Rawest A.Ş Genel Direktörü Roj...
MEBİT

Rawest Direktörü Girasun: AKP büyükşehirlerde kaybediyor

Rawest A.Ş Genel Direktörü Roj Girasun seçime günler kala son yaptıkları seçim anketini açıkladı. Girasun, son araştırmalarındaki verilere göre AKP’nin büyükşehirlerde seçimi kaybettiğini söyledi.

Abone Ol

2023-05-08 14:46:25 | Son Güncelleme : 2024-04-22 11:48:23

Rawest Direktörü Girasun: AKP büyükşehirlerde kaybediyor

Rawest Araştırma Şirketi seçime günler kala 21-29 Nisan arası Diyarbakır, Van, Urfa ve Mardin’de toplamda 5 bin 979 kişi ile görüşerek hazırladıkları anket sonuçlarını paylaştı. Araştırma sonuçlarına göre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 1’inci turunda Van’da Erdoğan’a oy verenlerin oranı yüzde 24.2 iken Kılıçdaroğlu’na oy verenlerin oranı yüzde 73.8, Muharrem İnce yüzde 1.4, Sinan Oğan ise yüzde 0.6 olarak açıklandı. Diğer illerde ise oy oranları sırası ile şu şekilde açıklandı:

Diyarbakır’da Erdoğan yüzde 20.5, Kılıçdaroğlu yüzde 76.3, İnce yüzde 3.1, Oğan yüzde 0.1.

Mardin’de Erdoğan yüzde 28.9, Kılıçdaroğlu yüzde 66.0, İnce yüzde 4.0, Oğan yüzde 1.1

Urfa’da Erdoğan yüzde 57.0, Kılıçdaroğlu yüzde 40.0, İnce yüzde 2.0, Oğan yüzde 1.0

Erdoğan’ın oylarında 8 puanlık erime!
Buna göre 4 ilde kararsızlar dağıtılarak elde edilmiş verilerde Erdoğan’ın toplam oyu yüzde 34.50 olarak açıklanırken, Kılıçdaroğlu yüzde 62.40, İnce yüzde 2.50, Oğan yüzde 0.60 olarak açıklandı. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu ve Erdoğan’ın kısmi oy artışı belirlenmiş. 2018 seçimlerinde bu 4 büyükşehirde yüzde 42,3 oy alan Erdoğan’ın oylarında yaklaşık 8 puan erime görünüyor.


14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçime günler kala heyecanlı bekleyiş sürerken araştırma şirketlerinin anket sonuçları da merak konusu oluyor. Kürt illerinde yaptıkları araştırmalar ile CHP’nin ciddi oranda oylarının artığını, AKP’nin oylarında gerilemenin olduğuna dikkat çeken Rawest Araştırma Genel Direktörü Roj Girasun, anket sonuçlarında elde ettikleri verileri Serhat News’e değerlendirdi.

‘Kılıçdaroğlu’nun oyu HDP’nin 7 Haziran oyuna yakın’
Kılıçdaroğlu’na oy verecek olan kitlenin sadece Halkların Demokratik Partisi (HDP) tabanı olmadığına dikkat çeken Girasun, “Kılıçdaroğlu’nun adaylık ihtimali güçlendiğinden beri Kürt seçmende ciddi oranda destek artışı vardı. Adaylık açıklandıktan sonra destek artışı da oldu. Bunda en önemli etken HDP’nin destek açıklamasını daha belirgin bir hale getirmesi. Ama Kılıçdaroğlu’na oy veren seçmenin sadece HDP’ye oy veren seçmenin olduğunu söyleyemeyiz. Diğer partilere oy veren seçmenlerde de Kılıçdaroğlu’na ilgi ve destek var. Kılıçdaroğlu’nun bölgede aldığı oy oranının HDP’nin 7 Haziran’da aldığı oy oranına yakın bir oy olduğunu gözlemliyoruz” dedi.

‘Aslan payı Erdoğan’ın’
Kılıçdaroğlu’na oy verme eğiliminde olan Kürtlerde CHP’ye karşı bir güven bunalımının devam ettiğini belirten Girasun, “Kılıçdaroğlu’na duyulan güven ile CHP’ye duyulan güven arasında bir makas var. CHP’ye duyulan güven Kılıçdaroğlu’na duyulan güvenden çok daha az. Kılıçdaroğlu’nun CHP’yi değiştirdiği daha sosyal demokrat bir hal kazandırdığı, Kürtler ve farklı kesimlerle kurduğu ilişkinin iyi olduğu kanaati toplumda hâkim. Ama aynı şey CHP için geçerli olmuyor. CHP’nin bugünkü siyasetini devam ettireceği noktasında bir güven bunalımı devam ediyor. Ama bununla beraber CHP’nin son dönemdeki yükselişi, HDP ile kurduğu ilişkiler veya daha önce HDP’nin batı metropollerinde, CHP için oy istemesi CHP’nin bölgede iyi işler yapması için elini kolaylaştırdı” dedi.

