hasebiyle yanımızdaki İran'dan istifade etmemiz gerekiyor ama edemiyoruz şu an. Van Asya'ya açılan bir sınır kenti ama sınır kenti olmanın avantajlarından istifade ediyor mu, hayır Onun için diyoruz ki ticaretimizin önündeki engelleri kaldırın Bunu her fırsatta hükümet, devlet yetkililerine tabii ki söylüyoruz. Bizim bildiğimizin daha fazlasını biliyor devlet ama açılmıyor. Geçmiş yıllarda güvenlik gerekçesi falan öne sürülüyordu. Güvenlik raporlarının olumsuz olduğu yönünde çok net beyanatlar vardı. Fakat son olarak Başkale tarihinin en geniş mutabakatlı organizasyonunu yaptık. Gelincik Sınır Platformu adı altında bütün muhtarlarımızla, Başkalede’ki ziraat odamızla, kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile; iş dünyası ile, hiç kimsenin siyasi kimliğine bakmadan Gelincik Sınır Platformu’nu oluşturduk. Ziyaretler gerçekleştik ve en son Sayın Valimize ziyaret ettik, orada bize ifade edilen şey güvenlik raporlarının olumlu olduğu yönünde, kapının açılması yönünde iyi sinyaller aldık . İlgili mercilerle İran'a bir ziyaret yapacağız bunu sınır platformu olarak yapmayı düşünüyoruz.

“Başkale halkı çok zor durumda”

Israrla diyoruz ki Başkale halkı çok zor bir durumda. Evet daha önce sınır hattı boyunca belki kaçakçılık diyoruz ama bunun başka yolu yok. Mazot, şeker ve başka şeyler geliyordu, insanlar geçinebiliyordu. Ama özellikle 2011 Van depremi sonrasında her iki taraftaki güvenlik gerekçesiyle sınır tamamen kapatıldı, kuş uçmaz oldu. Açık olan sınır kapısı hali hazırda yetmiyor. Tabii biz taleplerimizi yapıyoruz. Aynı zamanda bölgedeki sıkıntıları biliyoruz, sorunlarımızı rapor ediyoruz, yetkili mercilere çözüm öneriyoruz. Kapıköy Sınır Kapısı TIR geçişine kapalı, ithalat ihracat rejimine kapalı, İhtisas gümrüğümüz yok. Sorunlar belli, o zaman diyoruz ki İran'la olan ticaretimizin gelişmesi için önümüzdeki bu engelleri kaldıralım. Devlet isterse sınır kapısına 24 saat esaslı TIR’ların geçişine açar, ithalat ihracat rejimini ve ihtisas gümrüğünü serbest bırakır.

“Başkale’nin en büyük fırsatı sınır ilçesi olmasıdır”                               

Gelincik Sınır Kapısı’nın açılmasını talep ediyoruz. Başkale coğrafi olarak çok kırsal bir bölge. Başkale’nin en büyük fırsatı sınır ilçesi olmasıdır. Ondan da istifade edemiyorsa şu an Başkale'de o güvenlik gerekçesiyle çok ciddi tedbirler var. Öyle ki zaman zaman gençlerimizi kaybediyoruz karşı tarafta. İran sınır hattını geçen gençlere saldırılar oluyor. 2 paket sigara için canını kaybeden gençlerimiz var, şu an sakat olan gençlerimiz var. Bu konuda endişeliyiz tabii. Devlet ya fabrika açacak bu insanların geçinmesi için ya da sınır kapısı açılabilir. Gelincik sınır kapısının açılması Başkale halkı için bir can suyu olur. Umuyoruz ki bir netice alacağı, olumlu olacağı yönünde sinyaller alıyoruz.”

  • Etiketler : MÜSLÜM ERBAY DOĞUSİFED EKONOMİ SINIR KAPISI İRAN
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER