2025-12-03 14:29:22 | Son Güncelleme : 2025-12-03 18:45:07
DEM Parti İmralı Heyeti dün İmralı Adası’ndaki cezaevinde Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmenin ardından bugün bir yazılı açıklama yayımladı.
Açıklamaya göre Öcalan “İçinde bulunduğumuz geçiş sürecinde özgün ve bütüncül hukuka dayalı bir barış yasasının gerçekleşmesi ile siyasi şiddet ve demokrasi dışı müdahale olgusu Türkiye gündeminden çıkacaktır. Buna, barış yüzyılına geçiş yasası da diyebiliriz” dedi.
Öcalan’ın değerlendirmesinde “iktidar şansını doğru kullanmak isteyen her siyasal ve toplumsal kesimin” çözüme ortak olması gerektiğini vurgulaması dikkat çekti.
‘Komisyon görüşmesinin pozitif etki ve sonuçları değerlendirildi’
DEM Parti İmralı Heyeti’nden yapılan yazılı açıklamada dünkü görüşmenin yaklaşık dört saat sürdüğü, görüşmede geçen hafta gerçekleşen TBMM Komisyon görüşmesinin "pozitif etki ve sonuçlarının” karşılıklı değerlendirildiği belirtildi.
‘Sabotaj girişimlerini anımsattı, darbe mekaniğine dikkat çekti’
Öcalan’ın “yakın zamanda yoğunlaşan süreç karşıtı söylem ve çıkışlar hakkında” geçmiş çözüm girişimlerine karşı geliştirilen sabotaj girişimlerini anımsattığı ve “bu süreçlerin tümünde karşılaşılan bir durum, bir habitus olarak darbe mekaniğine” dikkat çektiği kaydedildi.
‘Norm-dışı güçlerin taşıyıcılığını bu çevreler yapmakta’
Öcalan’ın “bunun klasik bir darbe çalışması olarak değil, süreci ilerletmeye yönelik her adıma karşı bir hamle yapmak suretiyle kırılgan ve tehlikeli bir ortam yaratma çabası şeklinde anlaşılması gerektiğini” vurguladığı belirtilen açıklamada Öcalan’ın şöyle dediği aktarıldı:
Günümüzde norm-dışı güçlerin taşıyıcılığını bu çevreler yapmaktadır. Diğer yandan Türkiye’nin ilk yüzyılına damgasını vuran bir kültür, bir siyaset tarzı, gizli-açık bir örgütlenme biçimi olan darbe geleneğini aşmaya dönük siyasi ve toplumsal bir irade de güçleniyor.
‘Barış yüzyılına geçiş yasası’
Heyetin açıklamasında Öcalan’ın şu değerlendirmeyi paylaştığı belirtildi:
“İçinde bulunduğumuz geçiş sürecinde özgün ve bütüncül hukuka dayalı bir barış yasasının gerçekleşmesi ile siyasi şiddet ve demokrasi dışı müdahale olgusu Türkiye gündeminden çıkacaktır. Buna, barış yüzyılına geçiş yasası da diyebiliriz. 27 Şubat açıklamamız bu açıdan da yol gösterici bir programdır. Bu doğrultuda atılan adımların tümü, aldığımız sorumluluğun ve bu topraklarda kardeşçe, birlikte yaşama hedefimizin açık ifadeleridir.
‘İktidar şansını doğru kullanmak isteyen sürece ortak olmalı’
Türkiye’de yönetim ve iktidar şansını doğru kullanmak isteyen her siyasal ve toplumsal kesimin siyasal sorunlara tutarlı yaklaşması ve demokratik çözüme ortak olması gerekir. Bu süreç, Kürtlerin cumhuriyete hukuk yoluyla katılımını sağlama ve demokratik cumhuriyeti en geniş toplumsal birliktelikle inşa sürecidir. Bu yönde ilerlemekte olan sürece dönük güçlü iradeye ve kararlı duruşa sahip olduğumuzu bir kez daha belirtmek isterim.”
Bu habere ilk yorum yapan sen ol.