Doğru aktörler ile temas kurduklarını dile getiren Girasun, özellikle daha önce merkez sağda yer alan partiler ile temasların CHP’nin bölgedeki tabela partisi imajını ortadan kaldırdığını ifade etti. Girasun, “CHP’nin kurduğu ‘Doğu masası’ da bunda etkili oldu. CHP’nin son 10 yılda girdiği değişim ve dönüşüm dalgası ve muhalefette olmanın getirisiyle, Kürt meselesi ile daha güçlü ilişki kurma becerisi bir başka etken oldu. Ancak Kılıçdaroğlu’nun yükselişindeki ‘aslan payı en çok Erdoğan’ın” diye konuştu.

‘Aşiretler CHP’yi yeni iktidarın merkezi olarak görüyor’
Aşiret liderlerinin CHP’ye katılmasından sonrası üzerine değerlendirmelerde bulunan Girasun, “Aşiret liderlerinin sosyolojik itibarları olabilir. Ama aynı zamanda siyasal kazanca dönüşen bir şey olmaz her zaman. Geçmişte de aşiret liderlerinin kendi oylarına çok önem verdiklerini gördük ama çok gerçekçi değil. Bölgede konuşulan isimlerin en fazla 3-5 bin belki biraz daha fazla oyları vardır. Ama bir vekil çıkarmaya yetecek anlamda oyları yok. Aşiret liderlerinin bir siyasal partiye geçişi daha çok güç enerjisine dair bize bir okuma verir. Seçimler nereye doğru akıyor, toplumun değişim arzusu ne ve aşiretler bunu nasıl görüyor. Aşiretler buraya yöneldiği için CHP güç kazanmıyor. CHP güç kazandığı için aşiretler buraya yöneliyor. Yani yeni iktidarın merkezi olarak görüyorlar” sözlerine yer verdi.


‘AKP Büyükşehirlerde kaybediyor’
Bir önceki genel seçimlerde AKP’ye oy veren kitlenin bugün oy verme eğiliminde olmadığını ifade eden Girasun, “Büyükşehirler dışında çok büyük değişimler olmayacak. Şırnak ve Hakkâri gibi kentlerde AKP vekillerini Yeşillere kaybedebilir. Esas olarak Büyükşehirlerde biz değişim görüyoruz. Van, Diyarbakır, Urfa’da AKP’nin vekil kaybettiği çıkıyor yaptığımız araştırmalarda. Bazı farklı kentlerde de vekil kaybettiğini görüyoruz. Örneğin Kars’ta AKP’nin bir vekilini düşmesini bekliyoruz. Diğer illerde de vekil sayıları değişmese bile AKP’ye verilen oylarda ciddi bir düşüş var. Özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde daha önemli muhalefet için. Vekil sayıları değişmese bile CB seçimleri için başka bir denge olacak” analizlerini paylaştı.

‘Seçim ilk turda bitebilir’
CHP’nin bölgedeki oy artışına değinen Girasun, Yeşiller ve Sol Parti’ye önceki dönemde oy veren seçmenlerde AKP’ye geçişişin olmadığının altını çizerek, son olarak CHP’nin Kürt halkı üzerinde yarattığı rolüne yönelik değerlendirmelerde bulundu. Girasun, “HDP’nin barajı geçmeye dair bir motivasyonunun olmaması, baraj kaygısının olmaması seçmende biraz geriye çekilme yarattı. CHP’nin Kürtlerle barışçıl devlet rolüne bürünmesi HDP’ye önceden oy veren seçmenlerde CHP’ye oy verme eğilimi yaratıyor. Genç seçmenlerde HDP çok güçlü oy alıyor ama HDP dışında CHP’ye oy veren ciddi oranda bir genç kesimi var. HDP oylarını büyük oranda koruyor ama artış var diyemeyiz. CHP ciddi oranda oylarını artırıyor. AKP’de ise ciddi oranda gerileme var. 7 Haziran 2015 seçimleri AKP’nin bu bölgede en düşük oyunu aldığı seçimlerdi. Bu seçimde de oraya doğru bir gerilemesini görüyoruz. Bugün itibari ile veriler seçimin ikinci tura kaldığını söylüyor. Ama Muharrem İnce’nin seçime kadar olan sürede oy erimesi devam ederse seçim ilk turda Kılıçdaroğlu lehine sonuçlanabilir.”  

 

 

  • Etiketler : SEÇİM
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER