Van'ın Özalp, Saray ve Başkale...
MEBİT

Van'da sağanak sele neden oldu; 52 hayvan öldü, 10 ev ile ahır hasar gördü

Van'ın Özalp, Saray ve Başkale ilçelerinde sağanak, sele neden oldu. Saray ilçesi Karahisar Mahallesi'nde 10 ev ve ahır hasar görürken, 52 büyük ve küçükbaş öldü. Özalp ve Başkale ilçelerindeki kırsal mahallelerde ise dereler taşınca bazı evlerin bahçelerini su bastı, tarım alanları zarar gördü.

Abone Ol

2024-06-11 03:47:36 | Son Güncelleme : 2024-07-27 04:21:55

Van'da sağanak sele neden oldu; 52 hayvan öldü, 10 ev ile ahır hasar gördü

Özalp, Saray ve Başkale ilçelerinde etkili olan sağanak nedeniyle dün gece meydana gelen sel ve taşkınlar sonrası Büyükşehir Belediyesi ekipleri, çalışma başlattı. Özalp ilçesinde selden dolayı dereler taşınca bazı evlerin bahçelerini su bastı, tarım alanları da zarar gördü.

Selin en çok etkili olduğu Saray'ın Karahisar, Kekikdüzü, Örenburç ile Başkale ilçesi Yurttepe Mahallesi'nin Terazın Mezrası'nda ise ekiplerin çamur temizleme çalışmaları devam ediyor. Saray'a bağlı kırsal Karahisar'da 2 büyükbaş ve 50 küçükbaş hayvan öldü, dere kenarındaki 10 ev ve ahır da hasar gördü.

Van Valiliğinin uyarısının ardından bugün öğleden sonra Saray ilçesine bağlı Karahisar, Kekikdüzü ve Örenburç mahallerinde sağanak yağış sele neden oldu. Selden dolayı Karahisar mahallesinde 2 büyükbaş, 100'e yakın küçükbaş hayvan telef olurken, 10 yapı da hasar gördü. Selden sonra belediye ekipleri bölgede çalışma başlattı.

"Vali Balcı sel bölgesinde"
Van Valisi Ozan Balcı, akşam saatlerinde etkili olan yağış sonrası meydana gelen selden dolayı Saray ilçesine bağlı Karahisar Mahallesi'ne giderek incelemelerde bulundu, mahalle sakinlerine geçmiş olsun dileklerini iletti. Saray Kaymakamı Eyup Gürdal ve mahalleliler tarafından karşılanan Vali Balcı'ya, olayla ilgili bilgi verildi. İlgili kurumlara çalışmaların hızla yapılması ve hasar tespitinin en kısa sürede tamamlanması talimatını veren Vali Balcı, “Yağış sonrası derenin taşması sonucu sel meydana gelmiş. Selde can kaybının olmaması bizi sevindirdi. Ancak 100'e yakın küçükbaş hayvan telef oldu. Tarım arazileri sular altında kaldı. Hasar tespitinin ardından vatandaşlarımızın zararı karşılanacaktır. Allah beterinden korusun” dedi.

Saray Belediyesi Eş Başkanı Davut Acar, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cavit Tatar ile Genel Sekreter Yardımcısı Erol Demir ve ilgili birimler bölgeye gidip çalışmaları yerinde inceledi. Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan, selin bazı kırsal mahallelerde ciddi hasara neden olduğunu belirterek, "Sel olan yerlerde ekiplerimiz yoğun bir çalışma içerisindeler. Selin olduğu yerlerde çok şükür can kaybı yok. Karahisar mahallemizde maddi hasar var. Ayrıca Başkale'de yaşanan sel felaketi için de ekiplerimiz seferber oldu. Selden etkilenen kırsal mahallelerimiz için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Ekiplerimiz, mahallelerimizin içini temizleyip onaracaklar. Selden etkilenen yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerinde bulunuyoruz" diye konuştu.

Zeydan, selden etkilenen Karahisar Mahallesi'nde de incelemelerde bulundu. 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ZEYDAN, SEL BÖLGESİNDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Van'ın Başkale ilçesinde sağanak, sele neden oldu. İlçenin Albayrak Mahallesi'nde dereler taşınca, yol kapandı. Sel suları nedeniyle araçlar ilerleyemeyince yolcular yürüyerek evlerine gitti. Bölgeye gelen Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler, selin kapattığı yolda çalışma başlattı. İş makineleriyle temizlenen yol, kısa süre sonra ulaşıma açıldı.

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan, ilçe belediye eş başkanları ile birlikte selin vurduğu Saray ilçesine bağlı Karahisar, Kekikdüzü ve Örenburç mahallelerinde incelemelerde bulundu. Mahalle sakinlerine geçmiş olsun dileğinde bulunan Zeydan, "Dün sel haberini alır almaz tüm birimlerimizle teyakkuza geçtik. İlgili daire başkanlarımızı çalışma arkadaşlarımızı bölgeye yönlendirdik. 11 loder, 2 ekskavatör, 2 greyder, 4 kamyon 1 hidromek, 2 su tankeri, 4 vidanjör ve 1 basın aracını da hemen bölgeye gönderip müdahalede bulunduk. Yaşanan sel taşkınlarında can kaybının olmaması sevindiricidir. Biz afetleri engelleyemeyiz, fakat afetlerin yıkıcı etkilerini tedbir alarak azaltabiliriz. Burada da Karahisar Mahallemizde köyün tam ortasından geçen derenin ve bu dereden beslenen diğer vadilerden akan suların ıslah edilmesi gerekiyor. Dere ıslahlarının standartlara uygun yapılmadığını maalesef görüyoruz. 14-15 yıl önce yapılan dere ıslahı standartlara uygun değil. Hem derenin daraltılması hem standartlara uygun beton yapıların yapılmaması, hem de yükseklik standartlarına uyulmaması maalesef bu taşkınlara sebep olabiliyor. Bizlerin taşkın sınırlarını iyi tespit etmesi lazım. Dere kenarlarına, akarsu kenarlarına o sınırlar aşılarak yapılaşmanın yapılması lazım. Burada da o sınırlara uyulmadan yapılaşmanın olduğunu görebiliyoruz. Bütün bu tedbirleri halkımızla birlikte alacağız." dedi.

Mahallelerdeki evlerin içini su bastığını, ahır, tandır evlerinin de yıkıldığını söyleyen Zeydan, “60 küçük ve büyükbaş hayvan telef olmuş. Maddi zarar büyük. Maddi zararların giderilmesi, yaraların sarılması konusunda belediye olarak elimizden geleni yapacağız. İlçe eş başkanlarımız, meclis üyelerimiz, ilgili tüm daire başkanlarımız burada. Bugün olduğu gibi, yarın da halkımızın yanında olacağız. Bu süreçte ne gerekiyorsa yapacağız. Şu anda halkımızın bu afetten dolayı bir yemek ihtiyacı söz konusuydu. Gezici aşevimizi de buraya getirdik. Bir kez daha her birimize geçmiş olsun diyorum. Bu tür doğal afetlerde de zararı en aza indirgemek için tüm kurumları hep birlikte sorumluğunu yerine getirmeye davet ediyorum. Bizler de üzerimize düşen tüm tedbirleri alacağımızı ifade etmek istiyoruz." diye konuştu. Zeydan, beraberindeki daire başkanları ile birlikte selzede vatandaşlara yemek ikramında bulundu. 

  • Etiketler : VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER