12 Haziran seçimlerinden sonra...
MEBİT

İŞTE 24. DÖNEM VAN MİLLETVEKİLLLERİ - VAN HABERLERİ

12 Haziran seçimlerinden sonra Van'ı parlementoda temsil etmeye hak kazanan Ak Partili 4 vekil ile, BDP' nin desteklediği bağımsız 4 adayı tanıyalım.

Abone Ol

2011-06-13 09:01:00 | Son Güncelleme : 2025-05-08 04:39:00

İŞTE 24. DÖNEM VAN MİLLETVEKİLLLERİ - VAN HABERLERİ

AK PARTİ VAN MİLLETVEKİLLERİ

Burhan KAYATÜRK:



1970 yılında Van"da İskele YİBO"da, lise öğrenimini Ankara Atatürk Lisesi"nde okul birincisi olarak tamamladı. Sadece çok başarılı öğrencilere tahsis edilen yurt dışı eğitim bursu ile Pakistan"da okumaya hak kazandı. Lahore Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden başarı ile mezun oldu.

American International Universty"de İşletme dalında master yaptı. Pakistan, Hindistam ve Nepal"de 5 yıl boyunca Mühendis ve Proje Müdürü olarak görev yaptı. Hazır giyim Türkiye öncülerinden, Kimlik Mağazaları"nın bugünlere gelmesinde ciddi katkıları oldu. Grubun bünyesindeki 3 anonim, 4 limited şirketin kuruluşunda ve yönetiminde önemli roller aldı. Birçok firmaya uluslar arası alanda danışmanlık hizmeti vermektedir.

Türkiye-Pakistan Kültür Derneği Başkanıdır. Türkiye Mühendisler Birliği Onur Kurulu Başkan Yardımcısıdır. ARGİAD (Araştırmacı Girişimci İşadamları Derneği) İstişare kurulu Başkanıdır. Halen birçok ulusal ve uluslar arası sivil toplum kuruluşunun çeşitli yönetim kademelerinde görev yapmaktadır. 22. Dönem Ankara 1. Bölge Milletvekili Adayı oldu, ancak meclise giremedi. ASA (Ankara Siyaset Akademisi) Başkanıdır. İngilizce, Arapça, Hintçe, Urduca ve Japonca olmak üzere 5 yabancı dil bilmektedir. Evli ve 21 aylık üçüzlerin babasıdır.

 


FATİH ÇİFTÇİ:
 


Fatih ÇİFTCİ 06 Temmuz 1971 yılında Erciş"te doğdu.
İlk okulu Bayazıt, orta ve lise eğitimini Alpaslan Öğretmen lisesinde tamamladı. İki üniversite eğitimi olan ÇİFTCİ ilk önce Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünden ön lisans diplomasını aldı.
Daha sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden de lisans diplomasını alarak  yüksek öğrenimini tamamladı. Askerlik hizmetini Zonguldak Devrek"te yaptı.

Şeker Bank Genel Müdürlüğünde hukuk danışmanı olarak görev yaptı.

Daha sonra Erciş Adliyesinde stajını tamamlayarak Avukatlık ruhsatını aldı, 1997 yılında Erciş Adliyesinde hakim / savcı adayı olarak göreve devam etti.

Adalet Bakanlığı savcı/ hakim Eğitim Merkezinde göreve devam eden ÇİFTCİ 1999 yılında Nevşehir Derinkuyu Cumhuriyet savcılığına atandı. Dört yıl Derinkuyu" da görev yapan ÇİFTCİ 2003 yılında Bingöl Genç  Cumhuriyet savcılığına  atandı.

Noterlik belgesi de  bulunan ÇİFTCİ 30.12.2003 tarihinde Erciş Belediye Başkanlığına aday olmak için görevinden istifa etti.

28 Mart 2004 yerel seçimlerinde Erciş Belediye Başkanlığını kazanan ÇİFTCİ Eski Belediye Başkanı Ebubekir ÇİFTCİ" nin oğlu olup, evli ,İngilizce ve Almanca bilmektedir.

 


MUSTAFA BİLİCİ:



1 Ocak 1969 tarihinde Van merkezde doğdum. İlk, Orta ve Lise eğitimimi Van"da tamamladım. Van Ticaret Meslek Lisesini 1986 yılında bitirerek, Üniversite eğitimime, Erzurum Atatürk Üniversitesi Muhasebe Bölümünde başladım ve 1989 yılında tamamladım.

Daha sonra Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümünden 1994 yılında İşletmeci unvanını alarak mezun oldum. Mezuniyet sonrası ticari faaliyetlerimin yanı sıra, 2 yıl süren stajyerliğimin ardından, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Ünvanını aldım.

Halen Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Mali Danışmanlık faaliyetlerimi aktif olarak sürdürmekteyim.

1995 yılında, Sempaş Alış-Veriş Merkezleri A.Ş. ünvanı adı altında, Van merkez ve ilçelerinde faaliyet gösteren ilk yerel alış-veriş merkezlerinin kurucusu ve ortağıyım.

Şirketimiz Adını taşıyan, 32 derslikli 2800 örencinin eğitim gördüğü Van ilinin ücra ve kenar mahallelerinden olan Karşıyaka Mahallesinde, Sempaş İlk Öğretim Okulu"nun yapımı 1999 yılında katkılarımla tamamlanarak eğitim öğretim faaliyetlerine başladı.1998 yılında, Van Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldım.

Bu dönemde; büyük baş hayvancılığı ve süt sığırcılığının geliştirilmesi için yoğun çaba harcayarak tarımsal sanayinin bölgede teşvik edilmesi için çalışmalar yürüttük. İlk yumurta tavukçuluğu, kesimlik tavuk yetiştiriciliği ve modern süt inekçiliği faaliyetlerini, şirketlerimiz bünyesinde yüzlerce istihdam sağlayarak yürüttük.

Siyasi Faaliyet olarak, 2001 yılına değin hiçbir partide görev almadım.2001 yılında başlayan, Türkiye siyaset sahnesinde halka umut ışığı olan Adalet ve Kalkınma Partisinin Van İlinde teşkilatlanması ve kuruluşu çalışmalarında Kurucu Merkez İlçe Başkan Yardımcılığı görevim ile aktif siyaset hayatım başlamış oldu.

2002 yılında yapılan Genel Seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisinden Milletvekili Aday Adayı oldum. Ve yapılan temayül yoklamasında 35 aday adayı arasından, Kurucu İl Başkanından sonra 2.en fazla oyu alarak teveccüh gören isim oldum.

AK PARTİ Van İl Başkanlığı Birinci Olağan Kongresinde, Mali ve İdari İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcılığı görevini üstlendim. 1 Ocak 2005 yılında; Yönetim Kurulu Üyelerinin teveccühü ve Genel Merkezimizin takdiri ile Ak Parti Van İl Başkanlığı"na seçildim.

21 Mayıs 2006 tarihinde yapılan İkinci Olağan İl Kongresinde delegelerin büyük çoğunluğunun oyunu alarak ikinci kez İl Başkanı seçildim. 2007 yılında yapılan 23. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimlerinde, İl Başkanlığı görevimden istifa ederek, Milletvekili aday adayı oldum. Ve bu süreçte yapılan temayül yoklamasında, 70"e yakın aday adayı arasından birinci sırada en fazla tercih edilen isim oldum.

13 Haziran 2009 yılında yapılan Üçüncü Olağan İl Kongresinde, Van halkı, kamuoyu ve Partililerimizin baskısı ve teveccühü ile üçüncü defa İl başkanlığına aday gösterilerek, kongrede oyların %85"ini alıp, yeniden AK Parti Van İl Başkanı olarak seçildim.

İl Başkanı olduğum her dönemde yaptığım faaliyetlerle ve özverili çalışmalarımızla, mevcut üye sayısını her zaman arttırmış, ahenk içersinde bütün teşkilatlarla ve halka bütünleşme sağlanmıştır.

Zira 12 Eylül Referandumunda teşkilatlarımızın uyumlu ve içten çalışmalarını koordine ederek, 2009 yerel seçimlerinde düşen oylarımızın, tekrar artışı sağlanmış ve tüm baskılara rağmen Partimize ve Başbakanımıza olan sevgimiz ve görev aşkı teşkilatlarımızda yeniden canlanmıştır.

Üç dönem boyunca yürüttüğüm İl Başkanlığım süresince ve Partimin Çeşitli Kademelerindeki görevlerimde yapmış olduğum hizmetler ve çalışmalardan dolayı, halkın ve teşkilatların yoğun talebi, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkez Teşkilat Başkanlığının da onayı ile, 12 Haziran 2011"de yapılacak olan 24.Dönem Genel Seçimlerinde Milletvekili Aday Adayı olmak için, Van Ak Parti İl Başkanlığı görevimden istifa ettim. Evli ve Üç Kız Çocuğu Babasıyım.

 


GÜLŞEN ORHAN:
 


Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Van ilinde 5. sırada seçilmiş olup, TBMM 23. dönem milletvekillerindendir. İlk ve orta öğrenimini Van"da tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi bölümünden mezun oldu. Dul ve 1 Çocuk annesi olan Gülşen Orhan, Bahçesaray eski Belediye Başkanı Naci Orhan'ın kızıdır.

İkisi kız, dördü erkek 6 kardeşi var. Ortaokulda Gülşen Orhan sınıfındaki tek kızmış. Baba Naci Orhan, çevrenin eleştirilerine aldırmadan sadece Gülşen Orhan'ı değil diğer kız kardeşlerini de okutmuş. Üç kız da ilk ve ortaokulu Bahçesaray'da, liseyi Van'da tamamlamış. Dört erkek üniversite eğitimi de görmüş.

Gülşen Orhan, liseyi bitirdikten sonra akrabası bir inşaat mühendisiyle evlenmiş. Mirhasan adında bir oğlu var. Kocasını bir trafik kazasında kaybetmiş. Bu talihsiz olaydan sonra oğlunu okutmak için Ankara'ya gitmiş.

Oğlu okula devam ederken, evde oturmamak için üniversite giriş sınavlarına katılmış. A.Ü. Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nin arkeoloji bölümünü kazanmış. Dört yıl sonra üniversite diplomasını almış...

Babası Naci Orhan, Bahçesaray'ın eski muhtarı, şimdilerde Belediye Başkanı. Gülşen Orhan'ın babası Naci Orhan çok renkli bir kişi. Şiir yazıyor (www.antoloji.com'dan şiirlerini okuyabilirsiniz), hikâyeler anlatıyor... Bu renkli kişiliği nedeniyle politikacılar ve mülki erkânla arası çok iyi... Diğer parti başkanları ve önceki başbakanlar gibi Tayyip Erdoğan da Naci Orhan'ı tanıyor, seviyor.

Son milletvekili seçiminde Naci Orhan, Tayyip Erdoğan'ın çevresindekilere "Ben artık yaşlanıyorum. Biraz da Ankara'ya gideyim. Tayyip Bey beni Van'dan listeye koysun" diyecek olmuş... Vay sen misin bunu diyen... "Artık devir değişti... Yaşlılara iş yok... Kızın var iken sen nasıl ortaya çıkarsın... Kızın aday olsun" demişler ve de böylece Gülşen Orhan, seçimlerde AKP'nin Van ili aday listesinde 5'inci sırada yer almış ve milletvekili seçilmiş.

Milliyet'in "Baba Beni Okula Gönder" kampanyası kapsamında işadamları Ethem ve Haydar Sancak'ın Bahçesaray'da yaptırdıkları yurdun açılış törenindeki konuşmasında irticalen, düzgün bir Türkçeyle eğitimin ve kızların okumasının önemini anlatan Orhan, "Birimiz her şeyi değiştiremeyiz. Ama her birimiz bir şeyi değiştirirsek, çok şey değişir" demiştir.

Orhan'ın kadınlara yönelik iyileştirmeler yapılması konusunda çalışmalar yapmayı hedeflediği bilinmektedir.

BDP DESTEKLİ BAÐIMSIZ MİLLETVEKİLLERİ:


ÖZDAL ÜÇER:



1 Ocak 1974'te Van Gürpınar'da doğdu. Babasının adı Seyfettin, annesinin adı Fazile'dir. Öğretmen; Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü'nü bitirdi.

Van Merkez Sempaş İlköğretim Okulu'nda sınıf öğretmenliği görevi yaptı. Eğitim-Sen Van Şubesi'nde değişik görevlerde bulunduktan sonra Eğitim-Sen Van Şube Başkanlığı görevini üstlendi.

22 Temmuz 2007 Genel seçimlerinde DTP'den Van milletvekili seçilmiştir. Orta düzeyde İngilizce bilen Üçer, evli ve 1 çocuk babasıdır.

 

AYSEL TUÐLUK:

Diyarbakır Eski Milletvekili olan Tuğluk, 17 Temmuz 1965'te Elazığ'da doğdu. Babasının adı Hüseyin, annesinin adı Hatun. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.

Serbest Avukat olarak çalıştı. Toplumsal Hukuk Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulundu. İnsan Hakları Derneği Üyesi ve Yurtsever Kadınlar Derneği Kurucusu.

Demokratik Toplum Partisi Eşbaşkanlığı görevini yürüttü. Bu görevi bilahare Emine Ayna’ya devretti. Bekar.

 

NAZMİ GÜR:



1965 Beytüşşebap doğumlu. 1983 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’ne girdi. Ancak eğitimini tamamlayamadan 1987 yılında terk etti. 1989 yılında İHD Van Şubesi’ni kurdu. Şube başkanlığı yaptı.

İHD Genel Yönetim Kurulu ve Merkez Yürütme Kurulu üyeliklerinde bulundu. 2000-2003 yılları arasında merkezi Kopenhag’da bulunan Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü adlı kuruluşta yönetim kurulu üyeliği gerçekleştirdi. DTP kurucular kurulu üyeleri arasında yer alarak PM’ye seçildi. Halen Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde hukuk eğitimi görüyor. Evli ve iki çocuk babası.

 

KEMAL AKTAŞ:


Van- Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Milletveli olmaya hak kazanan Aktaş, KCK davasından tutuklu bulunduğu Diyarbakır cezaevinden bu gün görkemli bir karşılamayla çıkması bekleniyor.
Kemal AKTAŞ, 1958 Urfa’nın Suruç ilçesine bağlı Şewrîmezin köyünde doğdu. Urfa Endüstri Meslek Lisesi Elektrik bölümü mezunudur.

Lise yıllarında Kürt sorununun demokratik ölçüler çerçevesinde çözülmesi için devrimci-politik çalışmalara katılan AKTAŞ, 1980 yılı başlarında gözaltına alınarak, yoğun işkencelere maruz kaldı. Uzun bir gözaltı sürecinden sonra çıkarıldığı Diyarbakır Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nce tutuklanarak Diyarbakır Cezaevi’ne konuldu.

Diyarbakır Cezaevi’nde 12 Eylül faşizminin nefes almanın bile işkenceye dönüştürdüğü bütün aşamalarını yaşadı. PKK Ana Davası’ndan yargılandığı Olağanüstü Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nde “Kürt” sözcüğünün telaffuzunun bile ağır işkencelerle karşılandığı bir ortamda, Kürt halk kimliğini savunanlardan oldu; idam cezasına çarptırıldı. 22 yıl kaldığı zindanda işkence dolu yılların ardından 2001 Eylül’ünde tahliye oldu.

Tahliye olduktan sonra politik çalışmalara devam eden AKTAŞ, 2002 yılında HADEP Urfa İl Yöneticiliği yaptı. 2004 yılında DEHAP Yerel Yönetimler Komisyonu’nda çalıştı. Aynı yıl Demokratik Toplum Hareketi içinde yer aldı. Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kurucu üyesi olan AKTAŞ, üç dönem DTP PM ve MYK üyeliği yaptı.  DTP Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Aktaş, 2006’dan 14 Nisan 2009’a kadar DTP Ekoloji ve Yerel Yönetimler Komisyonu’nda çalışmalarını sürdürdü.

AKP’nin geliştirdiği 14 Nisan 2009 DTP darbesinde gözaltına alınıp tutuklandı.

12 Eylül darbesinin tüm vahşet aşamalarını yaşayan Kemal AKTAŞ, halen KCK yöneticiliği yaptığı iddiasıyla Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

Onca işkence ve hukuksuzluk karşısında demokrasiye olan inancını yitirmeyen Kemal AKTAŞ, özgürlük, eşitlik, adalet ve barış isteyenlerin TBMM’deki sesi olmaya adaydır.
 

  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER