DBP’den milletvekilliği ve HDP...
MEBİT

Sakık: ‘Halkımız kime oy vereceğini çok iyi biliyor’

DBP’den milletvekilliği ve HDP‘den Ağrı Belediye Başkanlığı yapan Kürt siyasetinin deneyimli isimlerinden ve Yeşil Sol Parti’den Ağrı Milletvekili adayı olan Sırrı Sakık, “14 Mayıs akşamı bütün düzen partilerin tabelalarını onların eline verip sizin göreviniz bu topraklarda bitti. Artık burada söz ve karar sahibi biziz diyeceğiz” dedi.

Abone Ol

2023-04-22 18:29:33 | Son Güncelleme : 2024-04-26 06:52:24

Sakık: ‘Halkımız kime oy vereceğini çok iyi biliyor’

Son seçimlerde yüzde 79 oy oranıyla Cumhurbaşkanlığı adaylığı için Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) oy veren Ağrı halkı 14 Mayıs 2023 Genel seçimleri için gün sayıyor. Ağrı’da Yeşil Sol Parti’nin 1’inci sırasıda Sırrı Sakık, 2’nci sırasında Nejla Demir, 3’ncü sırasında Heval Bozdağ Doktor ve 4’ncü sırasında ise Zelal Yılmaz yer alıyor. Sakık, Ağrı’da 1 Haziran 2014’te yapılan yerel seçimlerde yüzde 51’lik oy oranıyla Ağrı Belediye Başkanı seçilmişti. Ancak Ağrı Valisi Musa Işın, Sakık’ın yerine Ağrı Belediyesi’ne kayyım olarak atanmıştı. 


2019 belediye seçimlerinde ise AKP’den adaylığını koyan ve Milletvekilliği için istifa eden Savcı Sayan belediye başkanı olarak seçilmişti. Belediyeyi borçlandırmasıyla ve kenti tahribata uğratmasıyla gündemden düşmeyen Sayan’ın İzmir 1’inci bölge 6’ncı sıradan aday gösterilmesi Ağrı halkını sevindirdi. Sakık, Ağrı halkının sorunlarını ve hedeflerini Serhat News’e değerlendirdi. 

‘Buradaki Halkla çok iyi diyaloğumuz oldu’
Politik bir ailede doğup büyüdüğünü söyleyen Sakık, evlerinde sürekli siyaset ve Kürt sorununun konuşulduğunu dile getirdi. “Vekil olacağım, haklarımızı savunacağım” söylemi ile büyüdüğünü dile getiren Sakık, bu yolun bugün de devam ettiğini belirtti. Sakık, “İhtiyaçtan dolayı milletvekili adayı oldum. Ve Ağrı’da da belediye başkanlığı yaptım. Ağrı’da bir ihtiyaç olduğu söylendi ve iki seçim üst üste aldık. Bunları söylerken mütevazi olmayacağım. Buradaki halkla çok iyi bir diyaloğumuzda oldu. Aktif siyasette görev alıp almamam değil. Eş başkanları kadar koşuşturduk. Bu mücadeleye nerede bir katkı sunulacaksa baş göz üstüne deyip yürüdük. Ben hep öyle davrandım. Bugün de o noktadayım” dedi. 

‘Önümüzdeki seçimlerde müzakerenin olacağına inanıyoruz’
Milletvekilliği için Ağrı’da büyük bir talep olduğunu belirten Sakık, “Ağrı halkı tercihini ortaya koyunca arkadaşlarımız da ‘Ağrı sizi çok istiyor’ dedi. Bende ‘başım gözüm üstüne Ağrı’ya giderim’ dedim. Ağrı’da gerçekten her attığımız adım mitinge dönüşüyor. Halkımızın siyasete karşı büyük bir teveccühü var. Siz yasaklıyorsunuz, siz parti kapatıyorsunuz, siz sürgüne gönderiyorsunuz ama inadına Kürtler ‘biz demokratik siyasette varız var olmaya devam edeceğiz’ diyor. Parti mi kapatıyorsunuz biz yeni bir parti kuracağız. Yeni kurulan Yeşil Sol Parti’nin öyle bir karşılığı olmuş ki; sanki 10 yıllık kurulmuş bir parti. Önümüzdeki seçimin müzakere sürecine evirileceğine inanıyoruz. Önümüzdeki seçimlerde bütün siyasi tutukluların, 10 binlerce arkadaşımızın bir an önce bırakılmasını istiyoruz. Müzakerenin yollarını büyütmeye çalışıyoruz. Buradan diliyorum ve umuyorum; gördüğüm o ki 4 vekilin 4’ünü de alacağız. Önümüzdeki dönem boynumuzun borcudur. Burada 7 tane ilçemiz var bir kent belediyemiz var bunların hepsini alacağız” diye vurguladı.

 ‘Türkiye’nin gündemi Ağrı olacak’
Ağrı kentini Diyarbakır ve Van gibi yapacağının altını çizen Sakık, halkın talebinin de bu olduğunu söyledi. 2014 yılında da iktidara iyi bir ders verdiklerini dile getiren Sakık, şimdi de Türkiye’nin gündeminin Ağrı olacağının altını çizdi. Sakık, “Ağrı Türkiye’nin en yoksul ve en çok göç veren kentlerden biri. Göçler sadece kentler arası değil kıtalar arası da gerçekleşiyor. Bu kadar göçe rağmen 4-0 yapacağımızı çok rahat görüyoruz. Çözümü, barışı gerçekleştirebilirsek eğer Ağrı artık göç veren bir kent olmayacak. Kendi topraklarında yaşamayı, kendi topraklarında hayat bulmayı siyaset dünyası bunun alt yapılarını oluşturmalı. Çok istiyordum bu kentin adayı da belediye başkanı olan Sayın Savcı Sayan olsaydı. O’da bu kette birkaç yıl belediye başkanlığı yaptı. Karşılıklı olarak medeni bir şekilde ‘Siz ne yaptınız biz ne yaptık?’ halka birlikte kendimizi sunabilseydik. Düzen patilerinin burada bir karşılığı yok. 14 Mayıs 2023 akşamı bütün o partilerin tabelalarını onların eline vereceğiz. Sizin göreviniz bu topraklarda bitti. Artık burada söz ve karar sahibi biziz diyeceğiz” dedi. 


‘Halkımız kime oy vereceğini çok iyi biliyor’
Sakık, Cumhurbaşkanlığı adaylarına yönelik ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Tabloda 4 aday var. Yıllardır bize acı dolu bir dünya yaşatan bir cumhur ittifakı var. Yanı başımızda ret ve inkarın mimarları olan sağcı-solcu Kemalist bir muharrem ince var. Irkçı bir Sinan Oğan var. Diğer taraftan ise Kemal Kılıçdaroğlu var. Partinin yetkili kurulları yakın tarihte eminim açıklamalarda bulunurlar ama bizde şunu istiyoruz; Bu coğrafyanın bu halkın sorunları var. Sinan Oğan düşmanlık mı ediyor? Biz tanıyoruz. Kim dostsa dost projelerini de ortaya koymaları gerek. Halkımız kime oy vereceğini çok iyi biliyor. Yüzyıldır başta Kürt halkı ve diğer halklar acı dolu bir hayat yaşadı.” 

‘5 yıl 10 ay ceza verdiler umurumda değil’
Ağrı’da yaptığı bir açıklamadan kaynaklı kendisine 5 yıl 10 ay ceza verildiğini hatırlatan Sakık, bu cezanın ise umurunda olmadığının altını çizdi. Sakık sebebini ise şu sözlerle açıkladı: “İçeride o kadar çok arkadaşımız var ki, o kadar haksız suçlamalarla cezalar verildi ki. Bu şunu gösteriyor; Büyük bir korku büyük bir panik var. Halkımızda da tam tersi iki gündür gittiğimiz her yerde seçim bürolarının açılışı mitinglere dönüşüyor. Yargıçlar bizi bu cezayı verdiler ama biz de 14 Mayıs’ta gidip onlardan mazbatalarımızı alacağız. Onlara ‘Verdiğiniz yargı kararlarını biz tanımıyoruz. Biz bu kente gizli saklı hiçbir şey yapmadık’ diyeceğiz. Biz oturduk AKP’nin belediye meclisi üyeleri ile HDP’nin belediye meclis üyeleriyle bütün harcamalarımızı bütün ihalelerimizi öyle yaptık. Hatta her ay yapılan bütün harcamaları kocaman afişlerle gösterdik. Ancak havuz medya bizi haber yapmıyordu. Belediyelerin mimarı biz ve bu halktır.” 

 

 

Serhat News

 

  • Etiketler : SEÇİM VAN HABER SİYASETÇİ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER